צפון קוריאה הצהירה על פעילויות הגרעין
באיחור של חצי שנה מסר המשטר הקומוניסטי הצהרה על פעילויותיו בתחום הגרעין, כמתחייב בהסכם פירוק הגרעין. כעבור זמן קצר הודיעה ארה"ב כי תפעל להסיר את שמה של צפון קוריאה מרשימת המדינות התומכות בטרור ותבטל חלק מהסנקציות שהוטלו עליה
יותר משנה אחרי שהסכימה צפון קוריאה להתפרק מתוכניתה הגרעינית, מסרה היום (ה') המדינה הקומונסטית הענייה למעצמות העולם הצהרה על פעילויותיה הגרעיניות - כך אישרה סין, שאנשיה הם שקיבלו מצפון קוריאה את ההצהרה. ההצהרה, שנמסרה באיחור של חצי שנה, אמורה לכלול פרטים על כל תוכניות ומתקני הגרעין.
דקות לאחר ההודעה על מסירת ההצהרה הכריז הבית הלבן על כוונתו לבטל חלק מהעיצומים שהוטלו על צפון קוריאה, ולפעול להסרתה מרשימת המדינות התומכות בטרור. מדובר בשינוי גדול במדיניות ארה"ב כלפי המשטר הקומוניסטי, שהנשיא ג'ורג' בוש כינה פעם חלק מ"ציר הרשע". "ארה"ב מברכת על ההצהרה הצפון קוריאנית על תוכניותיה הגרעיניות", אמרה דוברת הבית הלבן דנה פרינו. ארצות-הברית הדגישה מוקדם יותר שתבדוק בקפידה אם המסמך אכן מדויק ומקיף כפי שהובטח.
מסירת ההצהרה, במקום שלא נמסר לכלי התקשורת, באה במסגרת הסכם רב-צדדי שנועד להביא לפירוקה מגרעין. ההסכם נחתם בבייג'ינג, לאחר שצפון קוריאה ערכה ניסוי בכלי נשק גרעיני בשנת 2006. ההצהרה לא צפויה לחשוף כמה פצצות אטום ברשות פיונגיאנג ומה יקרה להן. לא ברור גם אם ההצהרה כוללת התייחסות לטענות האמריקניות בדבר תוכנית העשרת האורניום החשאית ובדבר הסיוע שהעניקה צפון קוריאה לסוריה בבניית הכור הגרעיני שהותקף על-ידי ישראל בספטמבר אשתקד.
מחר צפויה צפון קוריאה להרוס את מגדל הקירור במתחם הכור הגרעיני יונגביון, השוכן במרחק של 100 קילומטרים מצפון לבירה פיונגיאנג. השבוע דווח כי המשטר הקומוניסטי הזמין חמש רשתות חדשות זרות, בהן רשת CNN, לתעד את פיצוץ המגדל, שנועד לסמל את מחויבות פיונגיאנג להסכם פירוק הגרעין.
צפון קוריאה הסכימה בפברואר 2007 לסיים את כל פעילויותיה בתחום הגרעין בתמורה לחבילה של תמריצים פוליטיים וכלכליים. מאז סגרה את הכור ביונגביון, אך התמהמהה ביישום השב הבא, שהושלם היום - פרסום ההצהרה.
הצעד הבא הצפוי לצדדים הוא טיפול בחלק השלישי, האחרון והקשה ביותר של הסכם פירוק הגרעין. על המדינות להגיע להסכמה באשר לאופן הטיפול בחומר והציוד הגרעיני המסוכן שצפון קוריאה ערמה, כגון כלי נשק גרעיני ואורניום או פלוטוניום שיכול לשמש לייצור כלי נשק גרעיניים. ברקע ההתפתחויות נשמעה ביקורת באמריקה על הוויתורים הגדולים של ממשל בוש ליריבה במזרח הרחוק. יפן מודאגת כי הסרת צפון קוריאה מרשימת הטרור תחבל במאמציה לברר מה אירע לכמה מאזרחיה שנחטפו בידי המשטר הקומוניסטי לפני 20 שנים.