שתף קטע נבחר

האמנה האירופית: לעולם לא נהיה בסירה אחת

משאל העם באירלנד, שדחה את האמנה, הציף את הריחוק הרגשי בין נציבות האיחוד האירופי בבריסל ל-495 מיליון תושביה. "ספרדים מרגישים ספרדים והולנדים מרגישים הולנדים", אמר אזרח ספרדי, שמבין כמו תושבים רבים באירופה מדוע האירים הצביעו נגד האמנה

החלטת תושבי אירלנד במשאל העם לדחות את האמנה האירופית התקבלה בהבנה בקרב אזרחים ממדינות היבשת השותפות לאיחוד. רבים מהאירופים תומכים בהחלטה האירית ומצטערים שבארצם לא ניתנה אפשרות לאזרחים להביע את דעתם על האמנה במשאל דומה. אם זה היה קורה, הם טוענים, האמנה היתה יכולה לספוג מפלות נוספות.

 

אם יש דבר שתוצאות המשאל באירלנד הציפו, הוא את הריחוק הרגשי העמוק הקיים בין נציבות האיחוד האירופי בבריסל ל-495 מיליון תושביה. הסיבוכים המשפטיים והביורוקרטיה המעייפת בפעולות האיחוד אינם מקלים על תדמיתה של הנציבות ברחבי היבשת.

 

"ספרדים מרגישים ספרדים, צרפתים מרגישים צרפתים והולנדים מרגישים הולנדים. לעולם לא נהיה כולנו בסירה אחת", אמר אדוארדו הרנז, אזרח ספרדי. לדבריו, זכותם של האירופים להרגיש מנוכרים מהביורוקרטיה של האיחוד. "האזרח הקטן לא מחליט על כלום ולא מצביע על שום דבר שהם דנים בו. בחיי היום יום, האיחוד האירופי נתפס כדבר מאוד רחוק ומנוכר".

 

"אומרים לנו שזה בסדר להצביע נגד האמנה, אבל שהשיטה האירופית דורשת אחידות", אמר פול בריידי, סוכן נסיעות מדבלין. "הבעיה היא שכשזה באמת קורה ומצביעים נגד, האיחוד האירופי בא ואומר לנו: 'יש לכם זכות להצביע כן בלבד'. אני אוהב לטייל באירופה, אבל אני לא רוצה לחיות שם כל הזמן. אני רוצה להישאר קרוב לאמריקה באותו מידה כמו לאירופה".

 

האמנה האירופית הידועה גם בכינוי "אמנת ליסבון" נחתמה ב-2007 ובאה להחליף את חוקת האיחוד האירופי אשר נכשלה במשאלי עם שנערכו בצרפת ובהולנד. מטרת האמנה ליצור מסגרת חדשה לחברות האיחוד, שמספרן גדל בינתיים ב-18 ל-27, ולפשט את התהליכים הביורוקטיים בכל הנוגע למדיניות החוץ. זאת, בעיקר באמצעות מתן סמכויות נרחבות לנשיא האיחוד האירופי.

 

"זה בסדר להיות שייכים לאירופה, אך אני לא רוצה להישלט על ידה", אמר דיוויד ריצ'ארדס - בריטי בן 56 המבקר באירלנד. ריצ'ארדס קיבל בברכה את דחיית האמנה האירופית באירלנד ואמר כי הוא מקווה שלבריטים תהיה הזדמנות דומה לומר את דברם. יש לציין כי לונדון השעתה את תהליכי אשרור האמנה האירופית בפרלמנט, אך אשר יתבררו תוצאות המשאל האירי.

 

"לא שאלו אותנו"

מכל אירופה מתלוננים על כך שאין להם דרך ישירה להשפיע על ההסכמות האירופיות המוחלטות במבנה מסובך

"תחילה שאלו את דעתנו על החוקה ואמרנו 'לא', אז בפעם השנייה הם לא שאלו את דעתנו. הם אמרו שזה לא אותו דבר - רק כמה חוקים. אבל זה כן אותו הדבר. כעת, אחרי שהאירים אמרו 'לא', האיחוד האירופי יחפש דרך חדשה לעקוף את זה", אמר האן דה ורייס, תושב הולנד.

 

רשל סאייה, תושבת צרפת העובדת באירלנד, אמרה כי לעניות דעתה ארצה היתה מצביעה "לא" פעם נוספת אם היתה ניתנת לה ההזדמנות לומר את דברה על האמנה. "בפעם האחרונה (משאל העם על החוקה) הצבענו נגד. נעשו תיקונים אך ממשלתנו העבירה אותם ללא הצבעה מחודשת. אנשים רבים לא אהבו את זה", הוסיפה.

 

"אנשים רוצים להישאר עצמאיים ולהיות פחות מנוהלים על ידי בריסל", ציינה מריאן פינדיס - מורה אוסטרית המבקרת באירלנד עם תלמידיה. פינדיס דווקא תומכת באשרור האמנה אך מסכימה כי "לא מדובר במסמך הטוב ביותר".

 

בשלב זה, הורתה נציבות האיחוד האירופי למדינות שטרם אשררו את האמנה להמשיך בתהליכים כרגיל, בעוד שהנציבות תבחן מה ניתן לעשות כדי לגרום לאירלנד להצביע על האמנה פעם נוספת. נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, שארצו צפויה לקבל בחודש הבא את הנשיאות התורנית של האיחוד, אמר היום כי בכוונתו לפעול לשמור את האמנה האירופית בחיים וכי "השיהוק האירי" לא צריך להשפיע כל המשך הליכי האשרור ביתר המדינות.

 

"אירופים רבים אינם מבינים כיצד אנו מעצבים ובונים את האיחוד האירופי. צריך להתחשב בכך ולעשות זאת מהר. אנחנו צריכים לשנות את דרכנו. האיחוד האירופי הוקם כדי להגן ועדיין הוא מעורר חשש בקרב הרבה מאוד אזרחים. אני מתייחס להחלטה האירית כקריאה עבורנו לעשות דברים אחרת וטוב יותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההצבעה באירלנד
צילום: AP
המתנגדים ניצחו
צילום: AFP
מומלצים