הבטחות באקדמיה? המדד עולה - וגם שכר הלימוד
ל-ynet נודע כי שכר הלימוד באוניברסיטאות ובמכללות יעלה ב-168 שקלים, ואולי אף ב-900 שקלים. זאת, בשל העלייה במדד המחירים לצרכן ומחלוקת על מסקנות הוועדה להחזר שכר לימוד. יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית: "לא ניתן לזה לקרות"
בעקבות המשבר בהשכלה הגבוהה, ובשל הקיצוצים בתקציבי המכללות והאוניברסיטאות בעקבות אי-יישומן של מסקנות ועדת שוחט, שכר הלימוד האקדמי יעלה בשנה הבאה ב-168 שקלים, כך נודע היום (ג') ל-ynet. חלק מהסטודנטים התבקשו לשלם תוספת לשכר לימוד גם בתשלום האחרון לשנת הלימודים תשס"ח, שמסתיימת בימים אלה.
מדובר בשינוי לעומת המדיניות בשנים האחרונות, לפיה ספגו מוסדות החינוך את השינויים בגובה המדד, והסכומים לא נלקחו מכיסם של הסטודנטים. גובה שכר הלימוד החדש עומד כעת על 8,779 שקלים לשנה, במקום 8,611 שקלים שנגבו בשנה שעברה, ומתברר שזו רק ההתחלה. כרגע מדובר בעשרות שקלים בלבד, אולם ככל הנראה צפוי שכר הלימוד לעלות בשנה הבאה ב-900 שקלים נוספים, בשל מחלוקת על מסקנות ועדת וינוגרד להחזר שכר לימוד.
סטודנטים בקמפוס. בשנה הבאה ישלמו יותר (צילום ארכיון: עופר עמרם)
ההחזר, שעמד על 26%, מחולק לטענת האוצר ל-20% שירדו ול-6% נוספים שדורשים אישור מיוחד. אם לא יאושרו אחוזים אלה גם השנה,
יעלה שכר הלימוד. זאת, על-אף התחייבותה של שרת החינוך, פרופ' יולי תמיר, למנהיגי הסטודנטים, לפיה שכר הלימוד לא יעלה.
בימים האחרונים נשלחו מכתבים לסטודנטים ברחבי הארץ עם דרישת התשלום החדשה. באוניברסיטה הפתוחה שלחו הוראת תשלום לפיה שכר לימוד לסמסטר סתיו 2009 יעמוד על 1,830 שקלים, "עקב עליית המדד בחודשים האחרונים". גם במכללה האקדמית הגליל המערבי שלחו לסטודנטים בקשת תשלום בגין עליית המדד. מהאוניברסיטה הפתוחה נמסר בתגובה כי "שכר הלימוד מותאם לשכר הלימוד באוניברסיטאות. האוניברסיטה הפתוחה התאימה את שכר הלימוד לעליית המדד, והתוספת הינה 40 שקלים לקורס".
הסטודנטים, מצדם, כבר זועמים ומתכוונים להיאבק בגזירות החדשות. לדברי יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, בועז טופורובסקי, "אנחנו לא ניתן לשכר הלימוד לעלות בגלל המדד הזה. הדרישות לתשלום שהסטודנטים קיבלו הן לא חוקיות לדעתי והם יקבלו החזרים. כל שינוי בשכר לימוד אמור להיות בהידברות. הובטח לנו שזה לא ישתנה, הם רוצים החזר רטרואקטיבי על השנה. אם יעלו את התשלום ב-900 שקל - אנחנו לא נפתח את שנת הלימודים".
"לעצור את ההעלאה"
מהוועדה לתכנון ולתקצוב במועצה להשכלה גבוהה נמסר: "במסגרת הדיונים עם בכירי משרד האוצר גם נדון עניין נושא שכר גובה הלימוד לשנת תשס"ט, אנו מחכים לתשובתם. יש הבטחה כי ב-16 באוגוסט נקבע מדד שקובע לשנת הלימודים. אנו עדיין עובדים על הדרישות לתשלום. האוניברסיטה הפתוחה,
שפותחת את שנת הלימודים הבאה כבר בחודש ספטמבר, עדכנה את שכר הלימוד בהתאם לעליית מדד המחירים לצרכן בשנה האחרונה.
העדכון בוצע בהתאם לכללים של ות"ת לקביעת גובה שכר הלימוד במוסדות הציבוריים להשכלה גבוהה. לגבי התשלומים שנדרשו עבור שנה שחלפה, הות"ת מנהלת מגעים מול אגף התקציבים במשרד האוצר על-מנת לקבל שיפוי תקציבי על עליית המדד החל מיולי 2002".
שרת החינוך, פרופ' יולי תמיר, מסרה בתגובה כי "העובדה שמשרד האוצר מבקש לקצץ בתקציב מערכת ההשכלה הגבוהה לא יכולה להיות על גבם של הסטודנטים". עוד הוסיפה השרה: "אסור לאפשר למשרד האוצר לסכסך
בין הגורמים במערכת ההשכלה הגבוהה שהגיעו להסכמה נרחבת. אני קוראת לאוניברסיטאות לא להעלות את שכר הלימוד עד להגעת פתרון כולל למערכת ההשכלה הגבוהה".ואילו במשרד האוצר בחרו לענות לדבריה של תמיר ולמסור כי "השרה מבכרת שימוש בסיסמאות על-פני התמודדות עם העובדות, ולראייה, היא חתומה על דו"ח שוחט, הכולל השתתפות של הסטודנטים בהבראת מערכת ההשכלה הגבוהה באמצעות העלאת שכר הלימוד, לכן תמוה שהיא קוראת לאוניברסיטאות לא ליישם החלטות שהיא עצמה חתומה עליהן".