שתף קטע נבחר
 

כושר: כך אימון מרפא (ולא רק מונע) מחלות לב

מחקרים מהשנים האחרונות מצאו שפעילות גופנית סדירה יכולה לא רק למנוע מחלות לב, אלא גם לסייע לרפא אותן. מתברר שאימון גופני כמה פעמים בשבוע גורם לגדילת כלי הדם בלב ולשיפור תפקוד עורקיו

הקשר בין אי ביצוע פעילות גופנית לבין תחלואה ותמותה ממחלות לב נבדק בשנים האחרונות במחקרים רבים. היום כבר ידוע שעל ידי איזון גורמי הסיכון למחלות לב – כולסטרול, לחץ דם, סוכרת, פרופיל קרישיות הדם ועוד – לצד ביצוע סדיר של אימון גופני, ניתן להפחית את התחלואה במחלות הלב בכ‭.30%-‬

 

לאחרונה התפרסמו מחקרים שהוכיחו את השפעת האימון על הלב עצמו. הדבר מעניק משמעות חדשה לאימון הגופני בכלל ואצל חולי לב בפרט, לא רק ככלי משקם ומניעתי, אלא גם ככלי בעל יכולת ריפוי ייחודית.

 

במהלך שנות ה‭90-‬ התמקדו החוקרים בניסיון לכמת את ההשפעה המיטיבה של האימון הגופני על התחלואה במחלות לב. במחקרים ארוכי טווח מצאו חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד ומאוניברסיטת הרווארד בארה"ב קשר ישיר בין היקף הפעילות הגופנית לבין התחלואה במחלות לב.

 

החוקרים האמריקאים מצאו שביצוע של פעילות גופנית חמש פעמים בשבוע במשך שעה הביא לשיפור משמעותי בגודל כלי הדם בלב, ובעקיפין תרם לריפוי מחלות לב. היקף אימונים של שלוש-ארבע פעמים בשבוע גרם לעצירת התקדמות המחלה.

 

אימון כתורם לתפקוד עורקי הלב

מחקר שנערך לאחרונה באוניברסיטת לייפציג בגרמניה הוכיח שביצוע של אימון אירובי בדרגת קושי גבוהה ‭80%)‬ מהיכולת המירבית) גרם לשיפור בתפקוד עורקי הלב כעבור חודש של אימונים. החוקרים מצאו שאימון אינטנסיבי במשך שנה היה שווה ערך מבחינה רפואית לביצוע צנתור עם השתלת סליל תומך (סטנט) בחולי לב יציבים.

 

מהמחקר הגרמני עולה שביצוע פעילות אירובית, כגון הליכה ורכיבה על אופניים בעצימות גבוהה, גורם לזרימה מוגברת של דם בעורקי הלב. כתוצאה מהזרימה המוגברת עולה הלחץ שמופעל בשכבה הפנימית של כלי הדם (רקמת האנדותל‭,( ‬והרקמה הזו משחררת חומרים שמרחיבים את כלי הדם ומונעים את השקיעה של הכולסטרול בעורקים. אימון לאורך זמן תרם לחזרה של תפקוד תקין של העורקים, להגדלת קוטר כלי הדם בלב ולשיפור הזרימה בהם.

 

השפעת פעילות גופנית על שריר הלב

שריר הלב בונה את עצמו מחדש אחרי התקף לב במשך כמה חודשים (תהליך שנקרא רימודלינג‭.(‬ לאחרונה התפרסם בירחון הקרדיולוגיה היוקרתי ‭'circulation'‬ מחקר שהוכיח שפעילות גופנית בדרגת קושי גבוהה תוך כדי ביצוע אינטרוולים (הגברת הקצב לפרקי זמן קצובים וביניהם פרקי התאוששות) גרמה לשיפור בתפקוד הלב בצורה משמעותית, בהשוואה לאימון בקצב קבוע בדרגת קושי נמוכה. המחקר הזה הוכיח בצורה חד משמעית שניתן לשפר את תפקוד הלב בעקבות ביצוע של אימון גופני.

 

האם אימון בעצימות גבוהה עלול להזיק ללב?

מתאמנים מבוגרים רבים חוששים ללקות באירוע לב בזמן אימון גופני. האמת היא שהסיכון ללקות באירוע לבבי תוך כדי אימון עומד על אחד למיליון, כאשר בזמן ביצוע אימון בדרגת קושי גבוהה היחס עומד על שלושה למיליון. מדובר בסיכון נמוך מאוד, וככל שרמת כושרו הגופני של המתאמן גבוהה יותר – הסיכון נמוך עוד יותר.

 

עם זאת, יש לבדוק את כושרו הפיזי של המתאמן, כיוון שאימון בדרגת קושי גבוהה מומלץ רק למי שהוא בעל כושר טוב או שעבר לפחות שלושה חודשים של אימוני כושר בדרגה מתונה. הסיבה: כתוצאה מהאימון משתחררים חומרים מחמצנים מהשריר, שעלולים לזרז את התהליך הטרשתי, מה שלא קורה אצל בעלי כושר גופני גבוה.

 

היום, כשהמודעות לביצוע אימון גופני מסיבות בריאותיות גוברת, ונוכח ההשפעות המיטיבות של האימון הגופני על בריאות הלב, יש חשיבות לביצוע אימון מקצועי הן מבחינת מספר הפעמים בשבוע והן מבחינת העצימות.

 

  • הכותב הוא פיזיולוג, מאמן כושר ופיזיותרפיסט – מייסד שיטת פיזיולייף בישראל

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
אימון. מגדיל את כלי הדם בלב
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים