האם שופטי קצב עסקו בגזר דינו טרם המשפט?
"ידיעות אחרונות" מפרסם הבוקר מסמכים פנימיים שחוברו בבית משפט השלום ובהם נדונה האפשרות לגזור על משה קצב עונש מאסר בפועל בניגוד לעסקת הטיעון שנחתמה עמו עוד בטרם החל המשפט. לכאורה מדובר בהפרת עקרון ההגינות והיעדר משוא הפנים של בית המשפט. דוברות ביהמ"ש: אין במסמכים משום הבעת עמדה. פרקליטי קצב: זה לכאורה גובל בפלילים
שופטי בית המשפט השלום שהיו אמורים לדון במשפטו של הנשיא לשעבר משה קצב, קיבלו חוות דעת שהיו עשויות לסלול את הדרך לגזירת מאסר בפועל, בניגוד לעסקת הטיעון שנחתמה איתו - כך מדווח הבוקר (ה') "ידיעות אחרונות". חוות הדעת גובשו בידי עוזרים משפטיים של השופטים, עוד לפני פתיחת המשפט ובטרם הודיע קצב על ביטול הסדר הטיעון עמו.
חוות דעת אחת כוללת נימוקים שמצדיקים את ההחלטה לסטות מהסדר הטיעון וחוות דעת אחרת מנמקת מדוע במקרה של קצב ראוי להטיל עליו עונש של מאסר בפועל ולא להסתפק במאסר על תנאי, כפי שהתחייבה הפרקליטות בהסדר. את שתי חוות הדעת כתבו עוזרים משפטיים של שופטים בבית משפט השלום לבקשת ראש ההרכב, השופטת שולמית דותן.
במסמך הראשון מדגישה בין היתר השופטת דותן ציטוט מפסק דינה של נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, בעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד הסדר הטיעון עם קצב, אשר מעניק לה לדעתה את הנימוק לסטייה מהעונש המוסכם בהסדר הטיעון. בהערה אחרת מנחה דותן את העוזר המשפטי "לעיין שוב בפסק הדין כדי לעמוד על אותם חלקים שבהם התייחסו להתערבות ערכאה דיונית בהסדר הטיעון שבנידון".
במסמך השני נבדקה רמת הענישה המקובלת בבתי המשפט בעבירה של מעשה מגונה תוך הפעלת אמצעי לחץ - אותו סעיף שבו אמור היה להודות קצב ביחס לא' ממשרד התיירות. סעיף אחר בחוות הדעת קורא לשופטים בעניינו של קצב להעניק "תשומת לב מיוחדת" לסעיף בחוק העונשין שקובע עונש מינימלי למי שהורשע בעבירה של מעשה מגונה תוך הפעלת לחץ. לפי הסעיף אם הורשע הנאשם באחת מרשימת העבירות שעניינן תקיפות מיניות, עונשו לא יפחת מרבע העונש המקסימלי שנקבע לאותה עבירה.
בית המשפט: אין במסמכים משום הבעת עמדה
עורכי דינו של קצב, ציון אמיר, אביגדור פלדמן ואברהם לביא, מסרו בתגובה: "אנו מתקשים להאמין ששופטים בישראל חרצו דין בלא משפט, קבעו עמדה מבלי לשמעו טיעונים ומבלי לראות נאשם. הדברים גובלים לכאורה בפלילים ובהפרת אמונים של בית המשפט כלפי הציבור".
דוברות בתי המשפט מסרה כי "מדובר במסמכים פנימיים שחוברו אחרי שהוגשו לבית המשפט כתב האישום וההודעה על הסדר הטיעון. המסמכים נועדו לסייע לבית המשפט לנהל את ההליך המשפטי הנוגע להסדר הטיעון בצורה יעילה ועניינית ואין בהם משום הבעת עמדה של בית המשפט על ההליכים בתיק או על התוצאות האפשריות".
כזכור, משה קצב ביטל לפני כחודשיים את הסדר הטיעון עמו שעות ספורות לפני שהיה אמור להיפתח הדיון בעניינו בבית משפט השלום בירושלים. כעת, ממתין קצב להגשת נוסח כתב האישום החדש נגדו על ידי הפרקליטות. בעקבות החלטת קצב קראה א' מבית הנשיא, שפוצצה את הפרשה, ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, להחזירה לכתב האישום תוך העמדת קצב לדין על אונס שלטענתה ביצע בה.
מזוז עצמו אמר לאחר החלטתו המפתיעה של קצב כי "יש לתמוה על התנהלות זו. מכל-מקום, יש להניח כי המשמעויות של מהלך זה ברורות למשה קצב". גורמים בכירים בפרקליטות אמרו ל-ynet כי לא הופתעו מהחלטתו של קצב לסגת מהסדר הטיעון אלא מהתנהלותם של פרקליטיו. "קצב גורר רגליים כבר זמן רב סביב הסדר הטיעון. הבנו שזה מה שהולך לקרות. אנו תוהים על התנהלות קצב ופרקליטיו, שעה לפני דיון כל כך מכריע אנו מקבלים הודעה טלפונית על הכוונה לחזור מהסדר הטיעון".