שתף קטע נבחר
 

מיתוש ועד דבורה וצרעות: איך למנוע ולטפל בעקיצות

היתושים באויר, הפשפשים ברהיטים והמדוזות בים - המזיקים החביבים הללו אורבים לנו בפינה ואם לא נשגיח, נחטוף עקיצה. איך לטפל בעקיצות השונות, וכיצד נמנע אותן בעתיד

הקיץ מביא איתו טמפרטורות גבוהות, שלל פירות, שעות יום ארוכות, חופים עמוסים, חופש גדול, ובקיצור כיף. זו היתה יכול להיות עונה מושלמת אלמלא היתושים. והנמלים. והפרעושים. והפשפשים. והדבורים והצרעות ולא לשכוח את המדוזות החביבות שאורבות לנו במי הים. אכן, עונה מלבבת. אז כדי לא לסבול יותר מדי, קבלו מדריך שיסביר מה לעשות כנשעקצים - ואיך למנוע מהחרקים הקטנים והמעצבנים הללו להתנחל בסלון ביתך גם בחורף, באדיבותה של אתי בן-דוד מ'כצט', המשווקת את סדרת וואפה להגנה מפני יתושים וג'ל אלו-וורה מסדרת SHOW.  

 

עקיצות יתושים

עקיצות היתושים נגרמות למעשה על ידי היתושות, הזקוקות לחלבון ליצירת הביצים. היתושה עוקצת בעלי דם חם לשם השגת החלבון, והעקיצה מותירה אחריה חומר דמוי ארס הגורם לנפיחות וגירוד. גירוד זה הוא תגובת הגוף לארס, והוא יוצר את התגובה האלרגית והתגובה הדלקתית המקומית. לרוב, אם לא מגרדים את העקיצה, היא תחלוף תוך מספר שעות, אך אם הילד מגרד את העקיצה הוא מחדיר עם הציפורניים חיידקים הגורמים לזיהום משני ולפצעים מוגלתיים. במקרים מסוימים, בעיקר אצל ילדים, הנפיחות יכולה להיות משמעותית ביותר, במיוחד אם היא נעשית באזורים רגישים כמו העיניים, השפתיים ועוד.

 

כיצד למנוע ולטפל:

- יש לסגור את כל החלונות לפני רדת החשיכה ולהפעיל את המזגן. כך ניתן למנוע חדירת יתושים שלרוב מתחילים את פעילותם עם רדת החשיכה בחיפוש אחר מקור של אור וחום.


זה לא אדון, זו גיברת. יתושה בפעולה (צילום: רויטרס)

 

- ניתן להתקין רשתות על החלונות ופתחי הבתים ולהשתמש בחומרים ותכשירים דוחי יתושים. ישנם תכשירים נוספים המיועדים להקלה מהירה של העור המגורה.

 

- אם קיימים מקורות מים עומדים כמו שלולית או ברז מטפטף, יש לייבש אותו, כי זה מקום ההטלה של היתושות. אם יש מטרדים סביבתיים גדולים יש לפנות לרשות המקומית לצורך ריסוס כללי.

 

- אם נוצר זיהום במקום העקיצה, יש להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי שימוש במשחה אנטיביוטית.

 

יתוש הנמר האסייתי

"הנמר האסיאתי" הוא יתוש מזן חדש בישראל, וקיים חשש כי הוא יתבסס, יתפשט ויגרום למפגעים קשים, כפי שקרה בארצות שונות בעולם. מקורו של היתוש באסיה אך בשנים האחרונות הוא התפשט גם לאירופה ולצפון אמריקה. היתוש נקשר כמעורב בהפצת קדחת דנגה, מחלה נגיפית קשה שעלולה לגרום למוות.

 

יתוש הנמר האסיאתי מאופיין בצבע שחור עם פסים לבנים, הוא עוקץ בעיקר בשעות היום ועקיצותיו קשות בדרך כלל. היתוש ידוע בחלק מאזורי תפוצתו כמעורב בהעברת קדחת הדנגי (מחלה נגיפית שעלולה לגרום לפריחה, חום ואף למוות). עם זאת, באירופה יתוש הנמר האסיאתי גורם למטרדים בלבד ועד כה לא נמצא מעורב בהעברת מחלות. היתוש נפוץ ומתפשט בעולם בעיקר באמצעות הסחר בצמיגים משומשים, המהווים בית גידול ליתוש.

 

על מנת למנוע התבססות של יתוש הנמר האסייתי בארץ יש לבצע את הפעולות הבאות:

- לדווח למשרד לאיכו הסביבה על אתרי אחסון של צמיגים משומשים.

 

- יש לפעול לחיסול כל ערימת צמיגים משומשים על ידי קיצוצם והפניתם למיחזור או סילוק לאתרים מוסדרים.

 

- יש לבצע הדברה מוקפדת בהתאם להנחיות המשרד לאיכות הסביבה בכל מקרה בו מתגלית אוכלוסייה של יתוש זה.

 

- כאשר רוכשים תכשיר/מכשיר לדחיית יתושים, מומלץ לבדוק שהוא נועד גם כנגד עקיצת יתוש הנמר האסייתי. 

 

עקיצת דבורים וצרעות

סימנים ותופעות לעקיצת דבורה: מקום העקיצה מאדים, מתנפח, מתחמם ובעיקר כואב. מרבית הנעקצים יחושו רק נפיחות וכאב, מלבד אלה שאלרגיים לעקיצת דבורה, והם יזדקקו לטיפול רפואי .

 

כיצד למנוע ולטפל:

- כשנתקלים בדבורה, ניתן להימנע מעקיצה ע"י הימנעות מתזוזות ותנועות מהירות, והתרחקות זהירה ממנה.

 

- בגדים צבעוניים עלולים למשוך דבורים וצרעות

 

- בשמים מסוימים עלולים למשוך דבורים וצרעות

 

- מומלץ ללבוש במידת האפשר בגדים ארוכים ביציאה לטבע.

 

- בחיק הטבע אין להתיישב ליד אוכל שנזרק בשטח ובקרבת פחי אשפה פתוחים.

 

- דבורים פועלות בעיקר לפי חוש הריח ונמשכות לדברי מתיקה, ובעיקר בצורת נוזל (שתייה קלה, למשל). 

 

- נעקצתם? ניתן להוציא את העוקץ ע"י גירוד האזור עם החלק הקהה (לא החד!) של סכין, או אפילו עם צידו של כרטיס אשראי. כך ניתן להוציא את העוקץ מבלי לסחוט את שק הארס שמחובר אליו לעתים. לא מומלץ להשתמש בפינצטה או בלחיצה משני הצדדים.

 

- ניתן לשים קומפרסים קרים להרגעת אזור העקיצה. אם אין תגובה אלרגית, תופעות העקיצה יחלפו תוך מספר שעות וההתייחסות צריכה להיות כמו אל עקיצת יתוש.

 

עקיצות פרעושים ופשפשים

עקיצות של פרעושים ופשפשים נפוצות בעיקר בקיץ, כאשר הילדים בגן שוהים זמן רב בארגז החול. פרעושים ופשפשים נמצאים לרוב בקרבת צמחייה צפופה או על בעלי חיים. הפשפשים נמצאים גם בבתים ישנים שאינם מתוחזקים כיאות. הפשפש זקוק ללחות. במשך היום הפשפשים נחבאים בפינות סתר, במיטות, מתחת לשטיחים, בסדקים שברהיטים ובקירות. בשעות הלילה הם יוצאים לחפש את מזונם - דם אדם. ברוב המקרים העקיצות אינן מורגשות עד הבוקר שבו מתגלים סימני העקיצות הנראות כנקודות אדומות מסודרות בשורות ישרות, שיכולות להישאר למשך שבועות.

 

הפרעושים הם חרקים טפילים הניזונים בעיקר ממציצת דם בעלי חיים ועופות. חיות הבית כמו חתולים וכלבים משמשים בית גידול נוח לחרקים אלו. הפגיעה באדם יחסית נדירה ומופיעה בדרך כלל כשכמות הפרעושים על החיה גדולה במיוחד. הפרעושים נותרים פעמים רבות על שטיחים או על ספות שעליהן ישנות חיות הבית. העקיצות האופייניות של הפרעושים הן בדרך כלל נגעים אדומים תפוחים ומגרדים מאוד על השוקיים. העקיצות מופיעות על פי רוב בעונות החמות ושכיחות יותר בקרב ילדים.

 

כיצד למנוע ולטפל:

- בכל מקרה של עקיצות בשוקיים יש לבדוק את חיות הבית ולטפל בהן כנגד פרעושים.

 

- מומלץ להשתמש בקולרים המרחיקים את הפרעושים מהחיה כל זמן שהיא עונדת אותם.

 

- יש לדאוג לחיסול הפשפשים על ידי חומרי הדברה.

 

- יש להימנע מגירוד אזור העקיצה.

 

- רצוי לרחוץ את האזור במים וסבון ולשטוף היטב.

 

- הנחת קרח או קומפרסים קרים עשויה להכהות את הכאבים ולהפחית את הנפיחות והאודם.

במקרים של תופעות חמורות בעור כדאי לפנות לרופא על מנת לקבל טיפול במשחה או כדורי אנטיביוטיקה

 

מדוזות

מדי שנה מגיעות לחופי ישראל כמיליארד מדוזות, ורבים מכירים את התחושה המכאיבה של פגיעת ארס המדוזה. השפעת הארס נעה בין גירוי או פריחה קלה ועד לפגיעה קשה יותר - תלוי במין המדוזה ובמקום הפגיעה. הפגיעה מתבטאת בעיקר בצריבה המלווה בפסים או בכתמי אדמומיות המופיעים על פני העור. גם מדוזה מתה שנסחפה אל החוף עלולה לצרוב, בגלל הארס שנותר פעיל גם מספר שעות לאחר מות המדוזה. ישנם כ- 200 מינים של מדוזות בעולם, חלקן קטלניות. בגלל שקיפותה קשה להבחין במדוזה, אך זרועות הצייד שלה מגיעות לאורך 5 מטרים, והיא נחשבת לאחד מבעלי החיים הארסיים בעולם. 


מדוזה מסוג חוטית נודדת (באדיבות מל קופר, חקר ימים ואגמים, חיפה)

 

כיצד לטפל:

- יש להסיר בתנועת הרמה (רצוי עם מקל) את המדוזה או פיסת הרקמה שנצמדה לגופכם. אסור לגרד את הרקמה, מאחר וזה יכול להפעיל תאים צורבים נוספים.

 

- יש לשטוף את האזור היטב במי ים כדי להסיר את השאריות שנותרו על העור. אין לשטוף במים מתוקים, מאחר והם גורמים לתאים להפריש את הארס המצוי בבלוטות. אין לשפשף בחול מאחר וכך רק עוזרים לרעל להיכנס אל מתחת לעור.

 

- מומלץ לשטוף את האזור שנפגע בחומץ. החומר הצורב הוא חלבון והחומצה מפרקת אותו.

 

- ותמיד אפשר ללכת לבריכה במקום לים...

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מדובשן, לא מעוקצן
צילום: index open
לייבש מקורות מים עומדים
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים