61% מהציבור: על רה"מ לפרוש טרם כתב האישום
נתוני מדד "מלחמה ושלום" לחודש יוני נוגעים לחקירת ראש הממשלה, למגעים עם סוריה ולעסקת השבויים. מרבית הציבור מעוניין כי ראש הממשלה יפנה את מקומו, ומחליפו ייקבע בבחירות חדשות. השלום עם סוריה אינו עומד בראש מעייני הישראלים, ו-67% מתנגדים להשבת הגולן בתמורה להסכם
מרבית הציבור היהודי סבור שראש הממשלה צריך לעזוב את תפקידו בעקבות חקירת פרשת "מעטפות הכסף" המתנהלת נגדו. זאת, עוד טרם שיוחלט אם להגיש נגדו כתב אישום. בנוסף, מתנגד מרבית הציבור להשבת הגולן לסוריה במסגרת הסכם שלום, ו-80 אחוזים מסכימים לשחרור סמיר קונטאר תמורת החיילים החטופים - אם יתקבל מידע כי הם בחיים.
הנתונים הם חלק מ"מדד המלחמה והשלום" - פרויקט מתמשך של סקרי דעת קהל,
שהושק ביוני 1994 תחת הכותרת "מדד השלום" ומוצג ב-ynet. נתוני המדד, שנערך על ידי פרופ' אפרים יער ופרופ' תמר הרמן, נאספים בסקר טלפוני חודשי, המבוסס על מדגם מייצג של כ-600 אזרחים (טעות הדגימה המרבית היא כ-4.5%).
הסקר הנוכחי נערך בין 2 ל-4 ביוני, והתמקד הפעם בשלושה נושאים הנמצאים על סדר היום הלאומי: מעמד הממשלה והעומד בראשה, המגעים עם סוריה ושאלת השבויים הישראלים בלבנון.
61 אחוזים השיבו כי לדעתם על ראש הממשלה לפרוש מתפקידו בעקבות החקירה. כ-40 אחוזים טוענים שהחלופה המועדפת עליהם למצב הנוכחי היא עריכת בחירות מוקדמות, לעומת 21 אחוזים שהביעו תמיכה במינוי מחליף לראש הממשלה, ללא בחירות.
לעומתם, 20 אחוזים מעדיפים שראש הממשלה ימשיך בכהונתו עד אשר יוחלט אם להגיש נגדו כתב אישום, בעוד עשרה אחוזים מחזיקים בדעה לפיה על אולמרט להישאר כעת בתפקיד, וההאשמות נגדו יתבררו לאחר תום כהונתו הנוכחית.
ניקיון השלטון עדיף על תהליך מדיני
רצון הציבור במיצוי החקירה נגד אולמרט באה לידי ביטוי בהתנגדות הרווחת של 60 אחוזים מהנשאלים לטענה כי אין זו העת לחקור את ראש הממשלה, שכן אם יאלץ לעזוב את תפקידו ייפגעו ואולי אף ייפסקו המגעים עם סוריה והפלסטינים.
חיתוך התוצאות על פי ההצבעה לכנסת הנוכחית מראה כי עמדה זו נתמכת ברוב ברור על ידי מצביעי כל המפלגות, בכללן העבודה ומרצ, מה שמעיד כי בשנים האחרונות מעדיף הציבור ניקיון כפיים מצד מנהיגיו הפוליטיים, קודם לכישוריהם המדיניים - גם כשמדובר בקידום תהליך השלום.
אחת השאלות המרכזיות שהוצגו למשתתפי הסקר הייתה "לדעתך, מי מבין האישים הבאים: אהוד ברק, אהוד אולמרט, ביבי נתניהו, ציפי לבני, שאול מופז ואבי דיכטר, יכול לקדם בצורה הטובה ביותר את תהליך השלום בין ישראל לבין סוריה והפלסטינים, תוך שמירה על האינטרסים החיוניים של ישראל".
בשאלה זו - ראש הממשלה זכה לתמיכה נמוכה במיוחד: 27 אחוזים תמכו בנתניהו, 17 אחוזים בלבני, שמונה אחוזים בברק, שישה אחוזים במופז ורק חמישה אחוזים סברו שראש הממשלה הוא האיש המתאים. את הרשימה חתם השר דיכטר, עם שלושה אחוזי תמיכה בלבד.
שני שלישים מתנגדים להשבת הגולן תמורת שלום
הידיעות על חידוש המשא ומתן בין ישראל וסוריה בתיווך טורקיה לא הביאו לשינוי בעמדותיו של הציבור היהודי ביחס לתנאי השלום עם סוריה. 67 אחוזים מתנגדים לחתימה על הסכם שלום תמורת נסיגה מלאה מהגולן, לעומת 16 אחוזים התומכים בכך. ליתר, 17 אחוזים, אין עמדה ברורה לשאלה.
רמת הגולן. לא מעוניינים להשיב
נראה גם כי הציבור אינו מוטרד ביותר ממה שיקרה אם ישראל וסוריה לא תגענה להסכם שלום. כ-60 אחוזים מאמינים כי המצב הקיים יימשך כמות שהוא עוד שנים רבות, בעוד 30 אחוזים בלבד סבורים כי במוקדם או במאוחר תפרוץ ביניהן מלחמה.
בניגוד להשערה כי שיעור התמיכה בהסכם שלום עם סוריה תמורת השבת הגולן יהיה גבוה בקרב מי שמעריכים כי בהעדר הסכם תפרוץ מלחמה בין סוריה וישראל, הממצאים מצביעים על כך שאין הבדל בינם ובין מי שסבורים כי המצב הנוכחי עשוי להימשך שנים רבות.
מדוע רמת הגולן כה חשובה לציבור היהודי? עבור הרוב הגדול, 65 אחוזים, הגורם הצבאי-ביטחוני הוא החשוב ביותר, בעוד 20 אחוזים מציינים את החשיבות הלאומית של הגולן כחלק מארץ ישראל ההיסטורית. שבעה אחוזים נספים מצביעים על המשמעות הכלכלית והתיירותית של האזור כסיבה שבגינה אינם מעוניינים להשיבו בתמורה להסכם שלום. .
אשר לשאלה בידי מי צריכה להיות הסמכות הסופית לחתום על הסכם שלום עם סוריה בתמורה למסירת שטחים בגולן, 20 אחוזים בדעה שהממשלה יכולה לאשר את המהלך בתמיכת רוב רגיל, 8 אחוזים סבורים שיש צורך ברוב מיוחס, בעוד הרוב הגורף סבור שההכרעה צריכה להיות בידי הציבור.
במסגרת זו, 66 אחוזים מעדיפים להגיע להכרעה באמצעות משאל עם. כלומר, הציבור מעדיף שההכרעה הסופית תהיה בידיו, ככל הנראה משום שאינו סמוך על כך שהפוליטיקאים שנבחרו על ידו יעמדו בהבטחותיהם בנושא זה.
עם זאת, ביחס לשאלה באיזה שלב יש לקיים את משאל העם אם יוחלט על כך, הדעות חצויות: 48 אחוזים מעדיפים שהוא יתקיים עוד לפני שהצדדים יגיעו לנוסח מפורט ומוסכם, שעה ש-41 אחוזים מצדדים בקיום המשאל רק אחרי גיבוש נוסח מוסכם.
לבסוף,שאלה מרכזית נוספת שהועלתה נגעה לגורל החיילים הנמצאים בשבי חיזבאללה, אלדד רגב ואהוד גולדווסר, ומחיר החזרתם ארצה.
נראה כי התשובות בנושא זה היו תלויות במצבם של החיילים. נוכח ההערכה הרווחת כי הם אינן בין החיים עומד שיעור המתנגדים לעסקה (46%) מעט מעל משיעור התומכים בה (38%), תמורת שחרורו של האסיר סמיר קונטאר, שהורשע ברצח בני משפחת הרן בנהריה.
עם זאת, התשובה השתנתה כשנשאלו המשתתפים לדעתם במצב בו קיבלה ישראל מידע כי החטופים, או לפחות אחד מהם, נמצא בחיים: אז יש קונצנזוס רחב בעד העסקה, של כ-80 אחוזים מהנשאלים.