שתף קטע נבחר

 

משפחות נעדרי איראן: שכחו אותנו בעסקה

לא רק קרוביו של רון ארד מוחים על אישור עסקת השבויים. לפני יותר מעשור, נעלמו בגבול איראן-פקיסטן 12 יהודים שביקשו לעלות ארצה, ומשפחותיהם יפנו לבג"ץ בדרישה: אל תמסרו מידע על הדיפלומטים האיראנים. "הממשלה הבטיחה, אבל שום דבר לא קרה. זה הקלף האחרון", אמרה בתו של אחד הנעדרים

עסקת חילופי השבויים עם חיזבאללה פותחת פצע נוסף: מחר (יום ב') יעתרו לבג"ץ בני משפחותיהם של 12 'נעדרי איראן', שעקבותיהם נעלמו בעת שניסו לעלות לארץ בשנות ה-90. הם דורשים שלא למסור במסגרת העסקה מידע על אודות ארבעה דיפלומטים איראנים, מבלי לקדם את נושא החיפוש אחר קרוביהם, כפי שהובטח.

 

"כבר 12 שנה שאנחנו לא יודעים כלום על אבא שלי", אמרה ל-ynet דליה רביזדה, שאביה נוריאל נעלם בדומה ל-11 יהודים אחרים בשנים 1994 ו-1997, ככל הנראה בעת שניסה לחצות את הגבול לפקיסטן בדרך ארצה. "זה כאילו שהאדמה בלעה אותם. המדינה הבטיחה לטפל, אבל שום דבר לא קורה". הנעדרים ניסו לעבור במסלול בריחה מסוכן באמצעות מבריחים, וכל הנסיונות לאתרם עלו בתוהו.

 

ב-2004, בעת שבכלי התקשורת התרבו דיווחים על מימוש השלב השני בעסקה הקודמת עם חיזבאללה, שאמור לכלול את שחרור המחבל סמיר קונטאר, עתרו המשפחות לבג"ץ נגד מימוש העסקה. העתירה נדחתה, אולם המדינה הבטיחה שתמשיך לעשות כל מאמץ על מנת להשיג מידע אודות גורלם. מאז, מדווחות המשפחות, לא נמסר להן דבר.

 

"היהודים הנעדרים באיראן ניסו לעלות ארצה בעידודה ובעזרתה של ממשלת ישראל, ולכן זוהי חובתה של הממשלה לעשות הכל כדי להשיג מידע אמין וחד משמעי, שישים קץ לסבלם של בני המשפחות", אמרה עו"ד ניצנה דרשן-לייטנר, שמייצגת את המשפחות.

 

"בית המשפט - היחיד שיוכל לעזור לנו"

הפרשה כולה הושתקה במשך שנים ארוכות, אז נאמר לבני המשפחות שעדיף לשמור על שתיקה כדי לא לגרום לסיכון הנעדרים, או לפגוע בסיכויים לקבלת מידע. עם זאת, בתחילת העשור הם הבינו שאם לא ידברו - דבר לא יתרחש. "אם היינו יוצאים לתקשורת בהתחלה, לא היינו מדברים על 12 נעדרים, כי הדרך המסוכנת הייתה נעצרת", אמר לפני כמה שנים ל"ידיעות אחרונות" דריוש סלארי, אחיו של קמראן סלארי.

 

באישור העסקה הנוכחית עם חיזבאללה, הסכימה הממשלה למסור דרך האו"ם מידע על גורלם של דיפלומטים איראנים, שנעלמו בביירות בזמן מלחמת לבנון הראשונה. "זה קלף המיקוח האחרון שלנו וחייבים למצוא פתרון", אומרת דליה רביזדה, "אף אחד לא מגיב לדרישותינו ואין לנו כבר למי לפנות - בית המשפט הוא היחיד שיוכל לעזור". טרם קבלת ההחלטה בממשלה היום, בני המשפחות מספרים ששלחו מכתב בהול לראש הממשלה בדרישה לא למסור את המידע אודות האיראנים.

 

"אני מבינה את הכאב שלהם, זה בדיוק כמו הכאב שלי", אומרת רביזדה על משפחות רגב וגולדווסר, ומתייחסת לחוסר הוודאות הדומה לגבי אביה:

 "כל עוד לא הייתה גופה, אני מאמינה שהוא והאחרים חיים, וגם אם לא - זו לא סיבה להפסיק את הטיפול. גם אבא שלי מסר את החיים שלו לידי מדינת ישראל".

 

עו"ד דרשן-לייטנר מדגישה: "אנחנו לא עותרים נגד העסקה עצמה. לבנו, כמו לבם של כל עם ישראל עם כל משפחות הנעדרים והחטופים, אך 12 המשפחות קיבלו הבטחה מחייבת מממשלת ישראל. אם אם יועבר מידע לאיראן כמו שצוין, הרי הזכויות הבסיסיות של המשפחות קופחו כאן בעליל".

 

מלשכת ראש הממשלה נמסר כי הם יגיבו על הטענות בבג"ץ

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים