שתף קטע נבחר

 

בצלם: ישראל גורמת למחסור מים בשטחים

ארגון בצלם טוען כי בקרוב תסבול הגדה המערבית ממצוקת מים קשה. על פי דו"ח הארגון, צריכת המים של הישראלים גבוהה פי 3.5 מזו של הפלסטינים. הבצורת החריפה את הבעיה: השנה יחסרו יותר מ-40 מיליון מ"ק לתושבים הפלסטינים

מצוקת מים חריפה מאיימת על תושבי הגדה המערבית בחודשים הקרובים. דו"ח בצלם המתפרסם הבוקר (יום ג') תולה את האשם בשני גורמים - הבצורת וממשלת ישראל. צריכת המים הממוצעת של ישראלים גדולה פי שלושה וחצי מזו של הפלסטינים, אך הפלסטינים מקבלים הרבה פחות מים.

 

הארגון טוען כי ישראל שולטת באופן מוחלט במקורות המים המשותפים לישראל ולפלסטינים ואוסרת בצווים צבאיים על קידוח מים פלסטיני ללא אישור ישראלי. ישראל, כך נטען, שואבת בתחומי הגדה 44 מיליון מ"ק מים, בעיקר בשטחי בקעת הירדן, 5 מיליון מ"ק מים יותר מהכמות שהיא מספקת לרשות הפלסטינית.

 

ישראל מקצה לפלסטינים רק 20% ממימי אקוויפר ההר המשותפים לישראל ולפלסטינים ומונעת מרשות המים הפלסטינית לפתח מקורות מים נוספים שייאפשרו את הגדלת אספקת המים לתושבי הגדה. הארגון טוען כי המצוקה הוחמרה בשנים האחרונות על רקע הבצורת באזור.

 

לפי נתוני רשות המים הפלסטינית - השנה ייחסרו בין 40 עד 70 מיליון מ"ק למילוי צרכי האוכלוסיה בגדה המערבית. הרשות פנתה בישראל בבקשת סיוע חירום בעניין. הארגון מציין כי המחסור נוצר למרות העובדה שצריכת המים הממוצעת לנפש בגדה עומדת על כ-66 ליטר ליום, כשני שלישים מהכמות המומלצת על-ידי ארגון הבריאות העולמי למילוי הצרכים המינימליים. באזורים מסויימים בצפון הגדה עומדת צריכת המים על שליש מהמומלץ. הארגון מדגיש כי כמויות אלה כוללות גם את צריכת המים של משק החי, כך שהנתון בפועל נמוך בהרבה.

 

הדו"ח מציין כי 227 אלף פלסטינים ב-220 כפרים ועיירות אינם מחוברים כלל לרשת המים המאפשרת אספקת מים באמצעות צנרת. 75% מהם חיים בצפון הגדה. 190 אלף פלסטינים נוספים מתגוררים בכפרים ובעיירות שבהם רשת המים מצומצמת מאוד. גם ביישובים הפלסטינים המחוברים לרשת מים, אספקת המים אינה סבירה לאורך רוב השנה. המים מסופקים רק בחלק משעות היממה, לעיתים ברוטציה בין שכונות. באזורים מרוחקים, מתנתקת אספקת המים למשך ימים עד שבועות.

 

ל-ynet נודע כי בחודש שעבר, היתה ג'נין כמעט ללא מים לאחר שמשאבת מים נפגמה ונשלחה לתיקון בישראל. דו"ח בצלם מציין כי בגדה נמצאים כפרים ועיירות הניזונים מרשת מים המחוברת לחברת "מקורות". בכפרים הללו מדווחים הפלסטינים על מדיניות אספקה מפלה של החברה, המצמצמת בחודשי הקיץ את אספקת המים כדי לעמוד בביקושי המים הגוברים של ההתנחלויות. כמו כן מציין הארגון כי המחסור מביא גם לתופעה של התחברות פיראטית של חקלאים פלסטינים לרשתות המובילות ליישובים הפלסטינים.

 

הארגון מציין כי בהיעדר אספקת מים סדירה, פלסטינים רבים בשטחי הגדה נאלצים לקנות מים מסוחרים פרטיים. המחיר הממוצע למ"ק מים נע בין 15 ל-30 שקלים, פי שלושה עד פי שישה ממחירו לצרכן הביתי בישראל והוא צפוי לעלות יותר השנה.

 

אחד מאלה הוא אבו מועאז, תושב הכפר עזון הסמוך לקלקיליה. הוא סיפר ל-ynet כי בנוסף לקניית המים, יש לשלם גם עבור הובלה, כך שמיכל מים בן 10 מ"ק עשוי לעלות כ-250 שקלים עם הובלתו, סכום המשולם לחברה פלסטינית פרטית. הארגון גם מציין כי ישראל מקשה על העברת המים. גורם באחד הכפרים הסמוכים לקלקיליה מציין כי קלקיליה נחשבת לעיר העשירה ביותר במים בגדה, אך הם אינם יכולים להביא מים מהעיר בשל הגבלות תנועה מצד ישראל.

  

בסוף הדו"ח, קובע ארגון בצלם כי ישראל, כמעצמה כובשת, מחויבת על פי הוראות המשפט להבטיח את הסדר והחיים הציבוריים בשטח הכבוש ללא אפליה. האמנה הבינלאומית בדבר הזכויות הכלכליות החברתיות והתרבותיות, שאותה אישררה ישראל, מחייבת אותה להבטיח גישה למי שתייה נקיים ללא אפליה. הארגון קורא לממשלת ישראל להבטיח באופן מיידי אספקת מים סדירה ובכמות נאותה לכל תושבי הגדה, ולאפשר לרשות לפתח מקורות מים חדשים שיבטיחו אספקת מים סדירה בכמות נאותה לתושבי הגדה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
פלסטינים. האם הצימאון קרוב?
צילום: רויטרס
מי שתיה. פחות משליש מהצריכה הישראלית
צילום: גדי קבלו
מומלצים