ירדן: עונשי מאסר ל-3 שתכננו לפגוע בישראלים
שלושה פעילי חמאס ירדנים ממוצא פלסטיני נידונו לעונשי מאסר של בין 5 ל-15 שנה בגין תכנון פיגועים, בין היתר נגד אנשי עסקים ישראלים. השלושה כפרו באישומים נגדם. חשיפת הפרשה העיבה לפני שנתיים על היחסים בין הממלכה לחמאס
בית המשפט לביטחון המדינה בירדן גזר היום (ה') עונשים של בין 5 ל-15 שנות מאסר בפועל על שלושה פעילי חמאס שהורשעו בקשירת קשר לפגוע באנשי עסקים ישראלים, קציני מודיעין ירדנים ומטרות אחרות ברחבי הממלכה.
הפרשה נחשפה לפני כשנתיים, אפריל 2006, והעיבה על יחסי ירדן-חמאס. בעקבות פרסום הפרשה בוטל בשעתו ביקורו של שר החוץ של ממשלת חמאס, מחמוד א-זהאר בירדן. רשת "אל-ערביה" דיווחה כי כתב האישום נגד השלושה כלל גם מזימה להתנקש בחייהם של גורמים ישראלים בירדן ובכללם שגריר ישראל במדינה וכן לתקוף את מבנה השגרירות.
השלושה - איימן נאג'י אל-דראגמה, אחמד אבו-רבי ואחמד אבו טייב - הם אזרחים ירדנים ממוצא פלסטיני. שלושתם כפרו בכל האישומים נגדם ובכלל זה בסעיף שבו הואשמו בצילום שגרירות ישראל בעמאן וכן את בתיהם של השגריר הישראלי ואנשי הסגל ומשרדים של חברות ירדניות המנהלות קשרים עסקיים עם חברות ישראליות.
אל-דראגמה, שנידון לעונש המאסר הארוך ביותר מבין השלושה, טען לאחר מעצרו ב-2006 כי קיבל הוראות מבכיר חמאס המתגורר בסוריה. הוא הוביל את הרשויות למקומות מסתור של אמצעי לחימה. גורמי משפט ירדנים אמרו כי השלושה יוכלו לערער על גזר הדין, אך לא דווח אם בכוונתם להגיש ערעור.
באפריל 2006 ביטלה ירדן באורח מפתיע את ביקורו של שר החוץ הפלסטיני מממשלת החמאס מחמוד א-זהאר בטענה כי פעילי ארגונו הבריחו נשק וחומרי חבלה לממלכה. מאוחר יותר גינתה תנועת החמאס את החלטת ירדן וכינתה את הטענות הירדניות "האשמות שקריות". "מדובר בהאשמות המנוגדות לחלוטין למדיניות החמאס, כפי שהיא ידועה, שלא להתערב בענייני הפנים של מדינות אחרות", אמר אז דובר החמאס, סאמי אבו-זהורי.
בחודש שעבר גזר בית משפט ירדני 15 שנות מאסר על שלושה מוסלמים קיצונים שהורשעו בקשירת קשר להתנקש בנשיא ארצות-הברית ג'ורג' בוש במהלך ביקורו בממלכה בנובמבר 2006. הגורמים מסרו כי בית המשפט המיר את גזר הדין מעונש מוות ל-15 שנות מאסר בפועל בשל גילם הצעיר של השלושה.
עורכי דינם של הנאשמים טענו אז כי הודאות מרשיהם הוצאו מהם בעינויים והכחישו כי השלושה ביצעו את העבירות שיוחסו להם. עורכי דין המגנים על נאשמים בעבירות טרור במדינה טוענים כי מאז פלישת ארה"ב ובעלות ברית לעיראק ב-2003, נוהגים תובעים צבאיים בממלכה להמציא כתבי אישום בניסיון להפגין את מחויבותה של ירדן למאבק העולמי בטרור.
הרשויות בירדן עצרו עשרות גברים בשנים האחרונות, רבים מהם באשמת קשירת קשר לפגוע במטרות מערביות בירדן. גורמי ביטחון בירדן, מבעלות ברית של ארה"ב במזרח התיכון, טוענים כי העלייה בפעילות החמושים הבלתי-חוקית נובעת מתחושות סלידה גוברות מצד מוסלמים קיצוניים כלפי ארה"ב בעקבות הפלישה לעיראק השכנה.