שתף קטע נבחר

הסרבים בקוסובו הקימו פרלמנט לאומי משלהם

אמש הושבעה בעיר מיטרוביצה שבצפון קוסובו האסיפה הלאומית שמייצגת את המיעוט הסרבי במחוז. באסיפה חברים צירים שנבחרו בבחירות הכלליות שנערכו בסרביה במאי - ומיד עם השבעתה זכתה לגינויים מצד השלטונות הקוסובריים, שכינו אותה "בלתי חוקית ובלתי מתקבלת על הדעת"

תושבי מחוז קוסובו הסרבים השביעו אמש (שבת) את האסיפה הלאומית הסרבית - התגובה של המיעוט הסרבי להכרזת העצמאות של הרוב האלבני במחוז לפני ארבעה חודשים.

 

ב"פרלמנט" הסרבי של קוסובו חברים צירים שנבחרו בבחירות הכלליות והמוניציפליות שערכה סרביה במאי. השבעת האסיפה זכתה לגינויים מצד האו"ם והשלטונות הקוסוברים. האסיפה הלאומית זכתה לכינוי "אסיפת איחוד המועצות של מחוז קוסובו האוטונומי", ובישיבתה הראשונה ניסחה את סמכויותיה.

 

"הפרלמנט יקבל החלטות חקיקתיות, ויש לו זכות להציע חוקים חדשים הנוגעים לחייהם של האזרחים שאותם יעביר לפרלמנט הסרבי", נכתב בהודעה שפורסמה בתום הישיבה שנערכה בעיר המפולגת מיטרוביצה שבצפון המחוז, שבה השתתפו שלושים מתוך 53 החברים שנבחרו לאסיפה. מרביתם השתייכו למפלגתו של ראש הממשלה היוצא וייסלאב קושטוניצה ולמפלגתו של הלאומן הקיצוני טומיסלב ניקוליץ'. אחד מהם, רדובן ניצ'יץ', נבחר ליושב ראש הפרלמנט. בישיבה נכחו גם כמה שרים לאומנים מהממשלה הסרבית היוצאת - בהם השר לענייני קוסובו סלובודן סמרדז'יץ'.

 

הישיבה זכתה לגינוי מיידי מצידו של סגן ראש ממשלת קוסובו רם מנאי, שכינה אותה "ניסיון ליצור פרלמנט וירטואלי שימשיך להשפיע לרעה על הסרבים במחוז". בראיון לסוכנות הידיעות המקומית בטא אמר כי הכינוס אמש היה "בלתי חוקי ובלתי מתקבל על הדעת", והוסיף כי לפרלמנט שהוקם לא יהיה "כל תוקף חוקי".

 

בדברים שנשא בפני האסיפה, אמר סמרדז'יץ': "אני משוכנע שסרביה, המדינה הסרבית, תוכל לשוב לקוסובו באמצעות תיווכו של הפרלמנט הזה". מאוחר יותר, אמר סמרדז'יץ' לעיתונאים כי הפרלמנט ישמש את סרביה עד אשר "יחלו המגעים האמיתיים על מעמדו של המחוז". "במצב הנוכחי, הקמת הפרלמנט הזה היא הפתרון היחיד והנכון", הוסיף.

 

קוסובו הכריזה על עצמאותה ב-18 בפברואר והכרזתה זכתה להכרה מצד 43 מדינות, בהן מרבית מדינות האיחוד האירופי וארצות הברית. עם זאת, סרביה ובת בריתה הקרובה רוסיה, טוענות כי הכרזת העצמאות מנוגדת לחוק הבינלאומי וממשיכות לראות בקוסובו מחוז סרבי. ב-15 ביוני נכנסה לתוקף החוקה החדשה של קוסובו, וסללה את הדרך להקמתו של כוח השיטור המיוחד של האיחוד האירופי (EULEX). כוח זה יחליף את כוח המשימה המיוחד של האו"ם, שהוצב בקוסובו מאז 1999.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ישיבת האסיפה הראשונה, אמש
צילום: AP
מומלצים