המאבטח שניצח את אמריקה עדיין מחכה לכסף
מאבטח ישראלי בקונסוליה האמריקנית בירושלים פוטר מעבודתו ולא קיבל פיצויים. הוא תבע את ארצות-הברית בבית-הדין לעבודה, וזכה. אבל מכאן הסיפור רק הלך והסתבך - והפך לעוד כאב ראש עבור היועץ המשפטי לממשלה
ההליך המשפטי המורכב, שמעורר אי-נוחות במשרדי החוץ והמשפטים, מתנהל כבר כשלוש שנים. באותן שנים מצא עצמו איתמר כהן, בן 29, מתרוצץ במסדרונות בית הדין לעבודה וההוצאה לפועל, נאבק בטחנות רוח, בניסיון עיקש לקבל רק את מה שמגיע לו בחוק - פיצויים בגין פיטורים. "חוסר השוויון של האזרח הקטן וניצול הכוח לרעה מצד שגרירות ארה"ב מקוממים מאוד", אמר כהן ל-ynet.
כהן, לשעבר מאבטח בקונסוליה האמריקנית בירושלים ועובד מן המניין של מחלקת המדינה האמריקנית, החליט שאחרי שנתיים במערך האבטחה, הגיע הזמן להתקדם. הוא ניגש למכרז על תפקיד מנהלי, הפסיד והתלונן בפני הממונים על אפליה. כמו כן, התלונן על צלבי קרס שאלמונים חרטו בתוך הקונסוליה, מבלי שנעשה בירור למצוא את האחראים. כשהבין, לטענתו, שתלונותיו נפלו על אוזניים ערלות, התריע שבכוונתו לפנות למבקר המדינה האמריקני. זמן קצר לאחר מכן פוטר על-ידי מעסיקיו.
כהן עזב את מקום עבודתו, לא לפני שדרש לקבל פיצוים בגין פיטוריו לאחר שנתיים בתפקיד. פיצויים הוא לא קיבל. בקשותיו החוזרות ונשנות לקבל את המגיע לו לפי חוק נענו בשלילה.
מסרבים לקבל את המסמכים
ביולי 2005 הגיש כהן תביעה בבית הדין לעבודה, בגין אי תשלום פיצויים. לקונסוליה האמריקנית ניתנה האפשרות להגיש כתב הגנה. הודעות נשלחו מבית הדין לקונסוליה האמריקנית, אך לא התקבלה תשובה. שבעה חודשים מאוחר יותר, באפריל 2006, בהיעדר כתב הגנה, פסק בית הדין לטובתו של כהן וחייב את הקונסוליה לפצותו בכ-20 אלף שקלים.
פסק הדין הועבר למשרד החוץ בירושלים, ומשם לשגרירות האמריקנית בתל-אביב. אך זו מיאנה לאשר שקיבלה אותו לידיה. הזמן חלף, ובהיעדר פיצויים הלך ותפח סכום הפיצויים, בשל הלנתו. חמישה חודשים לאחר פסק הדין, כשהבין שאין בכוונת האמריקנים לשלם לו, פנה כהן להוצאה לפועל ופתח תיק. במקביל, שכר את עו"ד גיא אופיר.
בקשת עיקול מטלטלין הוטלה על נכסים מסחריים ואזרחיים של ארה"ב בישראל, אך בפועל - הנכסים לא עוקלו. פעם נוספת הועברו המסמכים לשגרירות האמריקנית, ופעם נוספת סירבה השגרירות לחתום על אישור מסירה.
בחודש מאי 2007 נכנס, לראשונה, היועץ המשפטי לממשלה לעובי הקורה. בפנייה להוצאה לפועל ביקש נציג הפרקליטות לעכב את הליכי העיקול, כדי לאשר לו לבדוק את הנושא. הבקשה אושרה, לא לפני שנמתחה ביקורת מצד ראש ההוצאה לפועל על הסחבת בתיק. לא פחות משמונה חודשים חלפו ותגובה - אין. "אין אדם אחד בישראל שזוכה לעיכוב הליכים של שמונה חודשים", טוען עו"ד אופיר, "אם הייתי חייב כסף למדינה, זה היה נגמר כבר מזמן". לנוכח זאת, קבעה ראש ההוצאה לפועל דיון לתחילת יוני. ושוב, פנה היועץ המשפטי לממשלה בבקשת עיכוב, ושוב זכה לדחייה.
לפני שבועיים התקיים הדיון האחרון בסאגה הבלתי נגמרת. נציג הפרקליטות ביקש עיכוב נוסף של ההליכים - לטענתו, לאור ביקורה של משלחת מארה"ב, שבה יועלה עניינו של כהן לדיון. ראש ההוצאה לפועל, הרשמת ורדה שוורץ, בחרה להיענות שוב לבקשת העיכוב, לא לפני שמתחה ביקורת יוצאת דופן על התנהלות הגורמים המעורבים בפרשה. "דעתי אינה נוחה כלל מדרך ההתנהלות של ממשלת ארה"ב בעניין, וגם לא השתכנעתי כי מדינת ישראל עשתה מספיק כדי להביא את ממשלת ארה"ב לתת מזור לתביעתו של הזוכה". מועד לדיון נקבע ליום שישי הקרוב.
"למה שאוותר ואתחיל מחדש?"
שגרירות ארה"ב טוענת שפסק הדין המקורי של בית הדין לעבודה ניתן שלא כדין, מפני שלא ניתנו לה 60 ימים לערער, כמקובל, אלא 30 ימים בלבד. כמו כן נטען כי הקונסוליה האמריקנית בירושלים, הנתבעת המקורית, איננה ישות משפטית ולכן אין אפשרות לתבוע אותה בבית הדין הישראלי.
נציגי היועץ המשפטי לממשלה פנו לכהן בימים האחרונים, בבקשה לביטול פסק הדין המקורי ולפתיחת תיק מחודש, בו ישתתפו האמריקנים. אך כהן מסרב: "הפיצוי תפח לכ-170 אלף שקלים, אחרי שלוש שנות דחייה מתישות ומאבק משפטי ארוך. עכשיו מצפים ממני לוותר על 150 אלף שקלים ולהתחיל מחדש. מדוע שאעשה זאת?"
איתמר כהן ועורך דינו גיא אופיר, זועמים על התנהלותם של הגורמים המעורבים, בראשם שגרירות ארה"ב והיועץ המשפטי לממשלה. "אם סברו שההליך לא היה תקין - יכלו לומר זאת לבית המשפט. במקום זאת הם נהגו כאחרוני החייבים וסירבו לקבל את המסמכים".
על התנהלות היועץ אמר כהן: "היועץ נרתם לעזור להם בכל דרך, בזמן שהם התעלמו מהדיונים. מי האזרח שזכויותיו נפגעו פה, אני או האמריקנים?"
תגובות
ממשרד המשפטים נמסר בתגובה: "מדובר בפסק דין שניתן במעמד צד אחד, כשממשלת ארה"ב לא התייצבה להליך, שכן לטענתה נפלו פגמים בהמצאת המסמכים היות שמדובר בתביעה נגד מדינה זרה. משרד החוץ פעל ופועל מול הגורמים הרלוונטיים בארה"ב כדי להתגבר על הטענות הפרוצדורליות הקשורות לתיק זה. ההיבטים המשפטיים נבחנים על ידי הגורמים המוסמכים כדי להביא לפתרון הנושא. הנושא טרם הובא בפני היועץ המשפטי לממשלה ולכן טרם התקבלה עמדה בסוגיה זאת".
ממשרד החוץ נמסר כי משרד המשפטים הוא המוביל את הטיפול בסוגיה ולכן תגובת משרד המשפטים מקובלת גם על משרדם. ואילו מהשגרירות האמריקנית בישראל נמסר כי הנושא בטיפולה של המחלקה המשפטית במשרד החוץ בוושינגטון.