שתף קטע נבחר
צילום: ויז'ואל/פוטוס

10 עובדות על החיסון לחיידק הפנאומוקוק

לאחר 15 שנות מחקר ופיתוח הושק פרבנאר, החיסון המונע תחלואה מחיידק הפנאומוקוק האלים. החיסון כבר הוכיח יעילות עצומה והפחית בעשרות אחוזים את התחלואה בדלקות אוזניים, ריאות ומוח והציל ילדים רבים מתמותה. לקראת כניסתו לשגרת החיסונים בטיפת חלב - 10 עובדות שחשוב לדעת על החיסון

בעוד מספר חודשים יכנס החיסון Prevenar לשגרת החיסונים בטיפות החלב, וזוהי סיבה טובה לברר כמה עובדות על החיסון שמונע מדי שנה מאות אלפי מחלות בעולם וגם אצלנו.

 

1. אף על פי

חיידק הפנאומוקוק או בשמו המדעי סטרפטוקוקוס פנאומוניה בודד לראשונה בשנת 1881 על יד רופא מהצבא האמריקאי בשם ג'ורג' סטרנברג ולואי פסטר. חיידק הפנאומוקוק מצוי בעיקר בחלל האף וכיום ידועים 91 זנים שונים של החיידק. הזן האחרון זוהה וסווג רק לפני שנתיים. לחיידק הפנאומוקוק תפקיד חשוב גם בגילוי המדעי שחומר גנטי מורכב ממולקולות DNA.

 

2. השביעיה האלימה

למרות שלפנאומוקוק 91 זנים, ישנם מספר מצומצם של זנים שהם האלימים ביותר. על פי הנתונים כיום על 86% (בארה"ב) מהמחלות אחראים 7 זנים בלבד. זנים אלו בשל הבולטות שלהם בגרימת המחלות הפכו במרוצת השנים גם לזנים עמידים לאנטיביוטיקה.

 

3. מדלקות ועד מוות

מחלות הנגרמות מחיידק הפנאומוקוק מהוות את אחד הגורמים המובילים לתמותת ילדים בעולם. החיידק גורם למחלות כגון דלקת קרום המוח, זיהום דם, דלקות ריאה ודלקות אוזניים. מחלות הנגרמות מחיידק הפנאומוקוק הורגות מדי שנה 1.6 מיליון אנשים בעולם, מעל למחצית מהם הנם ילדים מתחת לגיל 5. בישראל מאובחן מדי יום ילד עם זיהום פולשני הנגרם מחיידק בפנאומוקוק. מעבר למקרי מוות, מדי שנה ישנם בעולם 150 מיליון זיהומים כתוצאה מחיידק הפנאומוקוק ולהם משמעות כלכלית אדירה. על פי הסטטיסטיקה 20% ממקרי המוות בילדים אלה נגרמים מהחיידק. כרבע מהילדים במדינות מתפתחות שילקו בדלקת קרום המוח כתוצאה מפנאומוקוק וישרדו אותה יישארו עם נזקים מוחיים בלתי הפיכים.

 

4. החיסון מנע תמותה

עד שנת 1970 חשבו מרבית המדענים כי לא ניתן יהיה לפתח חיסון כנגד חיידק הפנאומוקוק והממשל האמריקאי גם לא השקיע משאבים במחקר בתחום. בשנת 1970 שני חוקרים אגדיים בתחום ד"ר רוברט אוסטריאן וד"ר מוריס הילמן (שעליו טוענים כי הציל יותר חיים מכל רופא אחר במאה ה-20 בשל היותו אחראי על פיתוח 8 מתוך 14 חיסונים שנמצאים כיום בשימוש) החלו לנסות ולייצר חיסון לחיידק. הם הצליחו לייצר חיסון כנגד 23 זנים של החיידק וב-1973 החלו לבדוק את יעילותו ומצאו כי הוא יעיל בהפחתת התחלואה במבוגרים ב-90%. ב-1977 החלה חברת מרק למכור את החיסון באופן מסחרי תחת השם פנמוווקס.

 

5. איפה הנוגדנים

חיסון הפנמווקס נמצא עד היום בשימוש אך הוא לא יעיל בתינוקות ויש לחדש את החיסון מדי חמש שנים בייחוד אצל כאלה שהם מתחת לגיל 65 ועם בעיות במערכת החיסון. הסיבה לבעיות אלה נעוצה בטכנולוגיה שלו שבה משתמשים רק במעטפת הפוליסכרידית של חיידק הפנאומוקוק שאינה מגרה את הזיכרון החיסוני של מערכת החיסון ולכן אינה עמידה לאורך זמן, כאשר אצל תינוקות עד גיל שנתיים המערכת החיסונית כלל אינה מזהה את מבנה זה ואינה מייצרת נוגדנים וזיכרון חיסוני.

 

6. 15 שנות פיתוח

באמצע שנות השמונים החלו מדענים לבדוק כיצד ניתן לפתח חיסון שמערכת החיסון של תינוקות וילודים תזהה וכן יפתח אצלם זיכרון חיסוני. תהליך הפיתוח של החיסון לתינוקות וילדים ארך 15 שנים. הראשון מבין המדענים בשרשרת המדענים שהביא לפיתוח החיסון הוא ד"ר רונלד אבי שהחל לבדוק את האפשרות של פיתוח חיסון כאשר הוא מתמקד ב-7 הזנים המרכזיים. ד"ר אבי שילב את המעטפת של החיידק עם חלבון של חיידק אחר - דיפטריה וכך יצר מולקולה המזוהה על ידי מערכת החיסון של התינוקות. בהמשך נבדקה יעילות החיסון במשך 10 שנים. בשלב האחרון פיתחה שיטה לייצור עשרות אלפי חיסונים בטכנולוגיה חדישה. כך נולד ה"פרבנאר".

 

7. בעזרת השם

החיסון המיוצר ע"י חברת התרופות Wyeth נמכר בארצות הברית תחת השם Prevnar ובישראל Prevenar. השם הוא שילוב של שם חיידק הפנאומוקוק, יחד מניעה (Prevent). בשנת 2007 העניק נשיא ארצות הברית את מדליית הכבוד בתחום המדע (הפרס האמריקאי החשוב ביותר בתחום) לצוות המדענים של חברת וויאט' על הפיתוח של פרבנאר בשל הישגיו המדעיים והרפואיים.

 

8. לא עומדים בדרישה

ב-17 בפברואר 2000 אישר ה-FDA את השימוש בפרבנאר והומלץ לתת אותו לתינוקות עד גיל שנתיים (סה"כ 4 מנות בגיל 2,4,6 חודשים ועוד זריקה בגיל שנה). מהירות האימוץ של החיסון בארצות הברית הייתה גבוהה מהמצופה, חברת וויאט' נתקלה במשך שנתיים בקשיים בייצור ונאלצה להקים מפעל נוסף על מנת לעמוד בדרישה. מאז שנת 2000 נוספו לארצות הברית 24 מדינות שבהם החיסון הוא חלק משגרת החיסונים, כאשר דרום אפריקה היא האחרונה להכריז על הכללת החיסון בשגרת החיסונים הלאומית. בעוד כ-70 מדינות ניתן לקנות את החיסון באופן פרטי או מסובסד חלקי בהם גם ישראל. הפרבנר הוא גם החיסון הראשון בעולם שמכירותיו עולות על מיליארד דולר בשנה.

 

9. עושה עלייה

פרבנאר החל להימכר בישראל בשנת 2006, כאשר משנת 2008 הוא החל להיות מסובסד על ידי כל קופות החולים. עד היום חוסנו בישראל כ-25,000 ילדים. החיסון מיועד להיכנס לשגרת חיסוני טיפת חלב בשנה הבאה. על פי הערכת איגוד רופאי הילדים ימנע מתן שגרתי של החיסון כ-4,000 אשפוזים מדי שנה, כ-300 מקרים של מחלה חודרנית, 70 ילדים עם נזק בלתי הפיך ועוד כ-10 מקרי מוות בשנה.

 

10. גם מבוגרים מרוויחים

מחקרים רחבי היקף שנעשו בארה"ב מצאו כי האפקט של החיסון על התחלואה בנובעת מחיידק הפנויומוקוק גבוהה ממה שציפו. כך למשל נמצא כי כל ילד מחוסן מונע הידבקות בחיידק של 2.2 מבוגרים. עוד נמצא כי החיסון הפחית את שיעור האשפוזים מדלקת ריאות מכל הסיבות ב-40%, מתחת לגיל שנתיים, שעל פי מומחים שווה ערך לחיסכון ביותר מ-1500 מקרי אשפוז בשל דלקת ריאות בגיל זה בישראל.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים