אירלנד הצביעה נגד האמנה האירופית
עם תום ספירת הקולות במשאל העם באירלנד, מתברר כי רוב תושבי המדינה התנגדו לאימוץ אמנת ליסבון של האיחוד האירופי. ראש הממשלה האירי: מכבד את ההחלטה אך היא יצרה מצד לא ברור. נציבות האיחוד האירופי: תהליך האשרור יימשך
רוב אזרחי אירלנד התנגדו לאימוץ אמנת ליסבון של האיחוד האירופי - כך מתברר עם פרסום התוצאות הסופיות שהתקבלו בתום ספירת קולות הבוחרים במשאל העם. המשמעות היא שהאמנה כנראה לא תוכל להיחתם, משום שעליה לקבל את אישורן של כל מדינות האיחוד.
53.4 אחוז מהבוחרים במשאל העם, החליטו להתנגד לקבלת האמנה. ואילו 46.6 אחוז מהמצביעים תמכו בקבלתה. בסך הכל הצביעו במשאל 53.1 אחוז מבעלי זכות הבחירה במדינה. שר המשפטים, דרמוט אהרן, אמר עוד לפני היוודע התוצאות הסופיות, כי הבוחרים במשאל העם החליטו לדחות את אמנת ליסבון. בנאום ששודר בטלוויזיה האירית, אמר אהרן: "נראה שהתשובה היא 'לא'. בסופו של דבר, העם אמר את דברו".
ראש ממשלת אירלנד, בראיין קאוון, אמר כי הוא מכבד את ההחלטה, אך היא סיבכה את המצב ויצרה מצב לא ברור. "ממשלתי מקבלת ומכבדת את פסק הדין של העם האירי. אמשיך לעבוד עם מנהיגי אירופה בניסיון למצוא דרך מוסכמת להתקדם. לאירלנד אין כל כוונה להשעות את התקדמות האיחוד האירופי"', אמר קאוון. מנהיגי הקמפיין נגד אישור האמנה אמרו כי "תוצאות ההצבעה מצויינות עבור אירלנד".
האירים הצביעו ברגליים (צילום: AFP)
בניסיון להמעיט מערכה של הצבעת אירלנד, הודיעה נציבות האיחוד האירופי כי מדינות אירופה ימשיכו בתהליך אשרור האמנה. נשיא הנציבות, חוזה מנואל בארוסו, אמר כי שוחח עם קאוון והשניים הסכימו כי התוצאות לא כוונו נגד האיחוד האירופי. "אירלנד נשארת מחוייבת לאירופה חזקה. תהליכי האשרור צריכים להמשיך", אמר.
צרפת וגרמניה פרסמו הודעה משותפת המביעה צער על התוצאות באירלנד. ספרד הודיעה כי יש למצוא פיתרון למצב שנוצר ואילו נשיא צ'כיה, וצלאב קלאוס, הודיע כי לא ניתן להמשיך בתהליכי האשרור. במקביל, אמר דיפלומט בכיר באיחוד האירופי כי בריטניה הודיעה לשותפותיה באירופה כי תמשיך בפעולות לאישרור האמנה למרות המפלה באירלנד.
אירלנד היא המדינה היחידה מתוך 27 מדינות אירופה, שערכה משאל עם לאישור החתימה על האמנה, וזאת משום שחוקתה מחייבת אותה להביא להכרעת העם כל שינוי בה. "אמנת ליסבון" נועדה לייעל את הליך קבלת ההחלטות באיחוד האירופי.
מנהיגי מדינות האיחוד האירופי חתמו על האמנה האירופית החדשה בבירה הפורטוגלית בדצמבר האחרון, חודשיים לאחר שניסוחה הושלם בתום משא ומתן מפרך ורווי קשיים שנמשך חודשים ארוכים. האמנה נועדה להחליף את החוקה האירופית, שנדחתה במשאלי עם בצרפת ובהולנד.
האמנה קוראת, בין היתר, לבצע רפורמה בהליך קבלת ההחלטות באיחוד, ולבחור נשיא לטווח ארוך לאיחוד, במקום הסירבול הטמון בנשיאות המתחלפת מדי חצי שנה. בניגוד לחוקה האירופית שנדחתה ב-2005, האמנה שהתקבלה אינה כוללת כל אזכור של נושאים סמליים, כגון המנון משותף או דגל. האמנה החדשה נתפסת כחיונית לשם ייעול התנהלותו של גוש המדינות, שתפח מ-15 מדינות ל-27 מדינות.