"לשקול מוסרית את הקשר עם האקדמיה מישראל"
איגוד המרצים באוניברסיטאות ובמכללות בבריטניה (UCU), הנחשב לבכיר בממלכה, קרא לחבריו לשקול פוליטית ומוסרית את המשך הקשרים עם מוסדות אקדמיים מישראל בשל "שותפותם לפשעים של מדיניות ישראל". בניגוד להודעתו לפני כשנה, הפעם נזהר האיגוד מהכרזה מפורשת על חרם. השגריר פרושאור: מובילי החרם אינם מעוניינים בעובדות אלא בהכפשה
איגוד המרצים באוניברסיטאות ובמכללות בבריטניה (UCU), הנחשב לאיגוד הבכיר בממלכה, קרא הערב (ד') לחבריו לשקול מבחינה פוליטית ומוסרית את המשך קשרים עם מוסדות אקדמיים מישראל. מדובר בשלב נוסף בניסיון של האיגוד להטיל חרם על מוסדות אקדמיים מישראל.
ההחלטה התקבלה ברוב גדול במהלך הכינוס השנתי של איגוד המרצים במנצ'סטר, מבלי שהתקיים דיון בנושא אלא רק כהעלאת הצעה לסדר היום. "האקדמיה הישראלית שותפה לפשע של מדיניות ישראל, ולכן יש לשקול אם לעבוד עם מוסדות אקדמיים ישראליים", נכתב בהחלטת האיגוד.
לעיון בהחלטת איגוד המרצים הבריטי
בניגוד לניסיון שנערך בשנה שעברה להטיל חרם אקדמי גורף על מוסדות מישראל ושנתקל לבסוף בבעיות משפטיות ובביקורת מצד ראש הממשלה לשעבר, טוני בלייר, אנשי רוח ואקדמאים בכירים, הפעם קיבל האיגוד חוות דעת בטרם קיבל את ההחלטה.
לדברי העומד בראש היוזמה, הפרופסור לפילוסופיה טום הייקי, לא מדובר בחרם או חרם חלקי אלא בקריאה למרצים לשקול את קשריהם עם המוסדות האקדמיים בישראל לאור הקטסטרופה שמתרחשת ברצועת עזה. לדבריו, מדובר בשלב ראשוני של דיונים לפני קריאה לחרם אקדמי גורף וכי על האיגוד לקיים דיון מעמיק בנושא המזה"ת לפני שיינקטו צעדים נוספים.
בהחלטת האיגוד נכתב כי ישראל אחראית לאסון ההומניטארי שנכפה על רצועת עזה, הרחבת ההתנחלויות, הריגת אזרחים ולחוסר יכולתם של הפלסטינים לקיים חיים נורמליים ומערכת חינוך בשל הכיבוש הישראלי. האיגוד הדגיש כי אסור שהביקורת על ישראל ומדיניותה שתתפרש כאנטישמיות. ראש האיגוד, סאלי האנט, אמרה כי מועצת המנהלים של האיגוד תקבל ייעוץ ותפעל בדרכים הראויות על מנת ליישם את ההחלטה.
ג'רמי ניומרק, העומד בראש השדולה הפועלת למנוע הטלת חרם אקדמי על ישראל בבריטניה, אמר ל-ynet כי ה-UCU "הפגין בשנית כיצד הוא מנותק מרוב חבריו לארגון וחברי האקדמיה הבריטית בכלל". לדבריו, כל דיון על חרם אקדמי יעמוד בניגוד לעמדת האיגוד המתנגדת לאפליה מכל סוג שהוא ותעמוד בניגוד לחוק הבריטי. "ועדי עובדים מטרתם להגן על עובדים. הצעה זו מעודדת אפליה ועומדת בניגוד לכל הדברים שוועד עובדים צריך לייצג. ההחלטה יוצאת נגד חלק מחברי האיגוד במקום להגן עליהם", אמר.
ראש אגודת ידידי ישראל באקדמיה בבריטניה, רוני פרייזר, אמר ל-ynet: "הבעיה הגדולה ביותר שניצבת כאן היא לא עצם הדיון על מדיניות ישראל, אלא אווירת האנטי שקיימת היום במוסדות האקדמאיים נגד ישראל. זה בא לידי ביטוי אצל סטודנטים ומרצים בעקבות הדיונים שמקיים איגוד המרצים כל שנה בעניין. זהו מקארתיזם לכל דבר. זו דרישה בוטה, מפלה ואנטישמית. אנחנו מאמינים שיש כאן אף הפרה של חוק הגזענות בבריטניה.
"מוזר לנו שאיגוד הגאה בחופש האקדמי שלו ולפי התקנון שלו מקדם שיויון לכולם ומתנגד לכל התנכלות, דעות קדומות ואפליה - מוצא לנכון לפרסם החלטות אלו. רק במקרה שאקדמאי יהודי או ישראלי תומך בדעות של האיגוד אז הוא מוגן. מכאן ניתן להסיק שאם אקדמאי לא מסכים אם דעות האיגוד, הוא ייחשב כלא ראוי להמשיך להיות חבר בו. הבעיה היא שרבים מחברי האיגוד אינם מבינים שבעצם קבלת ההחלטה האיגוד שלהם הופך להיות גזעני".
שגריר ישראל בבריטניה, רון פרושאור, אמר כי "הקריאות החוזרות ונשנות בשנים האחרונות והיום לחרם נגד ישראל, הן נדבך נוסף בניסיון ליצור דה-לגיטימציה למדינת ישראל הן באקדמיה והן באיגודים המקצועיים בבריטניה.
"הגורמים המובילים חרם זה אינם מעוניינים בעובדות אלא בהכפשת מדינת ישראל בכל מחיר. השגרירות נמצאת בחזית הלחימה מול תופעות אלו ופועלת בשיתוף פעולה עם ידידנו ובעלי בריתנו בבריטניה ובעולם במטרה לטרפד חרם זה", אמר פרושאור.