שתף קטע נבחר

 

אולמרט ואבו-מאזן: התקדמות בנושא הגבולות

שעות לפני צאתו לביקור בארה"ב, נועד ראש הממשלה במעונו בירושלים עם הנשיא הפלסטיני. צוותי המשא ומתן המדיני סקרו את פרטי השיחות ביניהם וציינו כי הסוגיות שבהן חלה התקדמות נוגעות לנושא הגבולות וסידורי הביטחון. בלשכת אולמרט טענו כי אבו-מאזן הביע רצון להמשיך בתהליך, על אף החקירות

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, נועד אחרי הצהריים (יום ב') עם הנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס (אבו-מאזן) במעונו בירושלים. בפגישה נטלו חלק גם ראשי צוותי המשא ומתן משני הצדדים, שרת החוץ ציפי לבני ואחמד קריע (אבו-עלא), וכן ראש סגל לשכת ראש הממשלה, יורם טורבוביץ', המזכיר הצבאי אלוף מאיר כליפי, היועץ המדיני שלום תורג'מן והנציגים הפלסטינים יאסר עבד רבו, סאאב עריקאת ורפיק חוסייני.

 

בתחילה סקרו הצוותים את ההתקדמות בשיחות ביניהם בנוכחות אולמרט ואבו-מאזן ולאחר מכן התקיים דיון נוסף בין שני המנהיגים בארבע עיניים.

גורמים בירושלים ציינו כי הסוגיות המתקדמות ביותר נוגעות לנושא הגבולות וסידורי הביטחון. שני הצדדים שבו והצהירו על מחוייבותם, למרות הכל, לנסות ולהגיע להסכם עד סוף 2008.

 

ראש הממשלה מחה במהלך הפגישה על שני המכתבים שהעביר ראש הממשלה הפלסטיני, סלאם פיאד, לאיחוד האירופי ולארגון OCED אליו מבקשת ישראל להצטרף. פיאד טען שיש למנוע את שדרוג היחסים בין ישראל לאירופה בשל המשך מדיניות הבנייה בהתנחלויות ואי התקדמות המשא ומתן בצורה מספקת.

 

"לא מקובל עלינו לחלוטין השימוש ברטוריקה שהיתה אופיינית לתקופות עבר. היא אינה משקפת את מערכת היחסים בינינו לבין הרשות הפלסטינית הנוכחית", אמר אולמרט. הפלסטינים מחו מצדם על המשך הבנייה בהתנחלויות. בהקשר זה חזר ראש הממשלה ואמר כי הבנייה נמשכת בשכונות היהודיות במזרח ירושלים וכי אי אפשר לעצור את ההתפתחות היהודית בתוך קווי המתאר שעתידים להישאר בידי ישראל".  


אולמרט ואבו מאזן במעון ראש הממשלה, היום (צילום: לע"מ)

 

במהלך הפגישה ביקשו הפלסטינים שישראל תפעל בנושא שחרור אסירים. הם גם שבו והעלו את דרישתם להרחיב את פריסת כוחות השיטור וביטחון הפנים שלהם ביהודה ובשומרון, בנוסף לשליטה שכבר קיימת בשכם ובג'נין. מחזיקת תיק המו"מ באש"ף, סאאב עריקאת, הוסיף כי שני המנהיגים דנו גם בסוגיית מגורשי כנסיית המולד וסוגיית המחסומים וכי הצד הפלסטיני העלה דרישה ברורה ולפיה ישראל תבטל את ההחלטה להרוס 3,000 בתים פלסטינים באזורי C.

 

העסקים כרגיל למרות "מעטפות הכסף"

בנוגע למצב ברצועת עזה, עדכן ראש הממשלה את הנשיא הפלסטיני בהתפתחויות בדיונים על הסכם רגיעה עם חמאס וארגוני הטרור בתיווך מצרים. אולמרט אמר כי ישראל מבקשת לכלול את שחרור החייל החטוף, גלעד שליט, והבהיר כי בשלב זה לא הושג שום דבר סופי בדיונים אלה. בהתייחס למגעים עם סוריה, מסרה לשכת ראש הממשלה כי אבו-מאזן הביע את תמיכתו בשיחות.

 

עריקאת אמר כי הנשיא הפלסטיני ביקש מאולמרט להתייחס באופן חיובי למאמצי הרגיעה ברצועה והדגיש את הצורך להסיר את המצור מעל עזה. הוא הוסיף כי הפלסטינים מברכים על המשא ומתן הישראלי-סורי, אך לא יתנו שישראל "תשחק בין המסלולים" כדי לשפר את עמדתה במשא ומתן עם הפלסטינים.

 

גורם בכיר בלשכת אולמרט מסר כי הפלסטינים היו מאוד זהירים בכל הנוגע לסחרחורת הפוליטית בישראל בעקבות פרשת "מעטפות הכסף", בה חשוד ראש הממשלה. לדבריו, אבו-מאזן אמר כי הפלסטינים ממשיכים מבחינתם בתהליך המדיני כרגיל. עריקאת הביע תקווה שהמשבר הפנימי בישראל לא ישליך על המשא ומתן.

  

בראיון שהעניק אמש לסוכנות הידיעות AP לרגל שנה לכהונתו, הביע פיאד פסימיות בכל הנוגע לסיכויי להשגת הסכם שלום עם ישראל. יחד עם זאת, הדגיש פיאד כי ימשיך במאמציו לסיים את הכיבוש הישראלי. לדבריו, העם הפלסטיני כלוא בין ייאוש לתחושת תבוסה וכי "הדרך להפיח בו את התקווה שהשלום עוד אפשרי, היא באמצעות התנגדות חיובית - אותה צריך להבנות למרות הכיבוש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט ואבו-מאזן, היום
צילום: לע"מ
מומלצים