הרב שרלו: קווי מהדרין? מהדרין בהלבנת פנים
בתשובה לשאלת אישה המתנגדת להפרדת המינים בקווי האוטובוס החרדיים כותב הרב יובל שרלו: "מותר לך ללכת לשבת היכן שאת רוצה". הוא קובע כי ההתעסקות המתמדת עם הצניעות "איננה צנועה" אך סבור כי "אין לעשות דווקא ולעלות מקדימה"
ארגוני הנשים התקוממו, בית המשפט נדרש להתערב, וכעת גם הרבנים מביעים את דעתם על תופעת "קווי המהדרין": הרב יובל שרלו, ראש ישיבת פתח תקווה ומהרבנים הבולטים בציונות הדתית, קובע כי ההתעסקות המתמדת בצניעות, כפי שהיא באה לידי ביטוי על ידי מפעילי קווים אלו, היא "לא צנועה". בתשובה לשאלת גולשת שפורסמה באתר מורשת כתב הרב כי יש להתחשב במידה בדרישת החרדים להפרדה בין המינים. לדבריו, לא צריך לעשות 'דווקא' ולעלות לאוטובוס בדלת הקדמית, אך כשמדובר בצורך – "מותר לך ללכת לשבת היכן שאת רוצה".
"אני נוסעת לעבודתי בכל יום על קו אוטובוס אגד (עירוני) המוגדר כ'מהדרין'", סיפרה הגולשת, "באוטובוסים אלו הנשים אמורות לעלות בדלת האחורית ולשבת אך ורק בחלק האחורי של האוטובוס". לטענתה, "כלל לא ברור שלאגד יש זכות חוקית להפעיל אוטובוסים כאלה מטעמים ברורים (אפליה, פגיעה בכבוד האדם וכו'), ובג"ץ טרם הכריע בנושא". היא ציינה עוד כי אין סימון או שלט רשמי המורה לנשים לעלות ולשבת מאחור.
"לי אישית קשה מאוד 'לבלוע את הגלולה' מכמה טעמים:
1. חורה לי שאני צריכה לשבת בסוף האוטובוס רק בגלל שאני אישה, עצם הרעיון משפיל אותי ונותן לי להרגיש כמו כושית בשנות ה-50 בארה"ב. מה גם שההקצנה הדתית שבעניין מעצבנת אותי מאוד.2. אני נוטה לקבל בחילות בנסיעות באוטובוס, כאשר הישיבה מאחורה (במיוחד באזור מעל המנוע) מעצים את הבחילה שלי".
"ועכשיו לשאלתי: מה דעת הרב לגבי אוטובוסים אלו? האם לדעת הרב יש לי חובה לכבד את ההקצנה הדתית של הנוסעים ולשבת מאחורה על אף אי הנוחות שנגרמת לי? במידה והחלק האחורי (עזרת נשים...) מלא, כך שנותר רק מקום עמידה, אך בחלק הקדמי (עזרת גברים) יש מקום - האם אז מותר לי לשבת שם? אם לא, האם התשובה שונה לגבי אישה הרה/מבוגרת שמתקשה לעמוד?".
בתשובה לשאלה כותב הרב שרלו: "אני מבין מאוד את מה שאת מתארת. כדי להסיר ספק אני רואה חשיבות עליונה בקיום רשות הרבים בצורה צנועה, פועל למען זאת (לדוגמה: מודעות לא צנועות ברחובות) וסובר שעלינו לחיות בצניעות. ברם, אני מתנגד לאוטובוסים 'מהדרין' – אוטובוסים אלה 'מהדרין' בהלבנת פנים, בהדרה, בהתעסקות לא צנועה ומתמדת עם הצניעות, בפגיעה בהלכות הציבור ועוד ועוד".
"שאלת ההתחשבות תלויה בנסיבות. איני חושב שצריך לעשות 'דווקא' ולעלות מקדימה. לא על זה הייתי יוצא למלחמה עקרונית בשלב זה. אך כאשר לא מדובר ב'דווקא', אלא בצורך – בחילות, אין מקום לשבת מאחורה וכדו' – מותר לך ללכת לשבת היכן שאת רוצה, וכל המשנה ידו על התחתונה".
הרב יובל שרלו
צילום: שאול גולן
מומלצים