שתף קטע נבחר

 

שליח האו"ם טוטו: המצור על עזה אינו חוקי

דזמונד טוטו, העומד בראש משלחת של האו"ם לעזה, סייר בבית חנון - שם הוא חוקר את הרג 19 הפלסטינים מירי צה"ל ב-2006. הוא מתח ביקורת על הסגר שהוטל על הרצועה והביע את דאגתו לשלום תושבי שדרות

הארכיבישוף הדרום-אפריקאי, דזמונד טוטו, העומד בראש משלחת של האו"ם לעזה, מתח היום (ד') ביקורת חריפה על המצור שהטילה ישראל על רצועת עזה ואמר כי "המצור הוא הפרת זכויות אדם בוטה". טוטו, המבקר בבית חנון, הביע את גם את דאגתו לתושבי שדרות.

 

ראש המשלחת מטעם מועצת זכויות האדם של האו"ם נועד אמש עם ראש ממשלת חמאס ברצועה, איסמעיל הנייה. טוטו אמר להנייה כי "ירי הרקטות לשדרות חייב להיפסק". לדבריו, "כדי להשיג שלום באזור, על שני העמים ללמוד לדבר אחד עם השני. אויבים צריכים ללמוד לדבר זה עם זה, כמו שעשינו בדרום אפריקה".

 

טוטו מונה לחקור את מותם של 19 אזרחים פלסטינים מירי ארטילרי של ישראל ב-2006 בבית חנון. במשך 18 חודשים לא התאפשרה כניסתו לישראל של צוות הבדיקה של האו"ם, בראשו הוא עומד. בסופו של דבר, נאלץ טוטו להיכנס לרצועה באוטובוס דרך מעבר רפיח.

 

לדברי טוטו, הוא ביקש לבקר בשדרות, כדי לאמוד את הנזקים מפגיעת רקטות הקסאם, אולם ישראל סירבה לאשר את כניסתו לתחומה. גורם במשלחת של טוטו אמר, כי הוא מעוניין לשקם את האמון הישראל במועצת האו"ם לזכויות אדם, המרבה לגנות את ישראל.

 

המועצה לזכויות האדם של האו"ם גינתה את התקרית זמן קצר לאחר שהתרחשה.

העצרת הכללית של האו"ם הורתה ברוב של 156 מדינות מול 7 על בדיקת התקרית, באמצעות צוות של שישה חוקרים. ממשרד ראש הממשלה נמסר עוד ב-2006 כי ישראל כבר הודתה בטעות שהביאה להרג האזרחים ולכן אין טעם בהגעת המשלחת.

 

טוטו, שקיבל ב-1984 פרס נובל לשלום, היה אחד מראשי ההתנגדות לאפרטהייד בדרום אפריקה, ודגל במאבק לא אלים. הוא היה אחד הפעילים המרכזיים בקריאה לקהילה הבינלאומית להטיל סנקציות על דרום אפריקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
דזמונד טוטו. ארכיון
צילום: איי אף פי
מומלצים