בקריאה ראשונה: ויתור על שטחים - למשאל עם
הכנסת אישרה ברוב גדול - 65 תומכים מול 18 מתנגדים - את הצעת החוק המחייבת משאל עם במקרה של החלטת ממשלה על נסיגה משטחים שבריבונות ישראל. ח"כ ישראל כץ: "זה ניצחון גדול ומסר לאולמרט ולאסד שישראל לא תיסוג מהגולן". זהבה גלאון: "זו טעות, תפקידה של הכנסת להחליט"
מו"מ על הגולן? הכנסת תגלגל את הכדור לעם: הכנסת אישרה הערב (יום ב') ברוב גדול בקריאה ראשונה את הצעת החוק שתחייב עריכת משאל עם על כל נסיגה משטח בריבונות ישראלית. עתה תועבר הצעת החוק להכנה לקראת קריאה שנייה ושלישית. 65 תמכו בהצעת החוק, רק 18 התנגדו לה.
על פי הצעת החוק, אם תאושר נסיגה משטח ישראלי בממשלה - יובא הנושא להחלטת הכנסת. אם יאושר בכנסת - ייערך משאל עם תוך 180 יום. רק אישור של 80 ח"כים ויותר ייאפשר לוותר על הצורך במשאל עם.
יש לציין שמדובר על שטחים שבריבונות ישראלית מלאה (כמו רמת הגולן ומזרח ירושלים), ולא על שטחי יהודה ושומרון.
ח"כ ישראל כ"ץ, יו"ר השדולה למען הגולן, עמד בצהריים בראש כינוס השדולה, ולאחר ההצבעה אמר: "התוצאה היא ניצחון גדול לתומכי הגולן בכנסת. הכנסת העבירה מסר ברור לראש הממשלה ולנשיא אסד כי ישראל לא תיסוג מרמת הגולן. השדולה למען הגולן תפעל להמשך חקיקה מהיר של החוק עד להשלמתו עוד בכנסת זו".
גם יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ דוד טל, הביע קורת רוח: "העברת החוק בקריאה ראשונה מחזקת את תושבי רמת הגולן ומהווה בסיס חשוב למניעת ויתורים מסוכנים למדינת ישראל. אני מברך את חברי הכנסת שתמכו בחוק החשוב הזה, וקורא לאלו שהתנגדו לו לבחון את החוק ולתמוך בו בקריאה השנייה והשלישית".
כץ (מימין) בכינוס השדולה למען הגולן, היום לפני ההצבעה (צילום: גיל יוחנן)
לעומתם, ח"כ זהבה גלאון מחתה על כך ש"הכנסת מבקשת לטרפד משא ומתן על רמת הגולן. יש פה שינוי של כללי המשחק - הרי תפקידה של הכנסת להכריע האם עדיף רמת הגולן בלי שלום או שלום בלי רמת הגולן. לפני מלחמת ששת הימים לא נערך משאל עם בשאלה האם לצאת למלחמה ולכבוש את רמת הגולן.
אם לכנסת יש את הסמכות לאשר החלטות לסיפוח שטחים, לא יתכן שלא תהיה בידה הסמכות לקבל את החלטה ההפוכה".
לפני כשבועיים אישרה ועדה משותפת לוועדות הכנסת והחוקה לקדם את הצעת החוק. בקריאה הטרומית ניהל ראש הממשלה מאבק והפסיד ליו"ר הקואליציה שלו - ח"כ לשעבר אביגדור יצחקי, שהוביל את החוק. עתה, לאחר שהתברר כי יש ליוזמה רוב מוצק, החליט כנראה אולמרט שלא להיאבק עוד - ואיפשר חופש הצבעה לסיעת קדימה. בין 18 המתנגדים לחוק נמנו גם יו"ר ועדת החוקה, ח"כ מנחם בן ששון, והשר ראלב מג'אדלה.
בגולן מרוצים: "המהלך שומר על האחדות"
תוצאות ההצבעה התקבלו בסיפוק רב על ידי ראשי ועד ישובי הגולן, שפעלו רבות להבטיח את הרוב המיוחל. פרט להודעה מיוחדת שפרסם הוועד, אמר ל-ynet ראש המועצה האזורית גולן, אלי מלכה: "מדובר מבחינתנו במהלך אסטרטגי חשוב המאפשר לנו להעביר את הכוח להחליט על עתיד הגולן לידי העם, דבר ששומר על האחדות".
אנשי הגולן מקווים כי ההצעה תובא לקריאה שנייה ושלישית עוד במושב הנוכחי, ולשם כך מקווים לעזרתו של ח"כ טל בוועדת הכנסת. "אנו נמצאים בימים אלה בעיצומו של קמפיין נרחב בתקשורת להגדלת התושבים ברמה, ואין ספק שהחוק יחזק אות הזוגות הצעירים בצעד המתוכנן", הוסיף מלכה.
ראש המועצה המקומית קצרין, סמי בר-לב, בירך אף הוא: "65 חברי כנסת הוכיחו היום שלא רק העם עם הגולן, אלא גם הכנסת עם הגולן. העובדה שרוב כל כך גדול של ח"כים תמך בחוק, יש בה מסר חשוב מאוד לסוריה".