יממה קריטית: חשש מפיגוע, רגע לפני הרגיעה
אולמרט, ברק ולבני אמורים לתת בשעות הקרובות את האישור הסופי להבנות שהגיע עמוס גלעד בקהיר. אם הכל יילך כשורה, תיכנס הרגיעה לתוקף ביום חמישי ב-6:00 בבוקר. גורמים רשמיים בירושלים חוששים כי חמאס ינסה לבצע פיגוע או להמטיר רקטות ביממה הקרובה: "זו יממת מבחן, לקראת מבחן מתמשך ששיאו, נקווה, בשחרור גלעד שליט"
רגיעה שברירית: בישראל מאשרים הלילה (יום ד') שאם הכל יילך כשורה, תיכנס לתוקף הרגיעה בעזה ביום חמישי ב-6:00 בבוקר. את האישור הסופי להבנות שהושגו בקהיר ייתנו בשעות הקרובות שרי המטבחון - ראש הממשלה, אהוד אולמרט, שר הביטחון, אהוד ברק, ושרת החוץ, ציפי לבני. עם זאת, גורמים רשמיים בירושלים מזהירים עם תום שיחותיו של עמוס גלעד בקהיר כי חמאס או ארגון טרור אחר עלול לבצע פיגוע או להמטיר רקטות ולגרום לנפגעים, כדי לצאת לרגיעה מעמדת כוח. במקרה שכזה, עלולות לקרוס כל הבנות הרגיעה.
בלשכת שר הביטחון טוענים שמתווה הרגיעה ייאפשר למצות ניסיון נוסף להביא להפסקת ירי הרקטות, ולו בצורה מוגבלת, באמצעים מדיניים. כמו כן הובעה קורת רוח מהאפשרות לקידום עסקת שליט, הכלולה לדבריהם בתוך המתווה, בניגוד לטענות בכיר חמאס, מחמוד א-זהאר: "זו יממת מבחן, לקראת מבחן מתמשך ששיאו, נקווה, בשחרור גלעד שליט", אמרו הלילה בירושלים. אהוד ברק אמר אמש כי "חשוב למצות את הסיכוי לרגיעה כדי לקדם את השקט ליישובים ולמצות את הסיכוי הטמון בחידוש המשא ומתן לשחרור גלעד שליט".
חיילי צה"ל, אמש מחוץ לרצועת עזה (צילום: AP)
בירושלים טוענים שחמאס וגרורותיו בעזה נענו לתביעות הישראליות, ובהן הפסקת אש מוחלטת, מחויבות מצרית להפסקת ההברחות, ומתווה שיאפשר את קידום שחרורו של החטוף גלעד שליט, במקביל לדיונים על פתיחת מעבר רפיח. ישראל מצידה מתחייבת בנוסף לפתוח את המעברים ולהקל את חיי היום-יום של תושבי רצועת עזה. ההסכם נקבע לשישה חודשים.
על-פי הפרטים שסוכמו, תחל הפסקת האש ביום חמישי ב-6 בבוקר ותהיה מוחלטת, בכל הגזרות, על-ידי כל הארגונים. במקביל ינצור צה"ל את האש. בהתאם לקיום הפסקת האש יוחל במתן ההקלות ופתיחת המעברים בין עזה לישראל, כדי להכניס ולהוציא סחורות מעזה. בשלב זה יישאר סגור מעבר רפיח בין רצועת עזה למצרים.
גלעד שליט יחכה לשלבים הבאים
אם יעמדו הצדדים בהסכם הפסקת האש יוחל בשלב השני במתווה התהדיה: יתחילו דיונים על פתיחת מעבר רפיח בין הרצועה למצרים. פתיחת המעבר מורכבת, משום שתחייב ככל הנראה גם מעורבות של כוחות הרשות הפלסטינית של אבו-מאזן וגם כוחות בינלאומיים, כנראה כוח פיקוח של האיחוד האירופי שפעל בעבר במעבר רפיח. בשלב זה אין הסכמות בין ישראל וחמאס על אופי הפעלת המעבר בעתיד. יתרה מזאת, אין כל הסכמה על הצבת כוחות הרשות הפלסטינית בין ישראל לחמאס, בשיתוף עם האיחוד האירופי.
בה בעת יחלו דיונים מואצים לשחרור גלעד שליט. ישראל תידרש לשחרר 450 אסירים, מתוכם כשליש ויותר עם דם על הידיים. עד כה נאותה ועדה בראשותו של המשנה לראש הממשלה, חיים רמון, לשחרר רק 70 אסירים שכאלה, שלגביהם שונו הקריטריונים לשחרורם. עתה יצטרכו ראש הממשלה ושר הביטחון לשקול שחרור מחבלים נוספים.
אמש כינסו בכירי חמאס מסיבת עיתונאים בעזה, ובה הבהיר מחמוד א-זהאר כי "אין קשר בין הסכם הרגיעה לבין גלעד שליט". לדבריו, הרגיעה שתימשך חצי שנה מהווה ניצחון לארגוני ההתנגדות שנשאו את הנשק ומשמעותה - כשלון המצור על הרצועה. א-זהאר הדגיש כי לא מדובר בוויתור מוחלט על כוח הזרוע, משום שהוא אינו מאמין שישראל מסוגלת לכבד את הפסקת האש: "אנחנו לא סומכים עליהם, אבל נראה מה יהיה".
גורמים פלסטיניים אמרו ל-ynet כי המצרים קושרים את פתיחת מעבר רפיח וגלעד שליט. מבחינתם, פתיחת המעבר מחייבת הגמשה של חמאס בעניין הדרישות בתמורה לשליט.