ח"כ בן ששון: עמותות ייקרו את האימוץ בדיעבד
ועדת החוקה של הכנסת אישרה לייקר את עלויות האימוץ להורים חשוכי ילדים המבקשים לאמץ בחו"ל, אך יו"ר הוועדה סבור כי עמותות העוסקות בכך מפרות חוק. הסיבה: הן גובות את התעריף החדש גם מהורים שהחלו בהליכי האימוץ לפני הייקור
אימוץ לעשירונים העליונים. עמותות העוסקות באימוץ ילדים בחו"ל דורשות מהורים המועמדים לאימוץ לשלם להן סכום כסף גבוה, שאושר לאחרונה בוועדה, ולא את הסכום הישן והנמוך משמעותית, למרות שהחלו בהליכי האימוץ עוד קודם לאישור הסכום הגבוה. ח"כ מנחם בן-ששון, יו"ר ועדת החוקה של הכנסת, שאישרה את ייקור האימוץ, אומר כי העמותות מפרות את החוק כשהן מבקשות את הסכום הגבוה יותר.
עד לא מכבר עמד הסכום המרבי אותו יכלו לגבות העמותות על 20 אלף דולר (כ-72 אלף שקל),
במכתב ששלח בימים האחרונים לשר המשפטים, דניאל פרידמן, ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, ולשר הרווחה, יצחק הרצוג - אשר הגיע לידי ynet - קובל ח"כ בן ששון על כך שעמותות מחייבות זוגות בסכום החדש והגבוה, למרות שהחלו בהליכי האימוץ לפני שהוועדה אישרה את הייקור. בארץ פועלות כיום שמונה עמותות מורשות המקשרות בין ההורים המאמצים למדינות שמהן נמסרים הילדים לאימוץ.
תחת הכותרת "הפרת הוראות תקנות האימוץ הבין ארצי" הוא כותב על הישיבה שבה אושרו התקנות: "בדיון הוסבר כי התיקון נדרש לאור עלייה משמעותית בעלויות הליכי האימוץ במדיניות המוסרות ילדים לאימוץ ו'תחרות' הולכת וגוברת על הילדים המיועדים לאימוץ, מול מדינות שאין בהן הגבלה על סכום התשלומים, ואשר משלמות בפועל סכומים גבוהים יותר".
"התנהלות שלא בתום לב בקיום החוזה"
לטענת בן ששון, "הוועדה שמעה את הנימוקים באריכות וקיבלה את הבקשה להעלות את הסכומים, אך סברה שיש להחיל שינוי משמעותי זה של הסכום המירבי - רק למי שהגישו בקשות אימוץ לאחר שהתיקון נכנס לתוקף (29 במאי, א.מ.), ולא באופן רטרואקטיבי על הורים שהחלו בתהליכי אימוץ עוד בטרם נכנס התיקון לתוקף".
בן ששון מציין כי כך נקבע בתקנות החדשות. "לאחרונה התברר לי שהעמותות המוכרות מחייבות הורים המבקשים לאמץ באמצעותן ילד, ואשר החלו בהליכי אימוץ לפני שהתקנות המתקנות נכנסו לתוקף, לשלם סכומים העולים על הסכום המירבי אותו מותר להן לגבות מהם". הוא מציין אמנם, כי מדובר בהורים שהתחייבו בחוזים שעליהם חתמו, לשלם סכום גבוה יותר אם בתוך תקופה מסוימת יתוקנו החוק או התקנות, באופן שיאפשר לעמותות לגבות סכום מירבי גבוה יותר.
למרות זאת, בן ששון סבור שמדובר בהפרת חוק. "בסופו של דבר המחוקק אמר את דברו והתקנות תוקנו באופן שאינו מאפשר לעמותות לגבות סכומים גבוהים יותר ממי שכבר החלו בהליכי אימוץ בין ארצי, לפני תיקונן. על כן, למיטב הבנתי, דרישת העמותות מההורים מהווה הפרה של הוראות החוק". לטענת בן ששון, יש זוגות שנדרשו לחתום על חוזים חדשים.
חבר הכנסת מדגיש: "התברר לי שהורים נדרשים על-ידי העמותות לחתום על חוזים חדשים,
בטענה לא נכונה שהחוזים עליהם חתמו נגועים באי חוקיות, וזאת ככל הנראה על מנת שניתן יהיה לראותם כמי שהגישו את הבקשות לאחר מועד תיקון התקנות ולהחיל עליהם את הסכום המירבי המתוקן. אני סבור כי התנהלות זו הינה התנהלות שלא בתום לב בקיום החוזה, וזאת בלשון המעטה".
בן ששון כותב, כי יש להוציא הנחיה ברורה לעמותות שהתנהלות זו אינה תקינה ואף מהווה הפרה של הוראות החוק והתקנות. "מטבע הדברים, ההורים המבקשים לאמץ ילד חוששים לנקוט הליכים משפטיים או לפעול כנגד העמותות בדרכים אחרות, שהרי לגבי רבים מהם זוהי האפשרות היחידה לממש את רצונם להיות הורים, והם רואים עצמם מחויבים לשתף פעולה עם העמותות ולהיענות לדרישותיהן על מנת להשיג את המטרה".