שתף קטע נבחר

 

הגרעין הסורי: פקחי האו"ם יצאו לדמשק

עם צאתו לדמשק, אמר מספר שתיים בסוכנות הגרעין של האו"ם, ראש המשלחת אולי היינונן, כי הוא מקווה שהביקור בדמשק יהיה הראשון מיני רבים. זאת, כדי שניתן יהיה לברר האם סוריה קיימה פעילות גרעינית אסורה. סוריה אמרה בעבר כי תתיר לפקחים לבקר רק באתר שתקפה ישראל בספטמבר אשתקד

משלחת פקחי הגרעין של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית יצאה הבוקר (יום א') לסוריה, כדי לבחון אם המשטר בדמשק מנהל תוכנית גרעינית חשאית.

 

בראש המשלחת עומד סגן ראש סוכנות הגרעין, אולי היינונן. בדברים שאמר היינונן לעיתונאים בטרם צאתו מווינה לדמשק, הביע תקווה כי ביקורו בן שלושת הימים בסוריה יהיה הראשון מיני רבים, כדי שניתן יהיה לתת מענה לשאלה האם סוריה הסתירה את פעילותה הגרעינית. "אני משוכנע שאוכל לשוב לסוריה", אמר היינונן, והוסיף כי הוא מקווה שצוותו יוכל "להתחיל באיסוף העובדות עוד הערב".

 

לפני שמונה חודשים תקפו מטוסי קרב ישראליים את המתקן אל-קיבאר בצפון-מזרח סוריה. גורמים מודיעיניים אמריקנים טענו כי המבנה שהותקף היה כור לייצור פלוטוניום, שנבנה בידי צפון קוריאה, שהיה בשלבים סופיים של הקמה. בעקבות הריסתו הגבירו האמריקנים את המעקב שלהם אחר השאיפות הגרעיניות של סוריה.

 

בסוף החודש שעבר דווח כי ארה"ב דרשה מפקחי הגרעין של האו"ם להרחיב את הבדיקות בשלושה אתרי גרעין אפשריים נוספים בסוריה, מעבר לאתר האמור. ארה"ב איתרה לפחות שלושה אתרים והיא העבירה את המידע לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית. האמריקנים ביקשו לבדוק אם האתרים החשודים האחרים משמשים כמתקנים תומכים לכור שנהרס. החשד הוא שמדובר במפעלים שלפחות אחד מהם סיפק מוטות דלק גרעיני.

 

עם זאת, שלטונות סוריה - המכחישים את הטענות כי דמשק מנהלת תוכנית גרעינית סודית - מסרו כי הפקחים לא יורשו לבקר בשלושת האתרים האחרים, אלא רק לבחון את המתקן באל-קיבאר. נשיא סוריה בשאר אל-אסד אמר מוקדם יותר החודש כי ביקורים של פקחי הגרעין באתרים אחרים מלבד אל-קיבאר "מנוגד להסכם" שהשיג עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית.

 

אתמול דיווח השבועון הגרמני "דר שפיגל" כי המתקן שהפגיז חיל האוויר הישראלי בסוריה נבנה על-ידי סוריה וצפון-קוריאה במטרה לסייע לתוכנית הגרעין האיראנית. מדו"ח המודיעין שציטט "דר שפיגל" עולה כי צפון-קוריאה סייעה למדענים איראנים לפתח את תוכנית הגרעין של טהרן, וכי האתר באל-קיבאר היה אמור לאפשר לאיראן לפתח פצצת אטום באופן זמני, עד שתוכל לעשות זאת בכורים האטומיים שעל אדמתה. עוד דווח כי התוכנית תואמה במהלך ביקורו של נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד בסוריה, במהלך שנת 2006.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אופטימי. היינונן
צילום: רויטרס
מומלצים