מדינה בדאון: עלייה של 23% בצריכת נוגדי דיכאון
נתוני קופות החולים מראים: יותר ויותר ישראלים מאובחנים כסובלים מדיכאון. "ידיעות אחרונות" מדווח היום שבתוך שנתיים בלבד נרשמה עלייה משמעותית בצריכת תרופות נוגדות דיכאון וחרדה
לא יכולים לעבור את היום בלי עזרה של פרוזאק? אבודים בלי המנה הקבועה של ציפרלקס? אתם לא לבד. מנתוני קופות החולים עולה כי בשנים 2007-2005 חלה עלייה של כ23%- בצריכת תרופות נוגדות דיכאון בישראל.
שירותי בריאות כללית, שבה חברים 54% מכלל המבוטחים בישראל 3.8) מיליון ישראלים,( מדווחת על 140 אלף מבוטחים שצרכו נוגדי דיכאון וחרדה בשנת 2007 לעומת 114 אלף מבוטחים בשנת .2005 מנתוני קופות החולים האחרות עולה תמונה דומה: בקופת חולים מאוחדת נרשמה עלייה של 29% בין 2006 ל.2007- במכבי שירותי בריאות מדווחים על עלייה של 26% בין 2005 ל2007- ועל עלייה של 57% בין 2004 ל.2007-
בקופת חולים לאומית מדווחים על עלייה של 15% בהיקף מכירת תרופות נוגדות דיכאון בין 2005 ל.2007- יש לשער שמספר המשתמשים הכולל בתרופות נוגדות דיכאון גבוה יותר שכן חלק מהחולים קונים את התרופות באופן פרטי.
בין הסיבות לצריכה ההולכת וגוברת של התרופות מונים הרופאים את העלייה במודעות למחלה, אבחון טוב יותר של הסובלים ממנה וסמכותם של רופאי המשפחה לרשום תרופות נוגדות דיכאון וחרדה.
פרופ' צבי זמישלני, מנהל בית החולים שירותי בריאות כללית, אומר כי "עלייה בשימוש בתרופות נוגדות אינה מעידה בהכרח על עלייה בשכיחות המחלה, אלא על שינויים בהרגלי הצריכה." לדבריו" ,למרות שלפעמים נדמה שרושמים נוגדי דיכאון בקלות רבה מדי, הדיכאון הוא מחלה בתת-אבחון. כמחצית מהסובלים לא מקבלים את הטיפול ומסתובבים עם סבל רב".
"בשנתיים-שלוש האחרונות התרחבו סמכויות רופאי המשפחה, ועכשיו הם יכולים לרשום את כל התרופות האנטי-דיכאוניות. 1,800 רופאי משפחה שלנו עברו הכשרה שנועדה לסייע להם לאתר חולים שסובלים מדיכאון ולתת להם את הטיפול המתאים," מסביר ד"ר אביב יערי, בקר פסיכיאטרי מחוזי בשירותי בריאות כללית. "העלייה בצריכת התרופות היא גם תולדה של אבחון טוב יותר ושל הפחתת הסטיגמות."
העלייה הדרמטית בשימוש בתרופות נוגדות דיכאון והמהירות שבה רושמים רופאי משפחה תרופות כאלו מעוררות גם ביקורת. "העגל רוצה לינוק, הפרה רוצה להיניק, ובעל המחלבה מאושר," אומר ד"ר שאול שרייבר, מנהל המערך
הפסיכיאטרי בבית החולים איכילוב. "אנשים בימינו רוצים להיות מאושרים בלי רגע אחד של עצב. הם העגל. לקופות החולים ולרופאים נוח לרשום טיפול תרופתי, כי פסיכותרפיה זה טיפול ארוך ויקר יותר. הם הפרה. כמובן גם שחברות התרופות, שהן בעל המחלבה, מרוצות."
"רק לאחרונה פירסם המכון הלאומי לבריאות ומדיניות קלינית בבריטניה המלצות חדשות לטיפול בדיכאון קל עד בינוני, שלפיהן יש לסייע למטופלים לשנות את אורחות חייהם ולטפל בהם בעזרת פסיכותרפיה, טיפול פסיכולוגי-קוגניטיבי וייעוץ לפני שרושמים להם נוגדי דיכאון," אומר שרייבר.
תנו צ'אנס לרופאים / חנוך דאום
לאחר שהפסיכיאטרית שלי נתנה לי את הציפרלקס שלי, היא אמרה שאולי אחוש בהתחלה קצת בחילות, ושזה דבר נורמלי. ואכן, כבר באותו היום חשתי בחילות. העניין היה שעוד לא לקחתי את הציפרלקס.
כי זאת יש לדעת: יש המון דעות קדומות סביב נוגדי חרדה ודיכאון וסביב כדורים פסיכיאטריים בכלל. יש אנשים רבים מאוד שייקחו כדורים כדי להפיג כל כאב, חוץ מכאב נפשי. האנשים הללו יסבירו לך שהם מפחדים לקחת כדורים בגלל תופעות הלוואי, אבל עם התופעה הזו שקרויה דיכאון, עם המועקה הזו שיש להם בלב, עם חוסר החשק לקום בבוקר, עם התחושה הנוראית ששום דבר אינו שווה, שכל יום חוזר על היום הקודם, שאין טעם לחייהם - עם זה הם מוכנים לחיות. בחילות במשך שבועיים לא, אבל חיים שמלוּוים בהרגשה בלתי נסבלת כן.
זה מגוחך, ומסיבה זו אי-אפשר שלא לשמוח על העלייה בצריכת נוגדי הדיכאון. טועה מי שיחשוב שיש עלייה בדיכאון. העלייה היא במודעות לכך שלא חייבים לסבול. העלייה היא בהבנה הפשוטה שאין שום סיבה לכאוב, ואין שום סיבה להתהלך כאן כמו גוויות, ואם יש כדורים שעל ידי הסדרת הפעילות הכימית במוח יכולים לגרום לך להרגשה טובה, זה עוול גדול לא לקחת אותם. הרפואה כבר הצליחה להאריך את תוחלת החיים. תנו לה כעת את הצ'אנס לשפר את איכותם.