שתף קטע נבחר

 

מהפך: ז'יל ברנהיים - הרב הראשי של צרפת

תמיכת הרב עמאר לא עזרה: אחרי 21 שנה בהן שלט הרב החרדי יוסף שיטרוק בקהילת צרפת, גבר עליו אמש הרב הפילוסוף ז'יל ברנהיים המוביל קו של פתיחות מול העולם הנוצרי. בקהילה היהודית מביעים ביום שאחרי חשש מפני פילוג

תוצאות דרמטיות בבחירות לרבנות צרפת: הרב ז'ילס (ז'יל) ברנהיים (56), רב ופילוסוף, נבחר לכהן כרבה הראשי הבא של צרפת. הרב ברנהיים ניצח את הרב המכהן מזה 21 שנה בתפקיד, הרב יוסף שיטרוק, בפער גדול מאוד. בבחירות שנערכו קיבל הרב שיטרוק 80 קולות בלבד מהגוף הבוחר, לעומת 180 קולות בהם זכה הרב ברנהיים.

 

שני הרבנים אשר התמודדו בבחירות, שיתרוק מחד וברנהיים מאידך, מייצגים את ההבדלים החריפים בהשקפת העולם של הקהילה היהודית בצרפת. הרב שיטרוק הינו רב חרדי-ספרדי המקורב לחוגים הליטאים בישראל. בביקוריו בארץ, הוא מקפיד לפקוד את מעונם של הרבנים יוסף שלום אלישיב ואהרון לייב שטיינמן ובדרשותיו הוא נוקט בקו מסורתי-הלכתי. הרב ברנהיים מאידך, הוא רב ופילוסוף אשר הספיק לפרסם ספרי הגות ופילוסופיה רבים וביניהם, אף מתפרסמות שיחות שלו עם אישי דת נוצריים איתם הוא מתפלמס.

  

בין הסתגרות לפתיחות

תוצאות הבחירות לרבנות בצרפת משקפות את קו פרשת המים עליו ניצבת הקהילה היהודית במדינה: בין הסתגרות לפתיחות. זוהי אינה הפעם הראשונה שהרב ברנהיים מתמודד לרבנות הראשית בצרפת. ב-1994 הציג ברנהיים את מועמדותו לכהונת הרב הראשי של צרפת, מועמדות אשר עוררה דיון ציבורי סוער. מפאריס ועד בני-ברק פשטה החרדה לנוכח איום ה"התייוונות" שברנהיים עלול להביאה, כביכול, על הקהילה היהודית הראשונה בגודלה באירופה, המונה על פי ההערכות כ- 600 אלף יהודים. הפרשה תפסה מימדים כה נרחבים, עד כי ביוני 1994 נכתב במגזין "ל'אֶקספּרֶס": "מאז ימי השחרור (מן הנאצים) לא היתה הקהילה היהודית בצרפת מוקד לסערות כה עזות. מעולם עוד לא היתה כה מחולקת, כה מאוימת בפילוג טוטאלי: 'קנאים' מצד אחד, 'דמוקרטים' מצד שני".

 

ברנהיים לא היה אמנם אז לרבהּ הראשי של צרפת, אך לא חדל מפעילותו החברתית. כחבר ב'מועצה הלאומית למלחמה באיידס', כסגן הנשיא של הארגון 'ידידות יהודית-נוצרית' בצרפת, כמנהל משנֶה של ועדת האתיקה הרפואית של הרבנות בצרפת, הוא זכה לאורך השנים לתשומת-לבן של הקהילה האינטלקטואלית והמדיה. ואולם, ברנהיים אינו רואה את עצמו כחלק מה"קונצנזוס הרך", זה המאפשר מתירנות ומוסרנות מילולית ללא שום מעשה חברתי קונקרטי: "לימדו אותי שהרב נשאר אדם בודד, נגוע באי-שקט, לעתים דרוך ומתוח לנגד תקופתו", אמר באחד מהראיונות עמו.

 

הרב עמאר מתערב עם מודעה ב"המודיע"

גם הבחירות הנוכחיות לא עברו בשקט ועוררו פולמוס גדול סביב דמותם של השניים ומה שכל אחד מהם מייצג. במהלך ימי המירוץ עשו שני הרבנים, עד כמה שניתן, את מירב המאמצים להגיע לכמה שיותר חברים בקהילה בקהילה היהודית בצרפת, זאת במטרה שאלו ישפיעו על חברי הגוף הבוחר המורכב ממנהיגי הקהילות (consise Toire).

 

במסגרת מאמצים אלו, אחד ממקורביו של הרב שיטרוק הפיץ מכתב בן 22 עמודים באמצעות אלפי אי- מיילים בו הוא מוכיח כביכול, את פתיחותו הרבה מדי של הרב ברנהיים לעולם הנוצרי. המכתב הזה אף הגיע ללשכת הרב הראשי לישראל, הרב שלמה משה עמאר. בתגובה לדברים, אף יצא הרב עמאר בהצהרת תמיכה ברב שיטרוק מעל דפי עיתון "המודיע" המתפרסם בשפה הצרפתית. בתגובה, אחד ממקורביו של הרב ברנהיים פרסם מכתב בו הוא מפריך את הטענות וההאשמות שהוטחו נגד הרב ברנהיים.

 

עם היוודע תוצאות הבחירות, מיהרו במרכז רבני אירופה לברך את הרב ברנהיים על זכייתו. הרב מנחם מרגולין, מזכ"ל המרכז, התקשר לרב וברכו: "אנו מאחלים לכבוד הרב שיאריך ימים על ממלכתו לביצור חומת היהדות בצרפת ובאירופה בכלל. רבנות צרפת זוהי אחראיות אדירה, ואנו מברכים את הרב החדש שבכל אשר יפנה".

 

האם לדבר על איידס בבית הכנסת?

העיתונאי היהודי- צרפתי, מיכאל בלום המתגורר בישראל, וכתבותיו מתפרסמות בעיתונות היהודית בצרפת, סיפר ל-ynet כי הבחירות הסוערות העסיקו במידה רבה גם את הקהילה היהודית בצרפת וגם זו המתגוררת בישראל והנושא סוקר בצורה נרחבת בעיתונים המתפרסמים שתי המדינות.

 

לדבריו של בלום, "ההבדל הגדול בין שני הרבנים הוא בהשקפת העולם שלהם, אשר תעשה את ההבדל מבחינת הייצוג של יהדות צרפת כלפי חוץ. מצד אחד יש את ברנהיים שמדבר על נושאים כמו איידס והומוסקסואליות ויהדות שכולם יכולים להגיע אליה. מצד שני יש את הרב שיטרוק שלא מתפלל בבית כנסת של הזרם המרכזי-הכללי בצרפת, אלא בבית כנסת משלו אבל מצליח למשוך רבים אחריו בזכות סגנונו העממי ולא מעט גם בזכות רטוריקה מוצלחת. שניהם אורתודוכסים אבל שונים במידת הפתיחות שלהם", מסביר בלום.

 

"על אף ששניהם דיברו בשם הצורך באחדות בקהילה היהודית בצרפת, החשש הגדול כעת הוא מפני פילוג בקהילה היהודית בצרפת. רבים חוששים כעת שהרב שיטרוק יתנתק מהמוסדות הרשמיים של הקהילה היהודית", הוא מוסיף.

 

יחד עם הרב ברנהיים בחרו אמש יהודי צרפת את מר יואל מרגי כנשיא הקהילה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רב ופילוסוף. הרב ז'יל ברנהיים
צילום: AFP
הרב היוצא יוסף שיטרוק
צילום: AFP
מומלצים