שתף קטע נבחר

 

"סוכם על רכש החמקנים והתרעה מפני טילים"

בפמליית ראש הממשלה מסכמים בחיוב את הביקור בבית הלבן. גורם מדיני בכיר: "השגנו הבנות בנוגע לאמצעי הגנה והתקפה שלהם נדרשת ישראל לאור המציאות במזרח התיכון". במהלך הביקור סוכם על קידום רכש מטוסים מתקדמים, חיבור להתרעה מפני תקיפת טילים והבנות על הפעולות לעצירת תהליך ההתחמשות של איראן. ארה"ב וישראל יפעלו יחד במקרה של התקפה מצד טהרן

"הברית האסטרטגית בין ארה"ב לישראל מתחזקת על רקע האיום האיראני". כך סיכם הלילה (יום ה') גורם מדיני בכיר בפמלייה את ביקור ראש הממשלה, אהוד אולמרט, בוושינגטון. על פי אותו גורם, ארה"ב וישראל יפעלו יחד במקרה של התקפה איראנית. הנשיא בוש הבטיח לאולמרט כי ארה"ב תעמוד לצד ישראל ותספק את הידע והאמצעים הדרושים להגנתה.

 

ביקור תחת איום:

 

"השגנו הבנות בנוגע לאמצעי הגנה והתקפה שלהם נדרשת ישראל לאור המציאות במזרח התיכון", אמר הגורם הבכיר טרם שימריא מטוסו של אולמרט חזרה ארצה, אחרי ביקור בן כ-80 שעות ופגישות עם צמרת הממשל.

  

ראש הממשלה אולמרט, נפגש עם סגן הנשיא האמריקני דיק צ'ייני במעונו בוושינגטון.

השניים סעדו ארוחת ערב ואחר כך נועדו לשיחה בארבע עיניים אודות צרכיה של ישראל. צ'ייני, כמו הנשיא בוש שעימו נפגש אולמרט אתמול, עסק בפגישה במה שהוגדר כ"נושאים ביצועיים" על רקע האיום האיראני המתרחב.

 

ראשי הממשל האמריקני, כך עולה מהפגישות, יקדמו את ציודה של ישראל במטוסי החמקן מדגם F-35. כמו כן, חלה התקדמות בנושא אפשרות לרכישת מטוס ה-F-22, הנחשב למתקדם מסוגו בעולם. עם זאת, ההסכמה האמריקנית לעסקת ה-F-22 טרם ניתנה. בישראל מייחסים למטוס זה תכונות של "שובר שיוויון", בשל יכולותיו המתקדמות - והמאמץ בנושא יימשך. העסקאות הללו דורשות אישורים נוספים בממשל האמריקני ובבתי הנבחרים.

 

ככלל, שני דגמי מטוסים אלו אמורים לשמור על היתרון האיכותי של ישראל בשמי המזרח התיכון. קבלת הטייסות, במהלך 2012 ואילך, תאפשר לחיל האוויר להאריך את זרועו הארוכה באזור רווי מערכות נ"מ רוסיות מתקדמות ותשפר את יכולות ההרג של הזרוע האווירית.

   

הישג נוסף שאותו מונים אנשי פמליית אולמרט עם תום הביקור הוא הכוונה לחבר את ישראל למערכת ההתרעה הלוויינית מפני שיגור טילים בליסטיים. מדובר במערכת מתוחכמת, שהופעלה כבר במלחמת המפרץ הראשונה ב-1991. מערכת זאת מסוגלת לאתר טילים, למשל מאיראן, מייד עם שיגורם - ובכך מאפשרת להאריך את זמן ההתרעה להתגוננות האזרחים בישראל. בניגוד למלחמת המפרץ, שם הועבר המידע ב"קו חם" אך זמני לחיל האוויר, יוכל עכשיו צה"ל להיות ניזון ישירות מהמידע שיסופק מהלוויינים - באופן רציף. גם נוהל זה דורש אישורים נוספים בממשל האמריקני.

 

שני הישגים אלה במסע הנוכחי של ראש הממשלה, מעניקים לישראל מענה למה שהפך לאיום המרכזי על אזרחיה ומתקניה - הטילים. איום זה נפרש מאיראן, דרך סוריה וכלה בחיזבאללה ובחמאס. ארבעת גורמים אלה עושים מאמצים ניכרים להצטייד בטילים, המאיימים על העורף הישראלי, ועלולים להפר את היתרון האיכותי של ישראל. חשיפת העורף לטילים עלולה במקרי קיצון להגיע לכדי פגיעה מנשק אטומי, ביולוגי או כימי, ולהציב את ישראל בסכנה חמורה.

 

בכיר במודיעין האמריקני מבקר בארץ

מעבר להיבטים מבצעיים שסוכמו - הושגו הבנות באשר להמשך הפעולות לעצירת תהליך ההתחמשות של איראן בטילים בליסטיים ובראשי נפץ גרעיניים. במהלך הפגישות הובהרה העמדה הישראלית, לפיה איראן אכן מבקשת להתחמש באטום, בניגוד לדו"ח המודיעין האמריקני שטען לעצירת המרוץ האיראני לגרעין צבאי כבר ב-2003. בעניין זה ממש עושה בישראל בימים אלה מייק מקונאל, ראש ה-DNI, זרוע המודיעין העליונה של ארה"ב, שיוועד עם ראש המוסד מאיר דגן ועם שר הביטחון אהוד ברק.

  

"ראש הממשלה מסכם את הביקור הזה כשהוא חש שעמד במטרות שלשמן הגיע",

אמר בכיר בפמליה והוסיף: "יש ברית אסטרטגית עם ארה"ב, היא עובדת ומתואמת. נקווה שהיא תביא תוצאות למדינת ישראל שיוכלו להיראות ביום מן הימים".

 

כעת מתברר שאולמרט זכה גם לתמיכה מוראלית מעמיתיו בוושינגטון ובראשם בוש, על רקע המשבר הפוליטי בצל "פרשת טלנסקי". גורם בפמליה אמר בסיפוק: "בחברויות כאלה, לא צריך לדבר. הנשיא והממשל קיבלו את ראש הממשלה בזרועות פתוחות וזה אומר הכל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
בוש ואולמרט. ברית אסטרטגית
צילום: AFP
מומלצים