ר"מ תאילנד: אפרוש אם אפסיד בהצבעת האמון
בימים האחרונים צובאים מפגינים תומכי אופוזיציה על בניין הממשלה בבנגקוק ודורשים את התפטרותו של ראש הממשלה סמאק סנדרבג'. בנאום שנשא בטלוויזיה הממשלתית הבהיר ראש הממשלה כי יתפטר רק אם יצביע הפרלמנט - הנשלט בידי תומכיו - אי אמון נגדו
ראש ממשלת תאילנד סמאק סונדרבג' אמר היום (א') כי יתפטר אם יצביע הפרלמנט אי-אמון בו - ותקף בחריפות את מתנגדיו הצובאים על לשכתו בניסיון לכפות את פרישתו. זאת, בשעה שפעילי אופוזיציה - בראשות תנועת הברית העממית למען הדמוקרטיה - הפגינו היום זה היום השלישי ברציפות מחוץ לבניין הממשלה בבירה, לאחר שהצליחו להשתלט על האזור בהפגנה סוערת ביום שישי.
בנאום טלוויזיוני ששודר בטלוויזיה הממשלתית, אמר סמאק כי יתפטר ויעבור לאופוזיציה אם יחליטו שותפיו הקואליציוניים להפסיק לתמוך בו, ויתמכו בהצבעת האי-אמון שתערך בפרלמנט מחר. סמאק ציין כי בשלושת ימי הדיונים הראשונים - ישיב לשאלות הסנאטורים ממפלגת האופוזיציה הדמוקרטית, שהעלתה את הצבעת האי-אמון.
מפלגתו של סמאק, מפלגת הכוח לעם, שחברים בה עמיתים רבים של ראש הממשלה לשעבר טקסין צ'ינאוואט, שהודח בספטמבר 2006 בהפיכה צבאית, עומדת בראש קואליציה בת שש מפלגות, המחזיקה ברוב של כשני-שלישים מתוך 480 מושבי הבית התחתון של הפרלמנט. כדי להדיח את סמאק בהצבעת אי-אמון, יש אם כן צורך בתמיכתם של שותפיו הקואליציוניים. הבית העליון של הפרלמנט, הסנאט, לא משתתף בהצבעה.
על פי החוק התאילנדי, ראש ממשלה שאינו זוכה לאמון הפרלמנט מחויב להתפטר - אך סמאק, שניצח בבחירות הכלליות שנערכו בדצמבר האחרון, ציין כי בניגוד לקודמיו, אין בכוונתו לנקוט אמצעים חוץ-חוקתיים כדי להיאחז בשלטון אם יפסיד בהצבעה.
המפגינים, שהחלו בפעולות המחאה שלהם לפני יותר משבוע, טוענים כי סמאק ומפלגתו אינם אלא בובות של ראש הממשלה המודח טקסין. "הם מפגינים משום שהם עדיין שונאים את ראש הממשלה לשעבר. הם מפנים אלי את שנאתם אלי וזוממים להדיחני", אמר סמאק. "אני לא אכנע ללחצים שלכם. אפרוש רק אם אודח בפרלמנט", הבהיר.
עם זאת, דובר האופוזיציה סוריאסאי קטסילה אמר אתמול כי התפטרותו של סמאק לא תשביע את רצונם. "הברית העממית למען הדמוקרטיה מאמינה כי החלטת הממשלה לקיים הצבעת אמון בפרלמנט היא משחק פוליטי שנועד להפיג את המתיחות. ההחלטה הזאת הגיעה מאוחר מדי", טען. לדבריו, גם אם סמאק יפרוש, ידרשו המפגינים גם לסלק מהשלטון את מפלגתו, שנתפסת בעיניהם כגלגול מחדש של מפלגתו של טקסין, שפורקה. זוהי אותה תנועה שקיימה עצרות מחאה המוניות לפני ההפיכה הצבאית שבה הודח טקסין - ודרשו את פיטוריו בטענה שהוא ניצל לרעה את סמכותו והיה מעורב לכאורה בפרשיות שחיתות.