נפאל ביטלה את המלוכה והפכה לרפובליקה
שלטון המלוכה ההינדי האחרון, בן מאות שנים, הגיע הערב אל קצו. האסיפה הלאומית המיוחדת שנבחרה בחודש שעבר, בה שולטת המפלגה המאואיסטית של המורדים לשעבר, הכריזה על הפיכת המשטר לרפובליקני. עוד לפני ההכרזה יצאו אלפים לרחובות קטמנדו כדי לחגוג בשירים וריקודים
האסיפה הלאומית המיוחדת של נפאל, שנבחרה בבחירות שנערכו בחודש שעבר, הכריזה הערב (ד') רשמית בישיבתה הראשונה על ביטול שלטון המלוכה והפיכת המדינה לרפובליקה. בכך, הקיץ הקץ על המלוכה ההינדית האחרונה בעולם לאחר 239 שנים.
ברוב של 560 תומכים לעומת ארבעה מתנגדים קבעו חברי האסיפה הלאומית על ביטול המלוכה. בנוסף, קבעו החברים כי על המלך גיאננדרה לפנות את ארמון המלוכה בבירה קטמנדו בתוך 15 יום.
עוד לפני ההכרזה הרשמית יצאו אלפי נפאלים לרחובות וחגגו בשירה ובמחולות את "שחר הרפובליקה". נפאלים רבים מקווים שההכרזה תהיה לפרק האחרון בתהליך השלום הארוך שהביא לסיומה של מלחמת אזרחים שנמשכה עשור וגבתה את חייהם של יותר מ-13 אלף בני אדם.
אלפים התכנסו סמוך למקום כינוס האסיפה בקטמנדו וקראו קריאות "תחי הרפובליקה" ושרו שירים הלועגים למלך. האבטחה סביב החוגגים תוגברה באופן משמעותי, לאחר שבימים האחרונים הייתה העיר עדה לשורה של פיצוצים. איש לא נפגע כתוצאה מפיצוץ המטענים. המשטרה הפנתה אצבע מאשימה לעבר ארגונים התומכים בשלטון המלוכה.
חוגגים את שחר הרפובליקה החדשה בקטמנדו, היום (צילום: AP)
המלך הלא אהוד גיאננדרה צפוי לפנות את ארמונו שבבירה, בעל הפגודה הוורודה, זמן קצר לאחר ההצבעה על ביטול שלטונו. עד עתה סירב לעשות כן ולא מסר מהן תוכניותיו לעתיד. עם זאת אמר שהוא מעוניין להישאר בנפאל ולא לצאת לגלות. הממשלה הודיעה לו כי עליו לעזוב את הארמון בתוך שבועיים והזהירה כי תוציאו בכוח אם יסרב להתפנות בכוחות עצמו.
עלייתו ונפילתו של המלך גיאננדרה
דעיכתו של המלך, שבעבר נהנה משירותם של אלפי משרתים, הייתה דרמטית. המלך שזכה להערצת הרוב ההינדי בנפאל, שראה בו התגלמות של האל וישנו, הושם ללעג ולקלס. כעת, דיוקנו נמחק משטרות הכסף ושמו נעלם מההמנון הלאומי והוא התבקש לשלם את חשבונותיו. שר בממשלה הנפאלית החדשה הודיעה כי לאחר עזיבת המלך את הארמון, יהפוך האתר למוזיאון.
היום זה ארמון, בקרוב - מוזיאון (צילום: רויטרס)
למרות שהיו חברי פרלמנט שהתנגדו למהלך, לא היה להם סיכוי למנוע את המהלך שבו תמכו המפלגות הגדולות, ובהן מפלגתם של המורדים המאואיסטים לשעבר, שהייתה לגדולה באסיפה בת ה-601 מושבים. גורמים בנפאל אמרו כי קסמה של משפחת המלוכה דעך במיוחד לאחר הטבח שאירע בארמון ב-2001, כאשר המלך האהוד בירנדרה ושמונה מקרוביו נרצחו בידי יורש העצר, הנסיך דפינדרה, שלאחר מכן התאבד.
גיאננדרה לא הצליח לשקם את תדמית המלוכה, והחלטות שקיבל רק דירדרו אותה. בין אלו החלטתו ב-2005 לפטר את הממשלה ולקיחת סמכויות הממשל. המהלך הוביל לגל מחאות שנמשך שבועות כעבור שנה, שהוביל לוויתור על אותן סמכויות. כעת מרוצים הנפאלים, ומקווים שהממשלה החדשה תיטיב עמם. "אני חושב שזה דבר טוב שהמלך הולך", אמר נהג המונית נירנג'ן שרסטה, בן 36, "הוא לא עשה דבר עבור העם, רק צבר כסף עבור עצמו ובני משפחתו".