שתף קטע נבחר
 

עשרת הדיברות למדען המתחיל

החלטתם שאתם רוצים לתרום לָאֱנוֹשׁוּת ולהתפרסם כמדענים שהצליחו לשנות את פני ההיסטוריה? לפניכם עשרה דברים שחשוב לדעת לפני שמתחילים

 

1. יֵצֶר הסקרנות

 

בעולם יש מאות אלפי מדענים. חלקם גברים וחלקם נשים, יש בהם כְּהַי עוֹר ובְּהִירֵי שֵׂיעָר, יש גבוהים ויש נמוכים, צעירים ומבוגרים, אבל דבר אחד משותף לכולם - יֵצֶר הַסַּקְרָנוּת. הסקרנות הטבעית היא זו שגורמת לנו לשאול "איך זה עובד?" כשאנחנו רואים מְכוֹנָה משוכללת, והיא זו שדוחפת אותנו לתהות "למה זה קורה?" כשאנחנו רואים קשת מרשימה בשמיים. מדענים לא מניחים לשאלות שמסקרנות אותם להישאר לְלא מַעֲנֶה, ומקדישים שנים על גבי שנים למציאת תשובות. אז אם לא איבדתם את יֵצֶר הסקרנות הטבעי, שהיה לכם כשהייתם בני חמש, יש סיכוי לא רע שתוכלו להפוך למדענים.

 

2. דמיון מפותח

 

מדענים דומים קצת לאָמָּנִים - אלו וגם אלו צריכים דמיון מפותח. בעצם, הם זקוקים לו כמו אוויר לנשימה! ללא דמיון המדען לא יכול להתגבר על בעיות קשות או להמציא המצאות.

לדוגמה, בתחילת דרכו הִתְקַשָּׁה הַפִיזִיקַאי הנודע אַלְבֶּרְט אַיְנְשְׁטֵיין למצוא עבודה כמדען, והוא הלך לעבוד במשרד פָּטֶנְטִים בָּעִיר בֶּרְן שֶׁבִּשְׁוֵיצַרְיָה. בעודו יושב משועמם במשרד, החל אַיְנְשְׁטֵיין לדמיין אדם שנופל מגג הבניין שמולו. אַיְנְשְׁטֵיין שאל את עצמו שאלה מוזרה: "האם אדם שנופל מגג של בניין מרגיש את המשקל של עצמו?", וכשהגיע למסקנה שהתשובה היא "לא", הוא הבין כיצד עליו לבנות את תּוֹרַת הַיַּחֲסוּת. לימים אמר אַיְנְשְׁטֵיין: "דמיון חשוב יותר מיֶדַע".

 

3. נסו ותיהנו

 

אם יש לכם סקרנות ויש לכם דמיון, הדרך למדע פתוחה בפניכם. כעת עליכם להתחיל לעבוד, ועבודתו העיקרית של המדען היא ביצוע ניסויים והבנת התוצאות. התחילו עם ניסויים קטנים בבית על מנת להבין תופעות שאתם רואים. בואו נחשוב, למשל, על מְעַרְבּולֶת שנוצרת בכיור או באמבטיה - בפעם הבאה שאתם מתקרבים לברז מים, בִּדְקו מתי נוצרת המְעַרְבּולֶת, ואם היא תמיד מסתובבת לאותו כיוון. נסו לחשוב למה היא נוצרת ותגלו שזו שאלה בכלל לא פשוטה.

אז, אם אתם אוהבים לבדוק כל דבר ולא מִשְׁתַּכְנְעִים עד שאתם רואים בעיניים, אם החדר שלכם מבולגן ודומה למעבדה ענקית, ואם כבר ראיתם כוכב בַּטֶּלֶסְקוֹפּ או במשקפת ועלה של עץ בַּמִּיקְרוֹסְקוֹפּ, אז כשתגדלו תוכלו בקלות להשתתף בניסויים מַדָּעִיִּים גדולים שבעזרתם תְּסַיְּעוּ לְפַצֵּחַ את סוֹדוֹת הַטֶּבַע וְהַיְּקוּם.

 

4. יֶדַע בסיסי

 

כדאי ללמוד מניסיון, אבל לא פחות חשוב - ללמוד מניסיון של אחרים. הספרים ואתרי האינטרנט נכתבו בעזרת הידע והניסיון שצברו עשרות דורות של מדענים. תלמדו לנצל את כל מקורות הידע והמידע שברשותכם. תלמדו ממורים, מהורים, מאחים ומחברים. יום אחד, כשתבינו כמה עוד ניתן ללמוד, רק אז תוכלו לומר לעצמכם שלמדתם משהו.

 

5. כבוד והערכה

 

מדענים שרוצים להצליח חייבים ללמוד לשתף פעולה זה עם זה. עבודה בקבוצה תמיד יעילה יותר. לשם כך יש צורך לְפַתֵּחַ יחסים טובים עם הסובבים אתכם, ולהעריך את עֲמִיתֵיכֶם, שאר המדענים. במקרה כזה יש סיכוי טוב שיכבדו ויעריכו גם אתכם.

 

ליד העיר גֶ'נֶבָה שֶׁבִּשְׁווַיְץ יָחֵל החודש הניסוי הגדול בעולם שיפעל בתוך מֵאִיץ חֶלְקִיקִים ענקי. מטרתו לגלות את הַחֶלְקִיקִים הַבְּסִיסִיִּים של הטבע. כמה עשרות מדענים החלו לתכנן את הניסוי לפני יותר מ-15 שנה ובמשך הזמן הצטרפו אליהם רבים אחרים. כיום, 2,000 פִיזִיקָאִים וְאַלְפֵי מְהַנְדְּסִים עובדים עליו יחדיו, משום שאחרת לא ניתן היה לתכנן ולבנות ניסוי כל כך גדול.

 

6. האמת ורק האמת

 

בשנת 1999 הכריז מדען, שעבד בְּאַרְצוֹת הַבְּרִית, על גילוי שני יְסוֹדוֹת כִימִיִּים חדשים. מדובר בהישג מרשים ביותר, אלא שמדענים אחרים לא הצליחו לחזור על הניסוי, וּלְשַׁחְזֵר את יצירת היסודות. לאחר מספר שנים התברר, שההכרזה של אותו מדען הִתְבַּסְּסָה על נתונים מְזויָּפִים. הוא נאלץ להתפטר מעבודתו בְּבושֶׁת פָּנִים.

 

יושֶׁר וַאֲמִינוּת הן תכונות הֶכְרֵחִיּוֹת עבור מדען, משום שהמדע מבוסס על דיווח מדויק של תוצאות ניסויים. צריך גם להיזהר מֵהַנְּטִיָּה שיש לכולנו להתעלם מתוצאות שְׁלִילִיּוֹת שלא מְקַדְּמוֹת אותנו. זִכְרוּ: גם אם הניסוי לא הצליח, ניתן ללמוד ממנו הרבה. אָרְנוֹ פַנְזִיאְס וְרוֹבֶּרְט וִילְסוֹן קיבלו פְּרַס נוֹבֶּל לַפִיזִיקָה בעקבות ניסוי שנכשל. הפרס ניתן להם משום שהם התעקשו להבין מדוע הניסוי נכשל, ותוך כדי כך הצליחו לגלות תופעה הַמְּאַשֶּׁרֶת את הִתְרַחֲשׁוּתוֹ של המפץ הגדול לפני כמעט 14 מִילְיַארְדֵי שנים.

 

7. התמדה

 

התגליות הגדולות יכולות להופיע ללא הודעה מוקדמת, כאילו במקרה, אבל זה קורה בדרך כלל לאחר שנים של עבודה קשה. מדענים הם אנשים שלא מוותרים ולא מרשים לעצמם לנוח עד שהם מגיעים לפתרון התעלומה. לתהליך הארוך של ניסויים, כישלונות וניסויים חוזרים קוראים "נִיסּוּי וּטְעִיָּה", והוא מְהַוֶּה מַרְכִּיב מֶרְכָּזִי בעבודתו של כל מדען. זִכְרוּ שמותר לטעות, אבל חובה ללמוד מטעויות.

 

מרשים במיוחד הוא סיפורה של מארִי קִירִי שזכתה בפְּרַס נוֹבֶּל לפִיזִיקָה יחד עם בעלה בשנת 1903 בזכות הבנת תופעת הָרַדְיוֹאַקְטִיבִיּוּת. בעלה מת בתאונה שלוש שנים מאוחר יותר, אבל מארִי לא התייאשה והמשיכה במחקר עצמאי עד שזכתה גם בִּפְרַס נוֹבֶּל לכִימְיָה על גילוי יסודות חדשים. מארִי קִירִי, אחת מארבעת האנשים היחידים שזכו פַּעֲמַיִם בִּפְרַס נוֹבֶּל, היתה הראשונה שהראתה לעולם כולו שנשים יכולות להיות מַדְּעָנִיּוֹת לא פחות טובות מגברים.

 

8. הכל פתוח

 

תֵּיאוֹרְיוֹת מַדָּעִיּוֹת וְהֶסְבֵּרִים מַדָּעִיִּים אינם דברים קבועים. ניסויים חדשים מְאַפְשְׁרִים לנו להבין את התופעות טוב יותר. תיאוריה מדעית טובה היא כזו שניתנת לבדיקה, ואם אין דרך לבדוק אותה בניסוי, אז בעצם היא לא שווה הרבה. ומה קורה אם מגלים בניסוי שהתיאוריה לא מדויקת? פשוט מאוד - מנסים לפתח תיאוריה שלמה וטובה יותר.

 

אז, כשתהיו מדענים מפורסמים, אל תשכחו לגלות פתיחות לתוצאות חדשות ולרעיונות חדשים. היזהרו ממחשבה מְקובַּעַת וְ"מְרובַּעַת", משום שכך אתם עלולים לְפַסְפֵס את התגלית הגדולה הבאה, ואם שמעתם רעיון טוב - תחקרו אותו מכל הכיוונים.

 

9. לספר לעולם

 

המדען הַסְּקוֹטִי אָלֶכְּסַנְדֶּר פְלֶמִינְג מוכר בעולם כולו כִּמְגַלֶּה הַפֶּנִיצִילִין - תרופת אַנְטִיבְּיוֹטִיקָה שהצילה את חייהם של מיליוני בני אדם. למעשה, קָדְמוּ לפְלֶמִינְג כמה מדענים שגילו את הַפֶּנִיצִילִין כבר עשרות שנים לפניו, אבל תוצאות מֶחְקְרֵיהֶם לא פּורְסְמוּ וּשְׁמָם אֵינוֹ מוכָּר.

 

אז חשוב שתדעו להביע את עצמכם בִּכְתָב וּבְעַל-פֶּה. כך תוכלו לפרסם את תוצאות המחקרים שלכם בְּכִתְבֵי עֵת, ותוכלו לְהַרְצוֹת בִּכְנָסִים מַדָּעִיִּים. יְכולֶת הַבָּעָה נִרְכֶּשֶׁת במשך זמן רב, אז כדאי להתחיל להתאמן כבר עכשיו. גַּיְּסוּ את ההורים והחברים שישמעו הרצאה שהכנתם, ונסו לכתוב בכל הזדמנות - בַּבְּלוֹג באינטרנט, ביומן אישי ואפילו בעיתון בית הספר.

 

10. היו שלמים עם עצמכם

 

אז עכשיו, כשאתם כבר מדענים, או בדרך לשם, אל תשכחו שמדען הוא גם אדם. תאמינו בעצמכם כי אחרת לא תגיעו רחוק, ותאמינו במה שאתם עושים, משום שאחרת אי אפשר.

תעשו רק דברים חִיּוּבִיִּים שֶׁמְּקַדְּמִים אֶת הָאֱנוֹשׁוּת, ששומרים על כדור הארץ ולא פוגעים בטבע. אל תשכחו שרבים ירצו לנצל את הידע שֶׁצְּבַרְתֶּם ואת הַיְּכולֶת שֶׁפִּתַּחְתֶּם עם הזמן, ולכם, ורק לכם, יש את הזכות להחליט היכן אתם משקיעים אותם.

 

הכתבה התפרסמה בגיליון יוני של "גליליאו צעיר – הירחון לילדים סקרנים "

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ילדים במעבדה
צילום: Gettyimages Imagebank
מומלצים