מרציאנו: ברק מפלג, ייתכן פיצול בסיעת העבודה
בבוקר איים ראש הממשלה לפטר את שרי העבודה שיתמכו בהצעה לפיזור הכנסת, והסעיר עוד יותר את המפלגה. ח"כ מרציאנו מדבר על סיעה חדשה "בלי חבורת העסקנים של ברק", גם תמיר דורשת לכנס את המרכז ופרץ מבקש הצבעה חשאית פנימית לפני החלטה. ברק? הוא כבר מתכנן קואליציה חלופית
איומי ראש הממשלה לפטר את שרי העבודה אם יצביעו בעד פיזור הכנסת ביום רביעי, מסעירה את מפלגת העבודה. ח"כ יורם מרציאנו, המתנגד לתמיכה בהצעה שתעלה להצבעה בקריאה טרומית השבוע, מתריע בשיחה עם ynet מפני פילוג אפשרי בסיעת העבודה. במקביל, יו"ר הסיעה אהוד ברק מדבר על בדיקת אפשרות הקמת קואליציה חלופית, במקרה של פרישה מהממשלה.
לדברי מרציאנו, "ברק הפך את מפלגת העבודה לעסק פרטי שלו. לא יכול להיות שבהצבעה כל כך חשובה וכל כך גורלית, הוא מחליט עבור כולם, ולא מכנס את מרכז המפלגה. ברק עושה הכל כדי להוביל לפילוג במפלגה".
הבוקר דווח לראשונה ב-ynet כי אולמרט מתכוון להודיע לשרי העבודה שהם יפוטרו אם יצביעו בעד פיזור הכנסת. בישיבת הממשלה הוא העביר להם את המסר בפתקים ששיגר אליהם תוך כדי הישיבה.
מרציאנו ציין כי בימים האחרונים ניהל שיחות עם כמה חברי כנסת מסיעתו בנוגע לאפשרות להקים סיעה חדשה.
לדבריו, "לא מן הנמנע כי תוקם סיעה חדשה, עם דרך סוציאל-דמוקרטית אמיתית. ברק כנראה רוצה להשאר עם חבורת העסקנים שלו".
לפי שעה, למרות איומיו של מרציאנו, קשה לראות שבעה חברי כנסת, הדרושים להקמת סיעה חדשה במקרה זה, שיעשו את הצעד. עם זאת, מספרם של חברי הכנסת בסיעה המתנגדים לפיזור הכנסת הוא משמעותי ויכול להביך את ברק בימים הקרובים.
אולמרט מחזיק אצבעות לפרץ ותמיר
יו"ר העבודה לשעבר, ח"כ עמיר פרץ, ידרוש מחר לקיים הצבעה חשאית בסיעה כדי לקבוע את דפוס ההצבעה הסיעתי ביום רביעי. פרץ מגבש באחרונה גוש שיקנה לו רוב המתנגד לפיזור הכנסת, ובסוף השבוע אמר כי הוא מתכוון להציע את חודש מאי 2009 כמועד מוסכם לבחירות. לפי שעה נראה כי לפחות שבעה חברי כנסת יתנגדו בגלוי להצבעה בעד פיזור הכנסת, אולם מספר זה עשוי לגדול במקרה של הצבעה חשאית.
בסביבתו של ראש הממשלה אהוד אולמרט מקווים כי המהלך במפלגת העבודה, לכנס את מרכז המפלגה לפני החלטה על דרך ההצבעה על החוק לפיזור הכנסת, יצליח - ויסייע לדחיית ההצבעה.
שרת החינוך, יולי תמיר, התומכת בכינוס מרכז העבודה, מתחה היום ביקורת על התנהלותו של אהוד ברק ואמרה ל-ynet כי "האיומים לא רלבנטיים. אם העבודה רוצה לצאת מהממשלה, היא צריכה לצאת על פי החלטתה. אין הגיון במהלך שאנחנו עושים היום. אם רוצים לשמור על יציבות שלטונית, ולדרוש פריימריז בקדימה - אז למה סוטים מזה?".
תמיר הוסיפה כי "מפלגת העבודה צריכה לדרוש לדעת מהו טווח הזמנים של הפריימריז בקדימה, כדי שנוכל לדעת שהם מתקיימים, ואז לקבוע שאם קדימה תעשה מהלך שלא קשור לקידום הפריימריז - נצא מיוזמתנו.
אבל סתם לצאת מהממשלה, בגלל שהסתבכנו, ניתן לביבי להוביל את ההצעה לפיזור הכנסת, ונצביע נגד עצמנו. זה לא תהליך שבונה מנהיגות".
בתוך כך, יו"ר העבודה ברק, אמר היום בישיבת שרי העבודה כי מתקיימים מגעים להקמת קואליציה חדשה. ברק לא פירט למה כוונתו, אך ציין כי "אם נפרוש, אולי נקים קואליציה חליפית. גם את זה אנחנו בודקים". בכירים בעבודה, שלא נמצאים בסוד המגעים, העריכו כי ברק או אנשים מטעמו מנהלים מגעים להקמת ממשלה חלופית בהשתתפות הליכוד, ישראל ביתנו והמפד"ל.