שתף קטע נבחר

האירים דחו האמנה "כי לא הבינו את השאלה"

מניתוח תוצאות הצבעת ה"לא" במשאל העם שנערך באירלנד, עולה כי הסיבה המרכזית להצבעה טמונה בכך שהאזרחים פשוט לא הבינו מה רוצים מהם

הסיבה העיקרית לכך שהבוחרים באירלנד דחו את אמנת ליסבון היא שהם פשוט לא הבינו מה משמעותה. כך עולה מניתוח ראשון של תוצאות משאל העם, שפורסם היום (ד') ב"טיימס" הלונדוני.

 

מניתוח התוצאות עולה כי תומכי האמנה נכשלו בניסיונם להסביר את השלכותיה. כך למשל נראה כי שלושה רבעים מהמצביעים חשבו בטעות כי ישנה אפשרות לדון בנוסח האמנה, כך שתעניק לאירלנד תנאים טובים יותר. מרבית הנמנעים אף הסבירו כי הם חשים שאין בידם מספיק פרטים בדבר השלכות אימוץ האמנה.

 

מתנגדי האמנה הבינו זאת היטב, וניהלו את מסע הפרסום שלהם תחת הכותרת "אם אתה לא יודע, תתנגד". את הסיסמא הם ביססו על כך שנוסח האמנה מלא בביטויים משפטיים סבוכים, שאינם נהירים לקהל הרחב ועל כך שאף בכירי הפוליטיקאים האירים הודו שהיא לא ברורה. ראש הממשלה, בריאן קואן, אף הודה כי כלל לא קרא את הנוסח המלא. נציג אירלנד באיחוד האירופי, צ'רלי מקריבי, אמר כי אדם צריך להיות "לא שפוי" כדי לקרוא זאת.

 

מבדיקת ה"טיימס" עולה כי נשים נטו יותר להצביע נגד האמנה, בעוד הגברים נטו לאשררה. כאשר התבקשו לספק סיבה אחת להצעת ה"לא", אמרו 40 אחוזים מהנשאלים כי לא הבינו את נוסח האמנה, 20 אחוזים אמרו כי האמנה לא מגינה על הזהות האירית, 17 אחוזים טענו כי הם לא בוטחים בפוליטיקאים, 10 אחוזים רצו לשמור על אירלנד ניטרלית, שמונה אחוזים רצו לשמור על מערכת המסים האירית ואילו היתר סיפקו סיבות שונות.

 

"משאל העם אשם"

מנהיגי אירופה צפויים להיפגש מחר בבריסל, וככל הנראה ידרשו קיום משאל עם נוסף באירלנד במהלך השנה הבאה. זאת, על-מנת לנסות להציל את האמנה, הקריטית לייעול האיחוד האירופי. האמנה תיכנס לתוקף רק אם תאושרר על-ידי כל המדינות החברות. בעוד האמנה אושררה בבתי הנבחרים של שאר המדינות, באירלנד אומר החוק כי רק משאל עם יוכל לאשררה.

 

נשיא הפרלמנט האירופי, הנס-גרט פוטרינג, אמר כי הצבעות ה"לא", על אמנת ליסבון באירלנד ועל חוקת האיחוד בהולנד ובצרפת, לא נובעות מהרחבת הפער בין האיחוד לבין העמים השונים. לדבריו, "מה שגורם לזה, לדעתי, יותר מכל דבר אחר, הוא הליך משאל העם. הגנרל דה-גול אמר שבמשאל עם האזרחים לעולם אינם עונים על השאלה שנשאלו. הוא צדק".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההצבעה באירלנד
צילום: AFP
חתימת האמנה בליסבון
צילום: איי אף פי
מומלצים