באוצר יסרבו לדחיית הרפורמה בחברת החשמל
בחברת החשמל טוענים: לא הושגו הסכמות עם העובדים על יישום המהלך. אם הצדדים לא יגיעו להסכמה עד סוף החודש, החברה תפעל ללא רישיון, בניגוד לחוק. עם זאת, ל"כלכליסט" נודע כי האוצר יתנגד לבקשת הדחייה ברפורמה בחברה
בשבוע האחרון פנו גורמים בחברת החשמל למשרד האוצר והציעו לדחות בשנתיים את השינוי המבני שמתוכנן בחברה. להצעת הדחייה הצטרפו בהמשך גם אנשי משרד התשתיות, לאחר שהבינו כי בזמן שנותר עד למועד שנקבע ליישום המהלך אפסו הסיכויים להגיע להבנות עם העובדים ולבצע את הרפורמה בהסכמה. עם זאת ל"כלכליסט" נודע כי באוצר החליטו לא לקבל את בקשות הדחייה.
בסוף החודש אמור לפוג מועד הצווים ליישום השינוי המבני בחברת החשמל. זהו המועד שבו אמור להתחיל יישומה של הרפורמה בחברה, על פי החלטות שקיבלו הממשלה והכנסת. מועד זה נדחה שלוש פעמים בעבר על ידי שרי האוצר והתשתיות. כעת, רגע לפני פקיעת המועד האחרון, שאחריו בעצם תפעל החברה ללא רישיון, עדיין לא הצליחו להגיע עובדי חברת החשמל והאוצר להבנות שיבשילו לידי חתימה. דחייה נוספת כרוכה בשינוי חקיקה על ידי הכנסת.
לקראת הרפורמה המבנית
חברת החשמל: יותר מ-2,000 עובדים יפרשו
גיא מי-טל, "כלכליסט"
דירקטוריון חברת החשמל אישר את המהלך הצפוי לחסוך 700 מיליון שקל בשנה בתשלום שכר; החברה תעודד פרישה מרצון של יותר מ-2,000 עובדים עד סוף 2010, מתוך 13 אלף עובדי החברה כיום
גורם המעורב במגעים סיפר כי מחברת החשמל פנו בשבוע שעבר למשרד האוצר וביקשו לדחות את יישום הרפורמה. זאת כדי להימנע ממצב שבו החברה תפעל בניגוד לחוק. גם במשרד התשתיות הבינו כי בזמן המועט שנותר אי אפשר יהיה לגשר על הפערים עם ועד העובדים.
הכרזה חד־צדדית
אחת האפשרויות העומדות כעת על הפרק היא הכרזה חד־צדדית על ביצוע הרפורמה בחברה. לפי אפשרות זו יכולה רשות החברות הממשלתיות להכריז על הקמת חברות־בנות לחברת החשמל ועל הוצאת הגוף שממונה כיום על ויסות החשמל (יחידת ניהול המערכת) מידי החברה. מדובר בשני התנאים העיקריים שבבסיס השינוי המבני.השינוי המבני אמור להביא לפיצול של חברת החשמל, ובשלב הראשון להקמת ארבע חברות־בנות לייצור חשמל. בשנת 2014 אמורה להתבצע הפרטה של 49% מאותן חברות־בנות. כמו כן, יחידת ניהול המערכת עתידה להיות מופרדת מחברת החשמל ולהפוך לגוף עצמאי שינהל את ייצור החשמל לפי שיקולים של תועלת בלבד.
ממשרד התשתיות נמסר כי "טרם התגבשה עמדה סופית בנוגע לחוק הרפורמה במשק החשמל, ולכשתתקבל החלטה היא תובא לידיעת הציבור". עוד נמסר כי במשרד האוצר והתשתיות מתקיימים כל העת דיונים בנושא בהשתתפות כלל הגורמים הרלבנטיים".
מחברת החשמל נמסר: "הנושא נמצא בטיפול משרד התשתיות".
גם במשרד התשתיות הבינו שהזמן דחוק. שר התשתיות, בן אליעזר
צילום: ניב קלדרון
מומלצים