דור הרופאים הבא כבר לא רוצה לעבוד קשה
מקצועות רפואה כמו הרדמה, רפואה פנימית, קרדיולוגיה, פתולוגיה ועוד אינם מושכים אליהם מתמחים, וקיים בהם מחסור בכוח האדם. הסיבה - הרופאים הצעירים מעדיפים עבודה פחות לחוצה, שתותיר להם זמן למשפחה ולילדים. חוקרת: "הרופאים הצעירים רוצים יותר פנאי, והנפגעים מכך הם מקצועות בהם נדרש להקדיש את כולך"
דור העתיד של הרופאים פחות מתעניין בעבודה הירואית מסביב לשעון, במקצוע יוקרתי או בבילוי זמן רב בחדר ניתוח. השיקולים שמנחים רופאים ורופאות צעירים בבחירת ההתמחות הם זמן פנוי למשפחה, גידול ילדים ושליטה על אורח החיים. כך עולה ממחקר פיילוט שערך פרופ' צ'רלס וייסמן, מנהל היחידה לטיפול נמרץ בהדסה. ההערכה היא ששיקולי המתמחים עלולים לגרום למחסור במתמחים במקצועות כמו כירורגיה. כבר כיום קיים מחסור במקצועות כמו נאונטולוגיה (רפואת פגים), הרדמה ורדיולוגיה.
להסתמך על "מנגנון השוק" הקיים כיום. כמו כן על משרד הבריאות לתכנן את נושא כוח האדם, תוך מתן תמריצים למי שיבחר במקצוע נדרש או מקצוע שיש בו מחסור.
סוגיית מקצועות ההתמחות נדונה בשבוע שעבר בכנס ים המלח של המכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות ומדיניות הבריאות, ומסקנת הדיון היתה שעל משרד הבריאות לכוון את הסטודנטים למקצועות ההתמחות השונים ולא
סקר
הרופאים בישראל מדוכאים מהעבודה
ד"ר איתי גל
סקר של ההסתדרות הרפואית מגלה כי הרופאים לא מרוצים מהשכר ומקריבים את זמן הפנאי והמשפחה לטובת העבודה התובענית. רובם לא ימליצו לילדיהם ללכת בעקבותיהם. המרוצים ביותר מהעבודה: רופאי הילדים
במחקר שנערך בקרב סטודנטים בשנה השישית ללימודי רפואה נמצא כי בין המקצועות הפופולריים נמצאים רפואת ילדים, רפואת נשים וקרדיולוגיה. כירורגיה, רפואה דחופה ורדיולוגיה פופלריים פחות ובתחתית הרשימה נמצאים מקצועות כמו הרדמה, פתולוגיה ופסיכיאטריה.
השיקולים הבולטים שמשפעים על הרופאים לעתיד בבחירת ההתמחות הם שליטה על אורח החיים ושהות עם המשפחה (כ-78 אחוז), עבודה על יד מיטת החולה (72 אחוז), זמן לגדל ילדים (68 אחוז) ומשכורת גבוהה (55 אחוז). שיקולים משמעותיים פחות בבחירת ההתמחות הם מקצוע עם "אקשן" (32 אחוז), עבודה רק בבית החלים (12 אחוז) ומקצוע יוקרתי (כעשרה אחוזים).
העבודה רבה, הגמול הכספי נמוך
"בכל העולם יש מגמה של רופאים צעירים שרוצים לשלב אורח חיים ואיכות חיים. הרופאים הצעירים רוצים יותר פנאי, והנפגעים מכך הם מקצועות בהם נדרש להקדיש את כולך, כמו כירורגיה כללית, רפואה פנימית, הרדמה וטראומה", מסבירה נורית ניראל, חוקרת בכירה במכון ברוקדייל, שפרסמה עבודת מחקר בנושא מקצועות רפואיים במצוקה. "כירורגיה כללית ורפואה פנימית היו פעם ה'מלכות' של עולם הרפואה, אבל היום יש התמחויות יותר יוקרתיות, שבהן רואים מקרים יותר מעניינים ויש יותר תקציבי מחקר".
במחקר בדקה ניראל האם ישנה מצוקה אמיתית בכוח אדם בתחום הכירורגיה והרפואה הפנימית. מנהלי המחלקות לכירורגיה כללית ומחלקות פנימיות שרואיינו במחקר קבלו על הגמול הכספי הנמוך במחלקותיהם. הכירורגים טענו כי הגמול אינו תואם את המאמצים המושקעים בעבודה הכוללת ניתוחי חירום וכוננויות פעילות. הפנימאים טענו כי אינם מתוגמלים מספיק על עבודה במחלקות עם תפוסה גבוהה מהממוצע וטיפול במקרים מורכבים וסיעודיים.
בסקר שנערך בקרב רופאים מומחים נמצא כי איכות חיי העבודה של הכירורגים נמוכה יותר מזו של עמיתיהם במחלקות האחרות. נמצא כי הם חשים עומס רב יותר ופחות שבעי רצון מהעבודה. רק 58 אחוז מהם היו ממליצים למתמחים צעירים לבחור במקצוע בו הם בחרו, לעומת 72 אחוז עד 92 אחוז בקרב עמיתיהם במקצועות אחרים.
עוד נמצא במחקר כי שיעור ההצלחה בבחינות שלב א' בכירורגיה כללית ירד בין השנים 2000 עד 2005 וכי כוח המשיכה של כירורגיה כללית ורפואה פנימית ירד בקרב בוגרי האוניברסיטאות בישראל, בעלי כישורים קוגניטיביים גבוהים ובקרב מתמחים גברים, נתון שנתפס כחסרון על ידי מנהלי המחלקות הכירורגיות.
מחקרים מהעולם מעידים על ירידה בפופולריות של מקצועות רפואיים הידועים בסגנון חיים קשה ומעיק. בדרך לבחירת עתידם ומקצועם הרפואי, מייחסים הרופאים משמעות רבה לשיקולים הנוגעים לאיכות החיים במקום העבודה ולסגנון החיים, ולעתים לשיקולים אלה משקל כבד אף יותר מלשיקולים כלכליים.
הרדמה. תחום בו קיים מחסור ניכר ברופאים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים