מעסיקת העובדים שנפגעו: עזיבתם תמוטט אותנו
פציעתם של העובדים הזרים במשק במושב ישע, הציפה את החשש מנטישתם בשל ירי רקטות הקסאם. רינה רחמים, בעלת המשק שנפגע, אמרה ל-ynet: "הם חוששים מהמצב הבטחוני. אם יחליטו לעזוב, אנחנו וכל חקלאי האזור נקרוס". ראש המועצה, חיים ילין, שלח איגרת לשר הביטחון וטען: הסיבה להשתמטות מצה"ל - הפקרת הדרום
במהלך היום נפצעו מפגיעת קסאם שני עובדים תאילנדים, בזמן ששהו במשק של רחמים, במושב ישע שבמועצה האזורית אשכול. אחיה של רינה, ששהה יחד עם התאילנדים נפצע באורח קל. השלושה פונו לבית החולים סורוקה בבאר-שבע, שם קיבלו טיפול רפואי. אחד מהעובדים, שנפצע באורח בינוני מרסיסים בראשו מאושפז עדין במחלקה הנוירוכירורגית.
מיד לאחר נפילת הקסאם הזעיקה רחמים מתורגמן, שידובב את חמשת העובדים הנוספים שנשארו במשק. לדבריה, העובדים התלוננו על קושי ועל פחד גובר, אך לעת עתה נשארים, משום שהם זקוקים לפרנסה. למרות זאת, רחמים חוששת שאם יימשך ירי הרקטות, ייגבר הפחד על הצורך בפרנסה והעובדים הזרים יעזבו.
"הם חוששים מהמצב הבטחוני. גם כשהקסאמים לא פוגעים הם שומעים את הפיצוצים של הקסאמים והפצמ"רים. אם הם יחליטו לעזוב, אנחנו וכל חקלאי האזור נתמוטט ונקרוס קריסה טוטאלית. המצב הביטחוני נעשה הרבה יותר חמור, וכל החקלאות שלנו מבוססת על אותם עובדים", אמרה רחמים.
עובד תאילנדי מפונה לבית החולים סורוקה, היום (צילום: הרצל יוסף)
לדבריה של רחמים, אין באפשרותה למגן את סביבת העבודה. "אנחנו לא ממוגנים, וכדי לעשות זאת אנחנו צריכים הרבה כסף - כסף שאין לנו, כי את כולו אנו משקיעים במשק ובגידולים שלנו". רחמים ליוותה את עובדיה במהלך הבדיקות בבית החולים ושוחחה עם אמו של העובד שנפגע בינוני.
"כשדיברתי איתה היא לא ביקשה שהוא יחזור לתאילנד", סיפרה רחמים. "היא יודעת שכאן הוא מקבל פרנסה וטיפול רפואי טוב. גם הוא הרגיע אותה ואמר לה שהמצב לא גרוע כמו שהיא חושבת ושטוב לו בארץ". רחמים הוסיפה, כי שגרירות תאילנד כבר יצרה עמה קשר וכי נציגי השגרירות יבקרו את העובדים שנפצעו. "אני מפחדת שהם יתסיסו אותם וידרשו מהם לעזוב. אני לא יודעת מה אעשה אם ייקחו לי את העובדים", אמרה.
"הסיבה להשתמטות - הפקרת הדרום"
בעקבות הירי, שלח ראש מועצת אשכול, חיים ילין, איגרת אישית לשר הביטחון, אהוד ברק. באיגרת שהגיעה לידי ynet כתב ילין: "כולנו עדים לנתונים על מספרם היורד של המתגייסים לצה"ל. בלי להצדיק את התופעה, איני יכול לנתק את התנערות הממשלה מהאזרחים מהתנערות האזרחים ממדינתם. ממשלה שלא מספקת ביטחון, לא פיזי ולא סוציאלי, לא יכולה לדרוש מאזרחיה לסכן את חייהם למענה".
ילין התרעם על כך שפרשת "מעטפות הכסף" והטלטלה הפוליטית עלו לראש סדר היום ודחקו הצידה את סבלם של תושבי האזור. "מדינת ישראל כולה עסוקה כיום בסוגיית מעטפות המזומנים של אהוד אולמרט. "המשטרה חוקרת, הפרקליטות מגבשת כתב אישום והתקשורת כולה דנה בשאלה אם המעשים שנחשפו לעינינו הם פליליים או 'רק' בלתי מוסריים.
"הדיון בשאלת אי-המוסריות במעשיו של אולמרט גועש כל-כך, עד שאינו מותיר מקום לדיון אחר, נוקב פי כמה, וגורלי הרבה יותר: אי-המוסריות בהפקרתם של תושבי שדרות, אשקלון ויישובי עוטף עזה למתקפת הקסאמים והגראדים מעזה".