עובדי הרווחה: לממשלה אכפת מכסף, לא מאנשים
העובדים הסוציאלים נוקטים כבר כמה חודשים עיצומים במחאה על מצב שירותי הרווחה. אדישות הממשלה גרמה להם להכריז על החרפתם החל משבוע הבא. "לא רק החלשים נפגעים", הם מסבירים. י' ממרכז הארץ, מנהלת חשבונות בחברה גדולה, מבטאת את המצוקה: "אני מפחדת להישאר בלי סידור לילד האוטיסט וגם בלי עבודה"
העובדים הסוציאלים על סף ייאוש - והסבל רק עומד לגבור. החל מיום ראשון הקרוב מתכוונים העובדים להחריף את עיצומיהם - כל שירותי הרווחה ברחבי הארץ ייסגרו לקבלת קהל. "הממשלה האטומה הזאת מוכיחה כי אנשים שנפגעים לא מעניינים אותה", אומר איציק פרי, יו"ר ארגון העובדים, שמוחה על אי קיום משא ומתן. במשרד הרווחה מקווים שהיום (ה') תושג פריצת דרך.
בין השירותים שלא יקבלו קהל מיום ראשון: לשכות הרווחה ברשויות המקומיות והאזוריות; שירות המבחן לנוער, מבוגרים ועצורים; יחידות הסמך שליד בתי המשפט; היחידות לטיפול ולמניעת אלימות במשפחה, ועוד. בנוסף ממשיכים העובדים הסוציאלים בעיצומים שהחלו לפני כחודשיים וחצי, במסגרתם הם לא מקבלים פונים חדשים, לא מטפלים בילדים, נוער, קשישים, נכים ומוגבלים בסיכון, ולא מגישים תסקירים לבתי משפט.
לדברי פרי, "לפני שבוע הודענו לשר הרווחה, יצחק הרצוג, על כוונתנו להחריף את העיצומים,
נוכח הנתק בין משרדי הרווחה והאוצר לאיגוד, ואי ניהול משא ומתן. אבל גם זה לא גרם להם למצוא זמן להיפגש איתנו - הם ממשיכים לזלזל באלפי עובדים סוציאלים ובתביעותיהם למתן אפשרות לשירות טוב והולם ללקוחותיהם", אומר פרי.
ממשרד הרווחה נמסר ש"מחר יתקיים דיון פנימי-ממשלתי חשוב שיעסוק בעיצומים, ובו ישתתפו מנכ"ל משרד הרווחה והממונה על התקציבים באוצר. אנו מגבים את העובדים הסוציאלים בדרישותיהם, ומקווים שהפגישה תוביל לפריצת דרך בנושא".
מה יהיה על הילד האוטיסט, ועל מקום העבודה?
כ-7,000 עובדים סוציאלים במשרד הרווחה ובלשכות לשירותים חברתיים ברשויות המקומיות נמצאים בחודשים האחרונים בעיצומים, במחאה על עומס עבודה חריג ומחסור של כ-1,000 תקנים, למילוי המשימות המוטלות עליהם. הם מבקשים להזכיר כי ייתכן שחוסר העניין בממשלה נובע מהסטיגמה שרק החלשים נפגעים - אולם כל שכבות האוכלוסיה נזקקות לשירותיהם.
סיפורה של י' ממרכז הארץ, שהתפתחותו של בנה הפעוט וגם מקום עבודתה נמצאים בסכנה, ממחיש זאת. י', מנהלת חשבונות בחברה ציבורית גדולה, ילדה לפני כשנה תאומים ויצאה לחופשת לידה מוארכת, תוך התחייבות המעסיק לשמור לה את מקום העבודה על-פי חוק. אחד הילדים, הסובל מבעיות אכילה ובעיות שינה חמורות, אובחן כסובל מאוטיזם.
בעקבות האבחנה הגיעה י' לטיפול מחלקת הנכויות באגף הרווחה באזור מגוריה. על-פי ההמלצות המקצועיות של גורמי הרווחה והחינוך, זקוק בנה בדחיפות לטיפול במעון יום שיקומי-תקשורתי. אולם, עקב העיצומים לא מתקיימות ועדות החלטה בנושא סידורי מעונות לפעוטות בסיכון, כולל פעוטות עם נכויות, אוטיזם ופיגור.
"כבר מצאתי סידור לבן השני שלי במשפחתון", אמרה י' לעובדי הרווחה, "אבל לילד האוטיסט אין לי שום סידור. אני צריכה להישאר איתו כל היום בבית ולקחת אותו לטיפולים, ובינתיים הודיעו לי ממקום העבודה, שאינם יכולים עוד לשמור את עבורי את המקום וייאלצו לאייש את המשרה בעובדת אחרת. אני מפחדת להישאר גם בלי עבודה וגם בלי סידור לילד".
באגף הרווחה, המטפל בפעוט, הודיעו לאם כי עקב העיצומים, הם לא יחלו בטיפול במשפחה, וכתוצאה מכך ייתכן כי הילד יוותר ללא מעון לאוטיסטים וללא מסגרת גם בשנה הבאה - מה שעלול לסכן את התפתחותו.
פניית האגף לוועדת החריגים של איגוד העובדים הסוציאלים נענתה בשלילה, כיוון שלכאורה אין מדובר בסיכון חיים מיידי.
יו"ר הארגון פרי מסביר: "כשמדובר בנזק כספי שעלול להיגרם למשק, כתוצאה משביתה או עיצומים, מזדעק מיד האוצר ועושה הכל. אולם, כשמדובר בנזק לאנשים, בפגיעה בהון האנושי, זה לא משפיע ומזיז לאף אחד. למשרדים לא אכפת, שהאנשים הנפגעים מהעיצומים ימשיכו לסבול והם ממשיכים לאטום את אוזנם לקול האזעקה הרמה שאנו משמיעים על קריסת שירותי הרווחה".