שתף קטע נבחר

מקדוניה: ראש הממשלה המכהן ניצח בבחירות

יום הבחירות במקדוניה, שסימל עבור רבים את תחילת דרכה החדשה של המדינה, התאפיין בסופו של דבר באלימות ובחשדות לזיופים בקלפיות. ראש הממשלה המכהן ניצח ברוב גדול, אולם נראה שהדרך עוד ארוכה לחברות באיחוד האירופי ובנאט"ו

ראש ממשלת מקדוניה, ניקולא גרויבסקי, הכריז הלילה (ב') על ניצחון מפלגתו בבחירות לפרלמנט, שהתקיימו אתמול תוך כדי מהומות וקרבות שהביאו למותו של אדם אחד. מלבד המהומות, הגיעו גם דיווחים רבים על זיופים, שעלולים לפגוע בשאיפתה של מקדוניה להצטרף בקרוב לאיחוד האירופי ולברית הצפון אטלנטית (נאט"ו).

 

דובר ועדת הבחירות המרכזית של מקדוניה, זוראן טנבסקי, אמר כי לאחר ספירה של כ-97 אחוזים מקולות הבוחרים, זכתה מפלגת השלטון VMRO בראשותו של גרויבסקי ל-48 אחוזי תמיכה. המפלגה הסוציאל דמוקרטית השתרכה מאחור עם 23 אחוזי תמיכה בלבד. המפלגות האלבניות היריבות זכו כל אחת לכעשרה אחוזים מהקולות.

 

מאות מתומכיו של גרויבסקי התקהלו בכיכר המרכזית של סקופיה הבירה, הניפו את דגלי המפלגה וקראו בשמו של מנהיגם. "למקדוניה יש את הכוח להמשיך הלאה. לארצנו יש את הכוח הדרוש להתקדם ולהיצטרף לנאט"ו ולאיחוד האירופי", אמר גרויבסקי בנאום הניצחון שלו. בהתייחסו למהומות שפרצו בצפון-מערב המדינה, אמר: "צר לי על האלימות והתקריות שאפיינו את היום הזה באזורים האלבניים, אולם הבחירות היו הוגנות ברובן בשאר האזורים".

 

"לאלימות מסוג זה אין מקום בחברה דמוקרטית"

המהומות התרחשו באזורים בהם חיים בני המיעוט האלבני במדינה, על רקע היריבות בין שתי המפלגות המייצגות את האלבנים בפרלמנט. לפי דיווחי הרשויות, במהומות נהרג אדם אחד ונפצעו שמונה נוספים. ועדת הבחירות נאלצה להשהות את ההצבעה ב-22 קלפיות ברחבי המדינה, בעקבות דיווחים על זיוף, מרמה, אלימות והפחדה. הוועדה מסרה כי ההצבעה בקלפיות אלו תימשך במועד מאוחר יותר.

 

שליח האיחוד האירופי למקדוניה, יוראן פוייר, אמר כי האיחוד "מודאג מאוד ממסע ההפחדות, מהאלימות הבוטה, מאירועי הירי, ומפציעתם של חפים מפשע. לאלימות מסוג זה אין מקום בחברה דמוקרטית".  

 

במקדוניה קיוו לבחרות שקטות והוגנות, בשל נחישותה של סקופיה לנסות ולהיצטרף לאיחוד לנאט"ו. ההצטרפות לנאט"ו אינה עומדת על הפרק בשלב זה, בשל סכסוך עם יוון על רקע השימוש בשם "מקדוניה", שהוא גם שמו של מחוז ביוון.

עד לפתרון הסכסוך, יוון חוסמת את כניסתה של סקופיה לברית.

 

ביליאנה ונקובסקה, אנליסטית פוליטית במדינה, סיפרה כי יום הבחירות היה בסופו של דבר "התממשות התרחיש הגרוע ביותר" עבור העם המקדוני, שמקווה לממשלה חזקה שתביא להתקדמות של ממש. "זה הדבר האחרון שהיינו צריכים, כעת מקדוניה פיספסה את ההזדמנות שלה להוכיח שהיא מסוגלת להפוך לדמוקרטיה יציבה".  

 

מקדוניה הכריזה על עצמאותה ב-1991, מבלי להיות מעורבת במלחמת האזרחים ביוגוסלביה. חוסר היציבות הפוליטי והכלכלי במדינה נובע מסכסוך פנימי עם המיעוט האלבני החי בשטחה ומהווה כרבע מהאוכלוסייה.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
גרויבסקי. בסך הכל, הבחירות היו הוגנות
צילום: AFP
נופי מקדוניה (ארכיון)
צילום: דורון קופרשטיין
מומלצים