תחנת הכוח באשקלון: מי ייצג את השלטון המקומי?
אלי אסקוזידו, נציג השלטון המקומי בוועדה לתשתיות לאומיות, הצביע בעד הקמת תחנת הכוח הפחמית באשקלון. עדי אלדר, יו"ר מרכז השלטון המקומי, מתנגד למהלך. מי ייצג את הרשויות המקומיות בהצבעה על הקמת התחנה? תלוי את מי שואלים
ההחלטה על הקמת תחנת כוח פחמית נוספת באשקלון זכתה ועודה זוכה לביקורת רבה. לצד ארגוני הסביבה, התושבים וראשי היישובים שבאזורם התחנה מתוכננת להיבנות, התייצב באחרונה גם עדי אלדר, יו"ר מרכז השלטון המקומי בישראל, הקורא להימנע מהקמת המתקן המזהם. אך אם חשבתם שפירוש ההצהרה הוא שהשלטון המקומי יצביע נגד הפרויקט בוועדה לתשתיות לאומיות - שאישרה את הקמת התחנה - מתברר שטעיתם.
מפרוטוקול ישיבת הוועדה שקדמה להחלטה, שעותק ממנו הגיע לידי ynet, עולה כי נציג השלטון המקומי דווקא הצביע דווקא בעד המהלך. הנציג, אלי אסקוזידו, ראש המועצה האזורית נחל שורק, בחר להתעלם מעמדתו הרשמית של מרכז השלטון המקומי. נוכח הסתירה המוחלטת בין ההצהרות למעשים, לא נותר אלא לתהות: מי, בעצם, ייצג את הרשויות המקומיות בוועדה?
על השאלה אין תשובה אחת. עמדתו של אלדר מגובה, בין היתר, במכתב ששיגר החודש ליו"ר הוועדה לתשתיות לאומיות. במכתב הוא מציין את התנגדותו של שר הפנים להקמת התחנה, ומציין כי "תמיכה בהקמת תחנת כוח פחמית נוספת עומדת גם בניגוד לאמנת שימור האקלים עליה חתמו הערים הגדולות בישראל". במרכז
השלטון המקומי טוענים היום בתוקף כי עמדתו, כפי שבוטאה במכתב, נותרה בעינה.
מהו ההסבר להצבעה של אסקוזידו? "הוא ישב בוועדה מטעם השלטון המקומי, או מטעם עצמו, ולא מטעם מרכז השלטון המקומי", מסר בשיחה עם ynet מוטי דנוס, דובר המרכז. לדבריו, אין בהכרח חפיפה בין עמדת המרכז לעמדת השלטון המקומי עצמו. "אסקוזידו מונה מטעם שר הפנים הקודם. הוא איננו מינוי שלנו - ולכן גם לא מייצג אותנו", דנוס מוסיף. מבחינה משפטית, אגב, נציגים במוסדות תכנון רשאים להביע את עמדותיהם, ואינם מחויבים לעמדות הרשמיות של הגופים בהם הם עובדים.
מבולבלים? חכו, עדיין לא הגענו לסוף. "אני מייצג בראש ובראשונה את מרכז השלטון המקומי ואת הרשויות המקומיות, הם יכולים לומר מה שהם רוצים בענייו הזה", פוסק אסקוזידו. את ההסבר להצבעתו המנוגדת הוא מנסח בפשטות: "ההחלטה שלי נגזרה גם מעמדתי הפרטית. כשישבתי בדיונים ונחשפתי לתמונה המלאה, לקחתי בחשבון לא רק את האינטרסים של הרשויות אלא גם את האינטרסים של המדינה".
בארגון "גרינפיס", המוביל מחאה ציבורית נגד הקמת התחנה באשקלון, מבקרים בחריפות את הצבעתו של אסקוזידו. "התנהלות הוועדה מתעלמת מקולו של הציבור", מתקוממת נילי גרוסמן, מנהלת קמפיין האנרגיה של הארגון. "כעת, מתברר גם שנציג השלטון המקומי, אשר חזקה עליו שייצג את תושבי אשקלון והסביבה, הצביע בניגוד מוחלט לעמדת מרכז השלטון המקומי וראשי הרשויות. זו עדות נוספת להעדפת אינטרסים זרים ורמיסת זכותו של הציבור", היא מסכמת.