שתף קטע נבחר

 

גובר הלחץ לדחיית הבחירות לנשיאות זימבבווה

לאחר הגינוי במועצת הביטחון גברו הקולות באפריקה לנשיא רוברט מוגאבה לבטל או לדחות את הבחירות שנקבעו ליום שישי הקרוב. מפלגת האופוזיציה הגישה רשמית את בקשתה לפרוש מההתמודדות, בעוד מנהיגה שוהה בשגרירות הולנד בארצו, לשם נמלט לאחר שנודע שחיילים בדרך לביתו

הגינוי במועצת הביטחון של האו"ם לאלימות מפלגת השלטון בזימבבווה כלפי תומכי האופוזיציה סלל היום (ג') את הדרך להגברת הלחץ האפריקני על הנשיא רוברט מוגאבה לבטל או לדחות את הסיבוב השני של הבחירות לנשיאות, שנקבע ליום שישי הקרוב. נשיא סנגל ומנהיג מפלגת השלטון בדרום אפריקה קראו לדחות את הבחירות.

 

המשבר בזימבבווה - סיקור מורחב:

 

מפלגת האופוזיצה של זימבבווה, "התנועה לשינוי דמוקרטי" (MDC), הגישה היום באופן רשמי לוועדת הבחירות בקשה לפרוש מההתמודדות על הנשיאות. מנהיג המפלגה, מורגן צ'נגיראי, שהה הלילה בשגרירות הולנד בבירה הרארה, שם ביקש מקלט לאחר שנרדף לטענתו על-ידי חיילי הצבא, שקציניו נאמנים למוגאבה.

 

נשיא סנגל, עבדולליה ווייד, אמר כי צ'נגיראי נמלט לשגרירות ההולנדית לאחר שקיבל מידע על כך שחיילים בדרך לביתו. "הוא עכשיו בטוח רק בגלל שקיבל עזרה מחברים. הוא עזב בתוך דקות", הוסיף ווייד. מנהיג מפלגת השלטון הדרום-אפריקנית ג'ייקוב זומה, יריבו הפוליטי של הנשיא הדרום אפריקני תאבו מבקי, קרא לאו"ם ולקהילת הפיתוח הדרום אפריקנית להתערב בדחיפות בנעשה בזימבבווה, ואמר כי המצב שם יצא משליטה.

 

"מפלגת הקונגרס האפריקני הלאומי אומרת שהסיבוב השני כבר אינו מהווה פתרון, יש להגיע קודם להסדר פוליטי ולאחר מכן לערוך בחירות", אמר זומה. 15 חברות מועצת הביטחון הביעו הלילה דאגה מפני המשבר הפוליטי בזימבבווה. דרום אפריקה, סין ורוסיה, שעד עתה מנעו דיון בנושא הצטרפו אף הן לגינוי האלימות מצד מפלגתו של מוגאבה, שעבר פה-אחד במועצה.  

 

צ'נגיראי אמר בראיון לתחנת רדיו הולנדית כי קיבל ערבויות לכך שלא יעונה לו כל רע אם ייצא מהשגרירות וכי בכוונתו לעשות זאת בימים הקרובים. הוא ציין כי מוגאבה אינו יכול להתעלם עוד מדעת הקהל הבינלאומית. הוא הוסיף כי החלטת האו"ם "חשובה מאוד. היא מכירה בכך שהאחריות לאלימות מוטלת על הנהגתו של מוגאבה".

 

הדיפלומט הבריטי, פאדי אשדאון, הזהיר היום כי האלימות במדינה עלולה להידרדר למצב של רצח עם, כפי שאירע ברואנדה ב-1994. הוא ציין כי אם

יתממש תרחיש האימים, יהיה צורך בהתערבות בינלאומית צבאית, שבמסגרתה תמלא בריטניה "תפקיד מסוים".

 

ממשלת זימבבווה סירבה עד עתה להיענות לקריאות לדחות את הסיבוב השני של הבחירות, חרף הודעת הפרישה של המתמודד היחיד מול הנשיא. המנהיג הקשיש האשים את בריטניה, ששלטה בזימבבווה עד 1980, בהפצת שקרים שנועדו להצדיק את התערבותה בענייניה הפנימיים של ארצו. בסיבוב הראשון של הבחירות לנשיאות, שנערך במרס, גבר צ'נגיראי על מוגאבה, אך לפי ועדת הבחירות, לא השיג את הרוב הדרוש כדי להימנע מסיבוב שני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מצא מקלט בשגרירות הולנד. צ'נגיראי
צילום: AFP
צילום: AP
לא מוותר. הנשיא מוגאבה
צילום: AP
מומלצים