תחקיר: למה משמש תקציב לשכות הח"כים?
68 אלף שקל בשנה מעמידה הכנסת לרשות כל ח"כ, כדי שיוכל לשכור לשכה "לשמירה על הקשר עם הציבור". תחקיר כלכליסט מצא: בהיעדר פיקוח הפכו הלשכות לצינור להזרמת כספים למפלגות ולמקורבים, בניגוד להוראות
הכללים לשכירת לשכה מחוץ למשכן ברורים ופשוטים לכאורה. כל ח"כ נהנה מ־49 אלף שקל מדי שנה במסגרת התקציב לשמירה על קשר עם הציבור. חברי כנסת המעוניינים בלשכה פרלמנטרית זוכים לעוד מענק של 19 אלף שקל, ובסך הכל מדובר ב־68 אלף שקל שעומדים מדי שנה לרשות כל אחד ואחד מהם.
סכום זה אינו כולל את הסכומים שמוציאים חברי הכנסת על ציוד מחשוב עבור הלשכה, ארנונה וחשבונות אחרים, רכישת ציוד ושיפוץ הלשכות וכן שירותי מזכירות. הסכום הכולל שהוציאו הח"כים בתחומים אלו בעשור האחרון מוערך בכמה מאות מיליוני שקלים. בכללים, שנוסחו על ידי ועדת הכנסת לאורך השנים, מצוין במפורש כי על הח"כים להגיש לחשב הכנסת חוזה שכירות סטנדרטי ולחתום על תצהיר שבו הם מתחייבים כי אין בחוזה השכירות משום הפרה של הכללים שקבעה הכנסת לעניין זה.
על פי כללים אלה הח"כים מתחייבים כי במקום שבו פועלת הלשכה ניתן להפעיל משרד, וכי חוזה השכירות לא נחתם עם קרוב משפחה או עם שותף פעיל שלהם או קרוב משפחתו. הם נדרשים להצהיר גם שהמשרד לא הועמד לרשותם על ידי מפלגתם או על ידי גוף ציבורי שבו הם מכהנים במקביל, שגובה דמי השכירות אינו בלתי סביר ושאין בניהול לשכה במקום כדי לעורר חשד לניגוד עניינים או לקבלת טובת הנאה. הלשכה חייבת להיות מסומנת בשלט.
בשבועות האחרונים ערך "כלכליסט" תחקיר רחב בנושא הלשכות ששוכרים הח"כים, ומתוכו עולה תמונה עגומה של הפרת רבים מהכללים המחייבים כמו גם של בזבוז מסיבי של כספי ציבור. בחלק מהמקרים מדובר אף בחשדות לכאורה לביצוע עבירות פליליות.
ח"כ אורי אריאל (איחוד לאומי), למשל, שוכר משרדים מעמותה שאליה הוא מקורב, והכנסת משלמת על כך 2,400 שקל מדי חודש; ח"כ יעקב ליצמן (יהדות התורה) מעביר בכל חודש 900 דולר עבור משרד שבו הוא לא משתמש כלל (אך מאויש בידי אחרים) בתוך בית מוסדות גור, חסידות שאליה הוא משתייך; ח"כ ואסל טאהא (בל"ד) מעביר 500 דולר בכל חודש לקרובי משפחתו עבור משרד בכפר כנא; ח"כ אריה אלדד (איחוד לאומי) משלם 500 דולר מדי חודש עבור משרד שהוא שוכר מהעוזרת הפרלמנטרית שלו לשעבר.
ח"כ שמואל הלפרט (יהדות התורה), איש חסידות ויזניץ', מעביר מדי חודש 3,500 שקל למוסדות ויזניץ' עבור משרד שלא קיים; ח"כ אחמד טיבי (רע"ם־תע"ל) משלם 500 דולר עבור חדר עלוב ומוזנח שצמוד למשחטה בפאתי הכפר אעבלין; ח"כ מרינה סולודקין (קדימה) שוכרת משרד שבו משתמש בקביעות חבר מועצת העיר אשדוד, המקורב אליה פוליטית וחבר במפלגתה. שישה מחברי סיעת ישראל ביתנו הקימו בעזרת כספי ה"שמירה על הקשר עם הבחור" רשת סניפים של מפלגתם ברחבי הארץ.
בחלק מהמקרים שוכרים הח"כים לשכות במקומות שבהם הרשויות המקומיות כלל לא התירו להפעיל משרד. במקרה של לשכתו של ח"כ ליצמן, למשל, עיריית ירושלים אפילו הגישה כתב אישום בגין הפעלת משרד במקום ללא היתר לשימוש חורג. במקומות אחרים ברחבי הארץ שבהם שכרו חלק מחברי הכנסת לשכות אין כל שלט המציין כי מדובר בלשכה פרלמנטרית, וזאת בניגוד לכללים בתקנון. הבדיקה מעלה עוד כי חלק ניכר מהמשרדים שעליהם משלמת הכנסת מדי שנה עשרות אלפי שקלים אינם מאוישים - ובפועל לא נמצא בהם כל זכר לפעילות פרלמנטרית.
מנכ"ל הכנסת, אבי בלשניקוב, הופתע לנוכח הממצאים שנחשפו בתחקיר. לאחר שקיבל אותם אמר: "לאור הממצאים הוריתי לכנס בדחיפות את הוועדה לאישור חוזים. בכוונתי לבצע בדיקה יסודית של כל החוזים של לשכות הח"כים שנחתמו בעבר, ובמידה ויימצאו כשלים יוסקו מסקנות מתאימות. לא נהסס להורות על ביטול חוזים קיימים".
את המשך הכתבה, פירוט התחקיר ותגובות הח"כים ניתן למצוא באתר "כלכליסט"