שתף קטע נבחר

 

זהירות, הודעות שרשרת

"כשאתם מקבלים הודעת שרשרת בפלאפון או במייל. תעצרו. תבדקו ותזכרו שברוב המקרים מי שממשיך את השרשרת - ממשיך את ההבל". הרב שמואל אליהו מספר ל-ynet על ההתמודדות עם הודעות השרשרת הלא מדויקות בעניין מצבו של אביו ועל אנשים מהיישוב שנופלים יום יום בפח

בחורה אחת פנתה אלי בשבוע שעבר בשאלה בסיווג "בהול": היא קיבלה סמס בו היא מוזהרת לשלוח אותו לעוד 20 אנשים. אם לא כן - היא עלולה להינזק. לעומת זאת, אם תשלח אותו לעשרים איש - היא תבושר בשורות טובות בתוך שלוש שעות. ביקשתי מאותה בחורה שלא להפיץ את ההודעה הזאת, למרות האיום ואני מקווה שהיא שמעה לי. על-פי שאלות דומות שקיבלתי מאוחר יותר נראה לי שהרבה נפלו בפח הזה.

 

גם מי שחושב לעצמו: "מה יכול להיות? נשלח. אם לא יועיל לא יזיק" - ידע שהוא מזיק. נכון, עשרים הודעות זה לא כסף גדול, אבל על זה בדיוק נאמר "דין פרוטה כדין מאה". הודעה אחת עלולות לגרום לאלפי הודעות מיותרות, בסוף זה מצטבר לאלפי שקלים, וזו לא רק הוצאה של כסף מיותר זה בזבוז אמון של אנשים. מנצלים אמון של אנשים ושוחקים אותו לשווא. הדברים אמורים לא רק בסמסים אלא גם במיילים בשרשרת.

 

אם נשקול את זה במונחים הלכתיים. מחבר ההודעה הראשונה גוזל אלפי שקלים מעשרות אלפי אנשים. הוא לעולם לא יוכל לאתר אותם ולהחזיר להם למרות שזה מה שהוא צריך לעשות. האדם הזה גם שיקר לעשרות אלפי אנשים איך יכפר על זה? יבקש סליחה? האדם הזה גרם לאפקט של: "זאב זאב". אם בעתיד אנשים יהיו ספקניים ולא יאמינו במקרה של אזעקת אמת – במידה מסוימת זה גם על אחריותו. יכול להיות שהוא חמד לצון – אבל זה לא יקל על אחריותו. גם כל האחרים ששירתו את האדם הזה נושאים באחריות מוקטנת בהרבה. אבל חלק מהאחריות עליהם.

 

אני אומר במלא אחריותי כרב: אלוקים לא מקלל בן אדם שלא העביר הודעות שווא. ובודאי לא מברך מי שמעביר הודעות כאלו. אין. אין. אין דבר כזה. אין ביהדות, בהלכה, או היגיון באפשרות לדרוש מאדם להאמין בהודעה סתמית. אין שום הגיון ו/או חובה הלכתית לעשות שטות כזו אפילו אם מתלווה אליה איום חמור.

 

הודעות שווא על אבא

אני נדרש לנושא הזה גם בעקבות המחלה של אבי, שיקר לליבם של אנשים רבים. כשהרב היה ב"החייאה" הפצנו על כך הודעה בסמס והרשת פעלה באופן נפלא, ובתוך שעה ידע על כך כמעט כל מי שזה היה חשוב לו. הרבה מהם עזבו את כל עיסוקיהם והתגייסו להתפלל לרפואתו. כשהפצנו את ההודעה פחדנו שהיא תתגלגל בלי השגחה גם אחרי האירוע והכנסנו בה עדכונים של יום ושעה.

 

מול יעילות השרשרת הזו היו לפחות שתי פעמיים שבהם התגלגלו הודעות שווא ברשת הסמס, שמענו עליהן כשהתחילו להתגלגל ברשת, הכנו את עצמנו לעשרות טלפונים בהולים של אנשים שעתידים לקבל את ההודעה ולשאול על מצבו של הרב וכך היה. עוד לא מצאנו דרך לעצור את הבהלה הזאת.

 

פעם אחת הצלחנו למצוא את המקור. לא, זה לא חברת הפלאפונים כמו שחושבים רבים. זה אדם ששמע מאחד העובדים בבית החולים שהרב לא הרגיש טוב יום קודם. אותו אחד רצה לעורר אנשים להתפלל וניסח הודעה "שתעשה רושם". הבהלה עשתה את שלה, והסמס הזה התגלגל בכל הארץ לחינם. כשאיתרנו את האדם הראשון, זה היה מאוחר מדי, ההודעה התפזרה ואי אפשר היה כבר לעצור אותה.

 

מסקנה: כשאתם מקבלים הודעת שרשרת בסמס או במייל. תעצרו, תבדקו. רק אחר שאתם בטוחים בנכונות ההודעה – תשלחו הלאה. לא בטוחים – אל תשלחו מחמת הספק. תזכרו שרוב המקרים מי שממשיך את השרשרת – ממשיך את ההבל. מי ששובר את השרשרת – עושה מצווה. מי ששולח הודעה לשולח ובה בקשה תקיפה לא להפיץ את ההבל – עושה מצווה יותר גדולה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
הרב שמואל אליהו. זהירות
צילום: אביהו שפירא
מומלצים