שתף קטע נבחר
 

נישואים אזרחיים בחו"ל - בשביל מה זה טוב

בשנים האחרונות הולך וגדל מספר הנישואים האזרחיים בחו"ל. נישואים אלה תקפים מבחינת הרישום בתעודת זהות ובמשרדי הממשלה, ואם נישאים כך, יותר קל להשיג גט במקרה הצורך

במדינת ישראל לא ניתן להינשא נישואים אזרחיים. הדרך היחידה להינשא במדינת ישראל, אלו נישואים כדת משה וישראל, ברבנות. יש כמה סיבות לכך שאנשים נוסעים עד מעבר לים כדי להתחתן:

 

1. יש אנשים שמעוניינים להינשא בנישואים שאינם דתיים ולא חלה עליהם מערכת החוק הדתי.

2. יש אנשים, כגון זוג של כהן וגרושה, שאינם יכולים להינשא באפשרות שמעמידה לרשותם המדינה, בנישואים דתיים.

3. יש אנשים שאינם יכולים להינשא כיוון שאינם בני אותה דת.

 

פרוצדורת נישואים אזרחיים שונה ממדינה למדינה, אבל התוצאה דומה. בני הזוג שבחרו להינשא נישואים אזרחיים בחו"ל חוזרים לארץ כשהם נשואים זה לזו. הנישואים האזרחיים מוכרים במשרד הפנים. מבחינת הרישום בתעודת הזהות ובמשרדי הממשלה השונים אין הבדל כיצד ואיפה נישאו בני הזוג. גם מבחינה מהותית, נישואים אלו מוכרים, וחלה על המערכת שיצרו בני הזוג זכויות וחובות החלות על בני הזוג נשואים במדינת ישראל, כמו חלוקת רכוש.

 

הגט עצמו הוא קל, ותופעת העגינות פחות נפוצה. זאת משום שבני זוג שנישאו ברבנות יקבלו פסק דין שמורה כי עליהם להתגרש מבית הדין הרבני רק לאחר שצד הוכיח שקיימת לו, בהתאם להלכה היהודית עילת גירושים. כלומר, כשאחד הצדדים הוא האשם בגירושים (כמו בגידה, אלימות ועוד). תהליך ההוכחה מאוד קשה, ארוך ומתיש.

 

בעבר, מי שנישא בנישואים אזרחיים היה צריך להתגרש בנתינת "גט לחומרא", שהוא גט מהיר וקל לעומת הפרוצדורה הרגילה. אבל בפסק דין שניתן באחרונה נקבע שבנישואים אזרחיים לא זקוקים להוכיח לבית הדין שעליהם להתגרש. מספיק שהוכיחו לבית הדין שהקרע ביניהם אינו ניתן לאיחוי.

 

הדבר מביא למסקנה כי בעיית העגינות אינה קיימת בסיטואציות כגון אלה, שכן האשה לא זקוקה לגט מהבעל, אלא רק לפסק דין של בית הדין.

 

דמי המזונות - לפי ההסכמה החוזית בין בני הזוג

ומה לגבי מזונות אשה? על פי הדת היהודית, זכותה של אשה נשואה לקבל מבעלה מזונות עבור עצמה, כל עוד היא נשואה לו. בנישואים אזרחיים, בהתאם לפסק דין שניתן בבית המשפט העליון, יבחן בית המשפט את הזכות למזונות של בן הזוג החלש מבחינה כלכלית (בדרך כלל האשה) וכן את החוזה שבעל פה – בהתנהגות - שנוצר בין בני הזוג במהלך החיים המשותפים שלהם. דמי המזונות ייפסקו על פי ההסכמה החוזית בין בני הזוג.

 

יוצא שבנישואים אזרחיים, במקרים שהאשה תלויה בבעלה ואינה מתפרנסת למחייתה, ייפסקו גם לה מזונות אשה, בדרך האזרחית במקום בדרך ההלכתית.

 

הבט נוסף וחשוב הוא מרוץ הסמכויות בין בית הדין הרבני לבית המשפט לענייני משפחה, שקיים אצל בני זוג שנישאו ברבנות. בפסק דין שהוציא בג"צ, נקבע שאצל בני זוג שנישאו בנישואים אזרחיים לא ניתן לכרוך (לבקש שבית הדין יפסוק במסגרת תביעת הגירושים) את עניין הממון, המזונות ושאר העניינים הקשורים לפרידת בני הזוג. הסיבה לקביעה זו היא שאם בית הדין הרבני אינו מכיר בנישואים מסוג אלו, צירוף הנושאים האלה לתביעת הגירושים אינו יכול לעמוד בקריטריונים השונים שנקבעו.

 

הסוף של מרוץ הסמכויות?

בפועל, המשמעות היא שבני זוג שנישאו בנישואים אזרחיים אינם צריכים לחשוש שמא בן הזוג האחר יפנה קודם לבית המשפט או לבית הדין ("מרוץ הסמכויות"). העניינים הקשורים בגירושים (רכוש, משמורת, מזונות אשה) יידונו רק בבית המשפט לענייני משפחה.

 

אציין כי למרות פסקת ביהמ"ש העליון, שאלה זו עדיין נשארה סבוכה, שכן יש פוסקים בבית הדין הרבני הסבורים שעדיין ניתן לכרוך את העניינים הכרוכים לגירושין לתביעת הגירושים בבית הדין. לכן, רק פסיקה של הערכאות השיפוטיות בעתיד תוכיח לנו כיצד הלכה זו מיושמת הלכה למעשה.

 

  • עו"ד ענבר שנהב מתמחה בדיני משפחה, גירושים וירושה. האתר שלה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חתונה נוסח אמריקה
צילום: Index Open
עו"ד ענבר שנהב
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים