שתף קטע נבחר

ר"מ טורקיה: בית המשפט העליון חרג מסמכותו

ארדואן קרא לבית המשפט לנמק את החלטתו לפסול את התיקון לחוקה שנועד לאפשר עטיית רעלות באוניברסיטאות. לדבריו, השופטים בחנו את תוכן התיקון בשעה שהיו אמורים להסתפק בבחינת הקריטריונים הטכניים בלבד

ראש ממשלת טורקיה רצ'פ טאיפ ארדואן, האשים היום (ג') את בית המשפט העליון בחריגה מסמכותו וחתירה תחת סמכותו של הפרלמנט בעקבות החלטתו לדחות את הרפורמה שנועדה להתיר עטיית רעלות באוניברסיטאות.  

 

ארדואן אמר כי אף גורם במדינה, כולל בית המשפט החוקתי, אינו יכול לעקוף את החלטות הפרלמנט. לדבריו, פסיקת בית המשפט בשבוע שעבר מאיימת לערער את "החוק הדמוקרטי במדינה" וקרא לשופטים לנמק את החלטתם.

 

ראש הממשלה הטורקי הדגיש כי אין בסמכות בית המשפט לבחון את תוכנם של תיקונים לחוקה ועליו לאשר או לפסול את רפורמות רק על-פי קריטריונים טכניים. "בית המשפט החוקתי צריך על כן להסביר מדוע בחן את התוכן של הרפורמה במקרה זה", אמר בפרלמנט.

 

לפי סקרים שנערכו לאחרונה, כשני-שליש מהנשים הטורקיות נוהגות לכסות את ראשן ושיעור דומה באוכלוסיה תומך בהסרת האיסור על עטיית רעלות באוניברסיטאות. פרשנים בטורקיה העריכו כי פסק הדין בנושא הרעלות מסמן רעות לממשלתו של ארדואן, במיוחד על רקע תביעה נפרדת שהגיש התובע הציבורי, בדרישה לפרק את מפלגת השלטון בשל פעילות המנוגדת לטענתו לרוח החוקה החילונית.

 

הסרת האיסור על עטיית רעלות במוסדות ההשכלה היתה אחד הצעדים המשמעותיים בתחום הדת והמדינה שידעה טורקיה בשנים האחרונות. אוכלוסייתה של טורקיה מוסלמית, אך מוסדות השלטון בה והאליטה חילוניים. בממסד החילוני, הכולל את מפקדי הצבא, השופטים ורקטורי האוניברסיטאות, חששו כי ביטול האיסור הוא רק צעד ראשון בדרך להפיכת המדינה למוסלמית.

 

האיסור על עטיית רעלות בטורקיה נכנס לתוקף רק ב-1982, לאחר אחת ההפיכות הצבאיות שהתבצעו במדינה. לפני עשר שנים הדיח הצבא - בתמיכת העם - ממשלה שנתפסה בעיניו כאיסלאמית מדי. החילונים בטורקיה רואים ברעלה כאיום סמלי על ההפרדה הנהוגה בטורקיה בין דת ומדינה. הם גם חוששים כי הסרת החרם תטיל לחץ על נשים חילוניות להתחיל ולעטות רעלות כדי שלא ירגישו יוצאות דופן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דורש הסברים. ארדואן
צילום: רויטרס
נשים עטויות רעלות בטורקיה
צילום: רועי נחמיאס
מומלצים