מזל-טוב, הדלאי למה חוגג 73
לרגל הגעתו של טנזין גיאטסו, הדלאי למה ה-14 לגיל 73, סוקר רן נתנזון מ"ידידי טיבט בישראל" את פועלו של האיש, ומזמין את כולם לחגיגה טיבטית-ישראלית שתערך בשבת
היתכן מאבק ללא אלימות?האם ישנו אויב ללא שנאה? קיימת דרך אחרת להביט על המציאות. מסר של חמלה ואנושיות הוא מסר כה נדיר בימים טרופים אלו, עובדה שהפכה את טנזין גיאטסו, הדלאי למה ה-14, לסמן מוסרי בתקופתנו.
למרות חיים ממושכים בגלות, וסבל עצום שעבר על הטיבטים, הדלאי למה מסרב לתת לחוויות הקשות לנהל את חייו, הצחוק המדבק שפורץ ממנו לעיתים קרובות מדביק את סביבתו ומשאיר את כולם עם חיוך. כחוקר סקרן של התודעה האנושית הוא מביט על טבע האדם ובוחן אותו.
בנאומו בעת קבלת פרס נובל לשלום בשנת 1989 קבע כי "אין זה משנה מאיזה חלק של העולם אנו מגיעים, בבסיס כולנו אותם בני אדם. כולנו שואפים לאושר ומנסים להמנע מסבל. אנו בעלי אותם צרכים ודאגות אנושיים בסיסיים. כבני אנוש אנו רוצים חירות ואת הזכות להגדיר את עתידנו כפרטים וכעם".
הן בחייו הפרטיים והן כמנהיג פוליטי, הוא מקפיד להעביר מסר של חמלה וצניעות. כשנשאל על עצמו הוא עונה "אני רק נזיר בודהיסטי פשוט", וכך נוהג גם בחיי היום יום - מתעניין ומברך את המלצר שהגיש לו ארוחה, ודורש בשלום פקידת הקבלה במלון בו התאכסן. את הסינים שגרמו לו ולעמו סבל כה רב הוא מכנה "אחיי ואחיותי", ודואג לשלומם מכל הלב.
הדלאי למה מברך את רן נתנזון
הדלאי למה מונה את מחויבויותיו בחיים: כבן אנוש עליו לקדם ערכים של חמלה, סליחה, סובלנות, ומשמעת עצמית. כמתרגל של דרך רוחנית הוא מחוייב לקידום הרמוניה דתית והבנה בקרב מסורות דתיות
הדלאי למה ה-14 נולד בשנת 1935 למשפחת איכרים בכפר קטן בצפון מזרח טיבט. משלחת איתור של ראשי המנזרים בטיבט איתרה אותו, ולאחר סדרת מבחנים שכללה בין היתר זיהוי של פריטים אישיים, הוא הוכרז כגלגולו של הדלאי למה ה-13. יחד עם משפחתו עבר ללהסה בירת טיבט, והחל בתהליך של חינוך והכשרה כדי להכינו לתפקיד של ראש המדינה החילוני והדתי.
פלישת הצבא הקומוניסטי הסיני לטיבט בשנת 1950הביאה למינויו לתפקיד המנהיג בפועל, כבר בגיל 15. בשנים לאחר מכן המשיך להנהיג את טיבט וניסה להגיע לפתרון של שלום עם סין ומנהיגה מאו צה דונג, נסיונות שלא צלחו.
במרץ 1959 הזמין הגנרל הסיני שישב בלהסה, את הדלאי למה להצגת תיאטרון במחנה הצבאי הסיני, ודרש שיתייצב ללא שומרי ראשו. עשרות אלפי טיבטים שחששו לשלומו הקיפו את ארמונו, ויצאו להפגנות שדוכאו באלימות רבה על ידי הסינים. הדלאי למה יצא לגלות בהודו, והסינים השלימו את השתלטותם הכוחנית על טיבט.
מאז שוכן הדלאי למה בצפון הודו, עוסק בטיפוח ושימור התרבות הטיבטית. הוא בנה מערכת שלטונית דמוקרטית בקרב הטיבטים הגולים ומלמד בודהיזם וערכים של חמלה ואי אלימות ברחבי העולם. והפך לדמות אהודה הזוכה להכרה על ידי בני לאומים ודתות שונות.
הסינים "אחיי ואחיותי"
הכיבוש הסיני בטיבט גבה מחיר כבד מהעם הטיבטי למעלה מ-1,200,000 טיבטים נהרגו בדרכים ישירות ועקיפים על ידי המשטר הסיני. אלפי טיבטים נעצרו ועונו, רבים מוחזקים במחנות כפייה.
טיבט עוברת תהליך של ג'נוסייד (רצח עם) תרבותי- בטיבט אין חופש דת, כל הפעילות
הדתית נמצאת תחת פיקוח נוקשה של השלטונות הסיניים, המתערבים בצורה בוטה בפולחן הדתי. 6,000 מנזרים נבזזו ונחרבו. קיימת פגיעה קשה באורח החיים המסורתי בטיבט, לימוד השפה הטיבטית מוגבל. ישנן מגבלות חמורות על חופש הביטוי ופעילויות נוספות.
סין נוקטת במדיניות סינופיקציה של טיבט, שמשמעותה מדיניות של יישוב מיליוני סינים בטיבט, ההופכים את הטיבטים למיעוט ולאזרחים סוג ב' בארצם.
במרץ השנה קמו אלפי טיבטים ויצאו לרחובות. למרות האיומים ומשטר הדיכוי הסיני, למרות המעצרים ההמוניים, למרות העינויים ולמרות העובדה שהחיילים הסינים פתחו באש חיה על המפגינים. שאיפתו של העם הטיבטי להגדרה עצמית חייה וקיימת גם לאחר חמישים שנים של פיתוי כלכלי מחד ודיכוי אישי ותרבותי מאידך. סין בתגובה הזרימה כוחות צבא גדולים לטיבט שדיכאו בכוח את ההפגנות, עצרו אלפים והטילו מגבלות קשות על הטיבטים תוך פגיעה בזכויות אדם בסיסיות.
בשנת 1989 קבוצת ישראלים שפגשה בטיבטים, שמצבם ומאבקם בראשות הדלאי למה, תוך ויתור מכוון על השימוש בכוח, נגע לליבם הקימו את עמותת "ידידי טיבט בישראל" (יטי"ב). קווי דמיון רבים קיימים בין סיפורו של העם הטיבטי לעם היהודי: עמים קטנים שיצאו לגלות מארצם, שתרומתם לעולם גדולה פי כמה מגודלם הפיזי. הטיבטים רואים בעם היהודי מקור להשראה, בנוגע לשימור התרבות בגלות והשיבה למולדת.
כשם שמדינת ישראל קמה הודות לנדיבותם של זרים רבים, החליטה "יטי"ב", לסייע לטיבטים והיא עושה זאת במגוון דרכים: העלאת המודעות לנושא הטיבטי, הבאת סטודנטים טיבטים לארץ לצורך השתלמות בחקלאות, תמיכה כלכלית בחינוכם של ילדים טיבטים יתומים ומעוטי יכולת, סיוע מקצועי בהקמת ושיקום מוזיאונים ופרויקטים נוספים.
הדלאי למה ביקר בארץ 4 פעמים, הרצה בפני קהלים רחבים ונפגש עם אישי ציבור ודת מרכזיים. בשבת ה -5/7 אחר הצהרים, יערך אירוע לכבוד יום הולדתו של הדלאי למה, בהשתתפות טיבטים וישראלים שיחגגו יחד במגוון פעילויות, שירה וריקודים טיבטים מסורתיים, ומסיבה. לפרטים נוספים לחצו כאן.
גולשים המעוניינים לפרסם מאמרים, הגיגים, מחשבות ודעות אודות החברה בישראל ובעולם, מוזמנים לשלוח לדוא"ל hevra@y-i.co.il ולציין בנושא - עבור מדור "קריאה לסדר". החומרים יפורסמו בהתאם לשיקולי המערכת.
לקריאות נוספות לסדר: