שתף קטע נבחר

יפן: הבית העליון בפרלמנט הביע אי אמון ברה"מ

ראש ממשלת יפן המדשדש בסקרים ספג היום מכה נוספת, לאחר שהבית העליון של הפרלמנט הנשלט בידי האופוזיציה הביע אי-אמון בו. להצבעה יש משמעות סמלית ולא חוקית, משום שרק אי-אמון של הבית התחתון של הפרלמנט יכול לאלץ ראש ממשלה מכהן להתפטר או לפזר את הפרלמנט. בכירים במפלגת השלטון הבהירו: לא נקדים הבחירות

מכה קשה נוספת לראש ממשלת יפן, יסואו פוקודה: הבית העליון של הפרלמנט היפני הביע היום (ד') אי-אמון בראש הממשלה. המדובר בהצבעה תקדימית נגד ראש הממשלה המדשדש בסקרים - אך השפעתה היא סמלית בעיקר. זאת, משום שהצעד לא צפוי לאלצו להתפטר או להקדים את הבחירות.

 

את הצבעת האי-אמון הובילה האופוזיציה, השולטת בבית העליון של הפרלמנט היפני. עם זאת, לבית העליון אין את הסמכות לאלץ את ראש הממשלה להתפטר או לפזר את הפרלמנט ולקרוא לבחירות מוקדמות. סמכות זו נמצאת רק בידי הבית התחתון של הפרלמנט - ושם מחזיקה הקואליציה ברוב.

 

גורמים בכירים במפלגת השלטון התיחסו בביטול להצבעה וכינו אותה "מפגן כוח של האופוזיציה", המבקשת לעורר את המומנטום הדרוש להקדמת הבחירות. דובר הממשלה הבכיר, נובוטקה מצ'ימורה, הבהיר כי פוקודה אינו מתעתד להתפטר. "ראש הממשלה כלל אינו חושב על פיזור הפרלמנט או על התפטרות. אנחנו לא נמצאים במצב הזה", אמר מצ'ימורה במסיבת עיתונאים זמן קצר לפני ההצבעה. גם פוקודה עצמו טען כי אין בכוונתו להתפטר. "איני חושב על זה כלל כעת", אמר לאחר ההצבעה.

 

יוקיו הטיואמה, מזכ"ל מפלגת האופוזיציה העיקרית, המפלגה הדמוקרטית, אמר כי כי ההצבעה היא "הפעם הראשונה בהיסטוריה שהבית העליון מקבל החלטה שכזו". "הקבינט של פוקודה חייב להתיחס להצבעה הזאת ברצינות", הוסיף. ואולם, במפלגת השלטון הודיעו כי יגיבו להצבעה בבית העליון בהצבעת אמון בראש הממשלה שתיערך מחר בבית התחתון.

 

מאחר שלהצבעה אין כל תוקף חוקי, הבהירה הממשלה כי הבחירות הכלליות, שצפויות להיערך בספטמבר 2009, לא יוקדמו. עם זאת, המחלוקת הקשה בין הגושים הפוליטיים ביפן עשויה להמשיך ולעכב את הליכי החקיקה במדינה, שכלכלתה היא השנייה בעולם. הפרלמנט היפני שרוי במבוי סתום מזה כמעט שנה - מאז שהאופוזיציה השתלטה על הבית העליון בבחירות שהנחילו מפלה קשה למפלגת השלטון הליברל-דמוקרטית.

 

פוקודה, פוליטיקאי ותיק בן 71, התמנה לתפקיד ראש ממשלת יפן בספטמבר האחרון בתקווה לשקם את מעמדה של מפלגתו - ואולם מאז צנח שיעור התמיכה בו למעט יותר מ-20 אחוזים. הסיבה העיקרית לירידה בתמיכה היא התוכנית הממשלתית לביטוח בריאות של קשישים בני יותר מ-75, שתביא לעלייה בתשלומי הביטוח של מגזר זה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פוקודה, היום. אי-אמון חסר תקדים
צילום: AP
מומלצים