מונולוג: אני והסמרטפון שלי
עשר שנים חולם סבר פלוצקר על סלולרי אולטימטיבי, שיכלול גם מקלדת ויידע לייצר מסמכי אופיס בעברית בלי תקלות. האכזבה הנמשכת שלו היא תמצית ההסטוריה העגומה של הסמארטפונים בישראל
שנים אני נוצר בליבי חלום גברי: לא על ג'יפ, על טלפון נייד כל-יכול. בחלומי אני רואה מכשיר מתקפל קטן ודק-גזרה דיו כדי להשתחל בנוחיות לכיס החולצה - ויחד עם זאת מצויד היטב בכל פלאי הקישוריות: שיחות וידאו, גלישה מהירה באינטרנט, סנכרון מלא עם המחשב האישי בבית ועם השרת במקום העבודה, חיבור אלחוטי חופשי, חיבור USB
מתקדם, Bluetooth, אנטנת ניווט, חריצים לכרטיסי זיכרון בנפח אינסופי, וכמובן מקלדת אנגלית ועברית מלאה.
הו, המקלדת המלאה בסלולרי. בעזרתך ובעזרת תוכנת ה"אופיס" של מיקרוסופט אוכל להתיישב בפינה מרוחקת מן ההמון הסואן - בלתי תלוי במחשב אישי, שהוא כבד גם כשהוא קל - לקרוא בעיון את הקבצים המצורפים שנשלחו אלי במייל, לערוך אותם, להחזירם לשולח, ולעת מצוקה גם לדווח דיווחים, לספר סיפורים, לפרשן פרשנויות ולשגר את הכול מיד לעיתון או לכל כתובת אחרת.
החלום על המכשיר האולטימטיבי מתקרב מדי פעם לכדי סף הגשמה. זהו, אני אומר לעצמי, הנה הוא בידי, הסלולרי המנווט, המתחבר, המשלח, המגשר, המקשר, המעדכן ובעיקר המאפשר בזכות תכונותיו המופלאות לוותר על שורה של גדג'טים מסורבלים אחרים. אלא שאז באה האכזבה: זה עוד לא באמת זה. אחת הפונקציות, או אחד ממרכיבי החומרה, מסרבים לפעול.
יתכן, כמובן, שאני רודף אחר מקסם שווא. כך סבור עורך הטכנולוגיה ב"ידיעות אחרונות," ישראל וולמן. ותר על האיחוד של טלפון סלולרי טוב עם מחשב אישי טוב, הוא מפציר בי, הקוקטייל הזה לעולם לא יצליח. או שהפונקציות של הטלפון יאכזבו אותך, או שהפונקציות של המחשב יאכזבו. קח את שניהם בנפרד, טלפון לחוד, מחשב לחוד, ותהנה.
אין לי ספק שהוא צודק. אבל התשוקה חזקה מצו התבונה. לא רק אצלי: שווקי העולם מוצפים באחרונה בדגמי ניידים המצוידים במקלדות מלאות ובתוכנות של מיקרו-מחשבים. ואני שואל: היילכו השניים יחדיו בלתי אם נועדו?
ציפור עם כנפיים
בחיפושיי אחר האושר הסלולרי החמקמק עברתי לא מעט. היה לי הכבוד להשתמש בסלולרי של סמסונג ,iMax הראשון בישראל שאיפשר, לאט ובפרימיטיביות, לגלוש באינטרנט. אחר-כך שמתי את ידי על הנייד ראשון שהציג על מסכו הזעיר את כותרות הודעות הדואר האלקטרוני שלי. זו הייתה התגלות, אף שלשם התחברות יעילה נאלצתי לפתוח שלושה
חשבונות מייל חדשים ונפרדים. כל אחד מהם תיפקד - אבל רק לפרקים.
לפני שנים אחדות החלו חברות סלולריות לשווק בארץ מכשיר מיוחד של נוקיה - דגם - 6800 דמוי ציפור קטנה עם כנפיים נפתחות לצדדים; על הכנפיים הייתה מקלדת זעירה אך מלאה, עברית ואנגלית. באנגלית, התברר לי כעבור יממה של התנסות, ה6800- עבד מצוין. בעברית הוא גמגם ונתקע. ומכל מקום, המקלדת נועדה רק לכתיבת הודעות טקסט קצרות. לא למאמרי-זוטא שיישלחו בדואר אלקטרוני.
מכשול העברית הלא-מושלמת המשיך להופיע במכשירים מתקדמים נוספים. החברות הסלולריות בארץ "גיירו" אותם, אבל מבחינתי זה היה גיור חלקי וקמצני. לא כהלכה. קבצים בעברית לא נפתחו כראוי, טקסטים ארוכים בעברית יצאו משובשים והגלישה באתרי תוכן עבריים צלעה. המעבר במקלדת מאנגלית לעברית דרש כישרון מיוחד.
גרסה עברית מלאה של Mobile Windows של מייקרוסופט והתוכנות הנלוות לה הופיעה בארץ באיחור רב, הותקנה על מספר מצומצם של מכשירים וסבלה ממחלות התאמה וקליטה קשות. לפני שנתיים-ומשהו קרה המהפך: מכשיר סלולרי ראשון תוצרת טיוואן, Qtek (שנודע גם בשם (Kjam מבית ,iMate המצויד בWindows Mobile- ובמקלדת מלאה נחת בארץ. התנפלתי עליו. אבל מסך המגע שלו עשה צרות. העברית עשתה צרות. האינטרנט עשה צרות. אופיס עשתה צרות. וגם הדואר האלקטרוני.
המכשיר לקה בסנכרון, וחסרו לו תכונות שהיו כבר אז חלק בלתי-נפרד מסלולרי מתקדם: מצלמה, חיבור אלחוטי, קבלה אוטומטית של מיילים ועוד. מדי כמה דקות הייתי צריך להפעילו מחדש: הזיכרון שלו לא הספיק להכיל את כל תכונותיו. והדיבור היה סיוט.
לאחר שבועות של מאבק עיקש אך עקר הרמתי ידיים. או-אז בדיוק הושקו הגרסאות המתקדמות של טלפון מדגם קומיוניקייטור של נוקיה, עם מקלדת עברית צרה ומלאה הנפתחת מקדימה, עם מסך מלבני סקסי, ועם המון תוכנות משרדיות מועילות. היה לו פוטנציאל. לשווא. החברות הסלולריות שהפיצו אותו בארץ (ועשו בתחילה מהומת שיווק עצומה) לא העניקו לו את הטיפול הראוי. הדגם שיובא חסר מלכתחילה חיבור אלחוטי .WiFi במעבד התמלילים העברי, שאמור היה להיות תואם מושלם לאופיס, נתגלתה תקלה בסיסית: כתיבת מסמכים וקבצים בעברית, בפורמט הכי פופולרי ,DOC יצרה שיבושים בפתיחתם לעריכה במחשב האישי.
כמו בלקברי
ובזמן שאני חיפשתי פתרונות לשיפור הגיור של קומיוניקייטור, חגגו להם האמריקנים והקנדים ואחר-כך גם האירופים, עם הפלא הקטן הקרוי בלקברי. לכאורה, הבלקברי ממש הומצא בשביל אנשים כמוני: כמכשיר להתכתבות ולאו דווקא לדיבור. מסך גדול, מערכת הפעלה הדוחפת אליו ללא דיחוי את כל הודעות הדואר הפרטיות והמשרדיות, וכמובן
מקלדת נוחה לשימוש.
הבלקברי שלט ושולט בענף הטלפונים החכמים בארה"ב; מדי כמה חודשים מוציאה RIM הקנדית דגם חדש, יותר ידידותי, חטוב ורב-תכליתי מקודמו. האם אני מקנא? לא ממש. גם בלקברי לא מספק את העיקר: פתיחה ועריכה "נקייה" של קבצי ומסמכי אופיס. הניסיון לייבא את בלקברי ארצה ולהתאימו לשימוש בעברית נכשל כשלון חרוץ. המפעילים הסלולריים שלנו, שתחילה התחרו זה בזה על הבכורה בהשקתו, עשו עבודה עלובה למדי בהתאמתו ובהפצתו. מחירו ועלות השימוש השוטף בו נקבעו ברמות מטורפות. אלפי מכשירים נותרו ארוזים בקופסאות.
בראותה את ההצלחה של בלקברי, הוציאה נוקיה לשוק טלפון דמוי-בלקברי. לE61- (זה שמו) מסך גדול, מקלת גדולה, ניווט נוח, יכולות קישור וחיבור מגוונות ועוד תכונות שימושיות רבות, שאף גוברות על ה"בלקברי." גם המחיר היה סביר וגם המשקל היה קליל. הE61- שלי שירת אותי במסירות ובנאמנות חודשים רבים - לא לפני שהשקעתי זמן ומאמץ בשדרוג תכונותיו. מה חסר לו? תלוי את מי שואלים. לי לא הפריעו העדר המצלמה וה.GPS-
כן הפריע לי המחדל במעבד התמלילים העברי, הרודף כמו קללה את כל הניידים החכמים של נוקיה בישראל: אין אפשרות לכתיבה ושליחה של קבצים בפורמט "מסמך" - DOC - כך שניתן יהיה לפתוח אותם לקריאה ולעריכה במחשב חלונות רגיל.
בעקבות ההצלחה של E61 בעולם השיקה נוקיה דגמים חדשים ומשופרים שלו. המפעילות הסלולריות הישראליות לא ייבאו אותם ארצה ולא גיירו לעברית. כעת נפסק כליל שיווק ה.E61- ומחליף אין.
חברות מוטורולה, סמסונג וHTC- התקנאו בנוקיה והוציאו לשוק מכשירים דמויי-בלקברי משלהם, כל אחד ובעיותיו: גיור כושל, לחצנים מיניאטוריים, סוללה חלשה. אף אחד מהם לא הגשים את חלומי.
כבר שקלתי לאמץ את עצתו של ישראל וולמן, כששוב נדלקתי: במארס השנה נחתו אצל המפעילים הסלולאריים בארץ שני מכשירי טלפון ניידים עם מקלדות ומסכים, שדורגו בצמרת הגדג'טים העולמיים. האחד שמו "קייזר" ומייצרת אותו HTC הטייוואנית (בארץ הוא נמכר בשם .(TYTN II בעיתונות המקצועית העולמית הוא נחשב גולת הכותרת של טלפון חכם: מקלדת חכמה ונוחה יחסית, הנשלפת מהתחתית, מסך מגע משוכלל, שניתן לכוון את זווית החיבור שלו למקלדת, קשת רחבה של אופציות חיבור וגלישה. ומיותר להזכיר שיש לו גם מצלמה ,GPS ,Bluetooth מה לא.
איפה! המכשיר פשוט לא עבד. נקודה. הוא נתקע אחרי כל חמש דקות של גלישה איטית ומסורבלת באינטרנט. בשל הקושי התפקודי הבסיסי הזה, הTYTN- בגרסתו הישראלית מתקשה גם בכל פונקציה אחרת הדורשת הורדת נתונים מהרשת, או אפילו כניסה פשוטה אליה, בין אם זו רשת סלולרית מהירה או רשת אלחוטית. אין לי מושג מה התקלקל במעבר של "קייזר" לישראל. לא יודע. ביי ביי.
בין הכסאות
נשארתי, לעת עתה, עם נוקיה. איזה? קוראים לו ,E90 הוא יקר להחריד והוא המילה הכמעט-אחרונה בטלפונים חכמים תוצרת נוקיה. מכשיר כבד, נראה כמו לבנה שחורה, עם מקלדת מלאה וגדולה בשתי השפות, עם שני מסכים - חיצוני ופנימי, הנפרס במלוא איכותו המלבנית לאחר פתיחת המקלדת - עם רכיב ,GPS שתי מצלמות, מקום לכרטיס זיכרון, עם חיבור זריז לרשת אלחוטית, עם תוכנות ויישומים מתקדמים, ועוד דברים טובים. אבל הקומיוניקייטור ,E90 שכה קל להתאהב בו, עדיין סובל בדיוק מאותה מגרעת של עברית משתבשת. נסו לכתוב בו מסמך תואם-וורד ולצרפו לדואר אלקטרוני, ומובטח לכם, שמי שיקבל אותו יגדף אתכם בקול גדול.
אני מניח ש"נוקיה ישראל," כלומר יורוקום, לא מודעת לקיום הבעיה ואיני מאשים אותה; איך תהיה מודעת אם כותב שורות אלו הוא כנראה אחד הלקוחות היחידים של E90 בישראל? החברות הסלולריות לא משווקות אותו והוא לא נכלל בתוכניות ההתקשרות המפתות, חלקית בגלל מחירו הגבוה וחלקית משום שאין להן יכולות טכניות להעניק תמיכה של ממש למשתמשיו התובעניים. כתוצאה מכך המשתמשים - כלומר אני - נופלים בין הכיסאות. מדי פעם אני מטלפן לנוקיה ולסלקום, לא כדי לקבל יעוץ (שתי החברות מאוד משתדלות לסייע, באמת,( אלא כדי לספר לאנשי הטכנולוגיה שלהם מה הפתרון שמצאתי לסוגיה כזו או אחרת ואלו יישומים כדאי להוריד ולהפעיל.
במסעות החיפוש שלי לא נחשפתי עדיין לכל הטלפונים הניידים עם המקלדות שנמכרים ויימכרו בקרוב בארץ. לכן, נכון לעכשיו, אני עוד לא פורש מהמרוץ לנייד האולטימטיבי הנכסף. טרם איבדתי תקווה, אבל בינינו, היא די דועכת.