חוק הצנזורה: תוקם מועצה לסינון תכנים ברשת
בדיון היום (ב') בוועדת הכלכלה בכנסת, נדונו כמה שינויים מהותיים בהצעת החוק לסינון אתרים: לא תיכפה חסימה כברירת מחדל - אך תוקם מועצה ציבורית אשר תחליט מהם "תכנים בלתי הולמים"
תוקם מועצה ציבורית אשר תקבע מה הם תכנים בלתי הולמים ופגעניים ברשת. כך הוחלט היום (ב') במסגרת דיון שנערך היום בוועדת הכלכלה בנוגע להצעת חוק 892. הצעת החוק (לקריאה - PDF) תחייב ספקיות אינטרנט לספק אמצעי סינון של תכנים בלתי הולמים לקטינים באינטרנט. המועצה תכלול נציגים ממשרדי התקשורת, החינוך והמשפטים, וכן ארבעה נציגי ציבור.
הצעת חוק סינון אתרים, שעברה בקריאה ראשונה בחודש פברואר עוררה סערה ציבורית גדולה וזכתה אף לשם "חוק הצנזורה".
במהלך הדיון הוכנסו מספר שינויים מהותיים בהצעת החוק. בניגוד לנוסח הנוכחי, לקראת הדיון הבא, נקבע כי בסעיף 1,
יוסר תת-הסעיף המאפשר לשר התקשורת לקבוע את אמצעי הסינון - "הדרך בה השר יקבע לנכון". משמעות הדבר, כי הסינון יתקיים רק אצל המנוי במחשב או דרך הספקית.
הסינון כברירת מחדל למנויים אשר לא הביעו במפורש את רצונם ביחס לסינון התכנים - בוטל. מי שהוא מנוי חדש אצל הספקית או מחדש את המנוי, יצטרך לפרט את רצונו. עם זאת, הצעת החוק קובעת כי מנוי חדש יצטרך להודיע אם ברצונו לקבל או לקבל שירות סינון, ואם לא ימסור הודעה, ייאסר על ספקית האינטרנט לספק לו שירות.
אוזן קשבת
במהלך הישיבה סיפרה היועצת המשפטית לוועדה, גברת אתי בנדלר, כי היא סברה לגבי חלק מההערות הכלולות בהצעת החוק המקורית, שהיא איננה יכולה לצלוח מבחני חוקתיות, איננה עומדת בהוראות חוק יסור כבוד האדם וחירותו, חוק יסוד חופש העיסוק, והיא גם מעוררת בעיות בתחום קביעת הסדרים ראשוניים של הכנסת. בנדלר ניסחה ביחד עם ח"כ כהן הצעה מעודכנת.
"התפתח דיאלוג ומצאתי אוזן קשבת אצל חבר הכנסת אמנון כהן. מה שסוכם כרגע היא הצעת חוק שלהערכתי יכולה לעמוד ולצלוח מבחנים משפטיים חוקתיים. אני לא מעמידה את עמדתי הפרטית שאיננה רלוונטית." אמרה בנדלר.
הוועדה שתקבע את התכנים המסוננים, תורכב משבעה חברים, שלושה מתוכם נציגי ממשלה, ממשרדי החינוך, המשפטים והתקשורת, וארבעת החברים הנוספים יהיו נציגי ציבור מסקטורים שונים. למרות זאת עדיין לא התקבלה הצעה מספיק מפורטת לדרכי פעולתה של הוועדה, ויש צורך להביא הצעה מגובשת לקראת הישיבה הבאה.
השינוי המשמעותי האחרון, מתייחס לברירת המחדל למנוי אינטרנט קיימים בנוגע לסינון התכנים. בהצעה המקורית נאמר שספקיות האינטרנט יצטרכו לפנות למנויים קיימים, ואם אלה לא יגיבו ויציינו במפורש שהם מעוניינים להשאיר אינטרנט לא מסונן – הם יקבלו את שירותי הסינון. ההצעה החדשה תקבע שברירת המחדל תהיה לא לסנן לקוחות אינטרנט קיימים אלא אם יבקשו זאת במפורש. מנויים חדשים או כאלה שמחדשים את המנוי יצטרכו להצהיר בעת ההתחברות האם הם מעוניינים בסינון או לא.
לא מקובל בעולם
למרות השינויים בחוק, המתנגדים לחוק עדיין סבורים שמדובר בחוק לא מידתי שלא יעבור מבחן בג"צ.
עו"ד רון גזית שייצג את לשכת עורכי הדין, אמר: " אם מקודם ההצעה לא עמדה במבחן, היא לא עומדת במבחן החוקיות גם עכשיו. זה חוק, וחוק לא נועד לפתור בעיה של מנויים קיימים, הוא צופה את פני העתיד. אם כל מנוי חדש יצטרך להגיד אם הוא רוצה לראות סרטים כחולים או לא, ואם לא יזדהה ויגיד זאת הוא לא יקבל חיבור לאינטרנט – יש כאן ברירת מחדל שלילית."
" לשכת עורכי הדין, פה אחד, סבורה שלמעט ביטויים חריגים שהם בלתי חוקיים בעליל, כמו טרור או פדופיליה שאותם יש לאסור, בכל מקרה אחר לא טוב, לא ראוי ולא רצוי שהמדינה תיקח על עצמה את החינוך. חינוך צריכים לתת הורים. לכן צריך לאפשר להורים , לחייב את ספקי השירות לספק בחינם או בזול את אמצעי הסינון, ולתת הסברה להורים כדי שהם יפעילו את השירות. זה המסלול המקובל בעולם", אמר עו"ד גזית.
"החוק מחזיר את ישראל 50 שנים לאחור"
פרופסור יחיאל לימור, נציג מועצת העיתונות הוסיף: נשיאות מועצת העיתונות החליטה פה אחד להתנגד לחוק המוצע בנוסחו הקיים מכיוון שאינו מידתי והוא פוגע בחופש הביטוי. "כשראיתי הבוקר את התיקון אני סבור שעמדת המועצה לא תשתנה, אך אני אביא את העדכון למועצה", אמר לימור.
"העדכון מחזיר את ימי הצנזורה הממשלית של סרטים ומחזות. גם שם עמד בראש וועדת הצנזורה הממשלתית שר, והיום עומד איש ציבור. העניין לא קיים במדינות מתקדמות בעולם, זה להחזיר את ישראל חמישים שנה אחורה.אני רוצה וועדה ציבורית, לבטח לא פקידי ממשלה ולא יו"ר שהוא פקיד ממשלה."
השר אטיאס: "אין רשימות שחורות"
שר התקשורת, אריאל אטיאס, הגיב בכעס לגבי טענת המתנגדים בנוגע לעובדה שגולשי האינטרנט יצטרכו להזדהות ככאלה שמעונינים בחומרים פורנוגרפיים: " לא יהיו רשימות שחורות, אי אפשר לעשות את זה, זה לא חוקי ולא חוקתי. יש מציאות
אחת, אמרו אותה קודמיי – רצון להגן על הילדים. אין משהו אחר".
"כבר כיום לקוח צריך לזהות את עצמו כבגיר בשביל שיתנו לו לגלוש בתכנים פורנוגרפיים בפלאפון בדור השלישי. הוא לא יקבל פורטל סלולרי למבוגרים אם לא יזדהה כבגיר. אין דבר כזה שילד בן 8 מקבל טלפון דור שלישי וגולש בפורטל סלולרי למבוגרים", הוסיף השר.
לדעת השר, המתנגדים לחוק לא עומדים לשנות את דעתם אפילו אם יתמתן: " האגף שמתנגד לחוק לא ישנה את עמדתו בגלל זה. הם לא ישנו את עמדתם, ברירת המחדל של לקוחות חדשים שונתה והם לא שינו את דעתם. אני מכבד את עמדת אלה שמתנגדים, אבל צריך להיות ענייניים ולא למחזר חומרים, בטח אם הם פחות קשורים למציאות."
ח"כ כהן סיכם: "אני חושב שצריך להזדרז עם הצעת החוק. מדברים שההורים (השיבוש במקור) צריכים לחנך ולקחת אחריות (ולא הכנסת - א.ר), למרות זאת מדינת ישראל ומשרד החינוך קובעים את התנאים הפדגוגיים, כמו שחוקקנו חוקים שהילדים במושב האחורי צריכים לחגור חגורת בטיחות. אנחנו כמחוקק נכנסים איפה שיש כשל, ובאמת רוצים לשמור על הילדים, וזו למעשה המטרה של החוק."