החל סבב שיחות שני עם סוריה - בתיווך טורקי
יועציו של ראש הממשלה אולמרט, יורם טורבוביץ' ושלום תורג'מן נמצאים כעת באנקרה לסבב שיחות שני עם נציגים רשמיים מדמשק, בתיווך גורמים טורקים. ככל הנראה, הדבר נעשה כ"חניית ביניים" בעת שהשניים עושים דרכם לפגישות הכנה לקראת בואו של נשיא צרפת לארץ. בלשכת רה"מ סירבו להתייחס לדברים באופן רשמי
נציגים ישראלים בכירים משתתפים היום (א') בטורקיה בסבב שיחות נוסף עם נציגים רשמיים סורים, בתיווך הטורקים. בסבב השיחות השני משתתפים שליחיו של ראש הממשלה, יורם טורבוביץ' ושלום תורג'מן. בלשכת ראש הממשלה נמנעו מלהתייחס לדברים וסירבו לאשר באופן רשמי את דבר הפגישה.
באופן רשמי, יצאו טורבוביץ' ותורג'מן את הארץ לצורך הכנת ביקורו של נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי ,ב-22 ביוני. השניים עושים דרכם לפריז, אך הפגינשות שנקבעו להם שם ייערכו רק בעוד יומיים.
אחד הנושאים העתידים לעלות בשיחות הלא-ישירות עם הסורים נוגע לאפשרות פגישה בין ראש הממשלה אולמרט לאסד,
בוועידה בענייני המזרח התיכון שמכנס סרקוזי ב-13 ביולי, ערב יום העצמאות הצרפתי, בפריז.
שני האישים זומנו על ידי סרקוזי לפריז, ותיתכן אפשרות שיוועדו שם, אם כי על פי ההערכה בירושלים טרם בשלו התנאים לכך. אולמרט הביע נכונות עקרונית להשתתף בכינוס בפריז, אך מדמשק טרם נמסרה כוונתו של הנשיא הסורי בשאר אסד. בהקשר זה ראוי לציין ששני שליחיו של סרקוזי ביקרו היום בדמשק. הם ישובו עם תשובותיהם לפריז ואז כנראה יתברר אם גם אסד מוכן להגיע למפגש האמור.
במקביל, דיווחה רשת "אל-ערביה" כי המשלחת הסורית הגיעה לטורקיה. לפי הדיווח, השיחות יתקיימו "בימים הקרובים".
המשך ההידברות בין הצדדים נעשית בצל התבטאותו הלוחמנית של סגן שר החוץ הסורי, פייסל אל-מקדאד, שאמר בסוף השבוע האחרון כי בפני ארצו ישנן מספר אפשרויות לשחרור רמת הגולן ובכלל זה אפשרויות שאינן דרכי שלום. על פי הדיווח בעיתון הירדני "א-דוסתור" - הוא פנה לתושבי רמת הגולן ואמר: "על המתנחלים לדעת שאנו נגן בתוך דקות על אדמתנו. עליהם לדעת שרמת הגולן שייכת לנו וכי אל להם לגדל את ילדיהם בגולן משום שאין זה מקומם. הם לא יהנו מחייהם בגולן".
כמה ימים קודם לכן אמר אל-מקדאד: "אני סבור שעדיין מוקדם מדי לחדש את המשא ומתן הישיר. יש תנאים". סגן השר הסורי סירב להתייחס לחידוש שיחות השלום בטורקיה, ואמר כי הן נמצאות בשלב ראשוני וכי סוריה מקווה שישראל רצינית בנוגע להשגת הסכם שיסייע לייצב את המזרח התיכון, "המטרה שלנו היא נסיגה ישראלית משטחי סוריה. זה הבסיס להתחלת שיחות ישירות עם ישראל", אמר.
דבר השיחות בין המדינות פורסם כזכור בהודעה דרמטית שיצאה בשלוש הבירות: דמשק, אנקרה וירושלים. בימין מיהרו לתקוף את עיתוי הפרסום, בעיצומה של פרשת "מעטפות הכסף", והאשימו: "כעומק החקירה - שיחות אנקרה".
"ישראל וסוריה", נאמר בהודעה הדרמטית, "החלו בשיחות שלום בלתי ישירות בחסות טורקיה. שני הצדדים הצהירו על כוונתם לנהל את השיחות בתום לב ובפתיחות, ולקיים דיאלוג רציני ורציף, על מנת להגיע לשלום מקיף בהתאם למסגרת שנקבעה בוועידת מדריד". זמן קצר לפני פרסום ההודעה, עדכן ראש הממשלה בפרטיה את שרת החוץ, שר הביטחון, הרמטכ"ל, ראשי המוסד והשב"כ וראשי הקואליציה.