שתף קטע נבחר
 

קייטנת הורים: בעקבות פרחי הקיץ

טיול אחר הצהריים עם הילדים יכול להיות כיף רגיל ומוכר, אבל יכול גם להפוך לחוויה מיוחדת, שתעשיר את הילדים ותלמד אותם כמה דברים חדשים. כן, אפילו בחופש הגדול. הסופרת מירי לשם-פלאי מזמינה השבוע את הילדים למסע בעקבות פרחי הקיץ

גם בקיץ פורחים פרחים וכמה מהם מעניינים ויפים מאד. נוכל לצאת לטיול בשדה ולפגוש בהם בכל מקום בארץ. מדוע בעצם רבים מפרחי הקיץ קוצניים? מה הקשר בין פרחים לחרקים? בואו נגלה כמה מסודות הפרחים בטיול של פרחי קיץ. מומלץ לערוך טיול כזה בשעות אחר הצהריים הנעימות, מפני שמרבית הפרחים המוזכרים בכתבה צומחים באזורים חשופים לשמש.

 

מה צריך לקחת לטיול כזה?

  • נעליים סגורות
  • מכנסיים ארוכים
  • זכוכית מגדלת
  • פירות

 

היכרות עם חלקי הפרח

מימין תמצאו דף עם ציור המסביר את חלקי הפרח. הדפיסו את הדף. הילדים יכולים לצבוע ולקשט. קחו אתכם את הדף וכאשר אתם מתבוננים בפרח בקשו מהילדים לזהות את החלקים השונים לפי הציור.

 

למה לדקור?

בקיץ לפעמים ממש לא נעים לטייל בשדה בגלל הקוצים השורטים והמציקים. במקום להתעצבן, אפשר לשאול את הילדים - מדוע לדעתכם יש צמחים קוצניים? מדוע רבים מהם צומחים דווקא בעונת הקיץ? יכול להיות שלילדים יהיו כל מיני תשובות מקוריות לשאלה זו, אבל הנה שתי תשובות שחוקרי הטבע מציעים:

 

1. איי! זה דוקר

פרות, עיזים, כבשים ושאר בעלי החיים הצמחוניים מחפשים - במיוחד בעונת הקיץ החמה והיבשה - מזון עסיסי, וכמעט כל צמח שימצאו ייאכל מיד, אבל הם לא יכניסו לפיהם את הצמחים הקוצניים המכאיבים. לכן, צמחים אלה מצליחים להתרבות ביתר קלות לעומת הצמחים הרכים.

 

2. אין מים

בעונת הקיץ הצמח כמעט לא מקבל מים ולכן רק צמח בעל עלים קטנים ויבשים יכול להחזיק מעמד. חלק מהצמחים מצמיחים בחורף עלים ארוכים ורכים ורק בקיץ הופכים לקוצניים ויבשים.

 

משפחה מורכבת

רבים מהפרחים הקוצניים בארץ, שייכים למשפחה אחת: משפחת המורכבים. ביניהם אפשר למצוא: חוח, חוחן, קוצן, גדילן, ברקן, דרדר, קיפודן וקיצנית. בכולם התפרחת הצבעונית היא החלק הרך היחיד בצמח בעוד שאר חלקי הצמח קשים ודוקרניים.

 

משפחת המורכבים היא משפחה מעניינת מאוד. כל פרח במשפחת המורכבים הוא למעשה תפרחת המורכבת מעשרות פרחים קטנטנים. כדי להצליח לראות את הפרחים שבתפרחת, השתמשו בזכוכית מגדלת. התקרבו (בזהירות!) כמה שיותר אל התפרחת והתבוננו בה היטב. מותר אפילו לתלוש כמה פרחים מתוך התפרחת (כל הפרחים שציינתי ברשימה אינם פרחים מוגנים). תוכלו להבחין שלכל אחד מהפרחים הקטנים יש עלי כותרת ואבקנים זעירים משלו!

 

בואו נכיר שניים מפרחי הקיץ הנפוצים:

 

קיצנית

אחד מפרחי הקוצים הנפוצים נקרא קיצנית, כך ששמו מגלה את עונת הפריחה שלו. צבע התפרחת של הקיצנית הוא צהוב עז. את התפרחת מקיפה טבעת של עלים מאורכים בצבע צהוב. הביטו בפרחי התפרחת מקרוב – פרחים אלו נקראים פרחים צינוריים. בפרח צינורי כל עלי הכותרת מחוברים זה לזה לצינור ארוך והם נפרדים רק בקצה העליון.

 

קיפודן

הקיפודן הוא פרח מרשים במיוחד שצורתו מזכירה קיפוד שנבהל והתכדר לו לכדור קוצים. הקיפודן הוא פרח גדול – יכול להתנשא לגובה של 120 ס"מ וקוטר כדור התפרחת 8-5 ס"מ. צבע התפרחת כחול-סגול עז. צבעו בולט למרחק על רקע השדות המצהיבים מיובש בעונת הקיץ.

 

למה הפרחים צבעוניים?

בהזדמנות זו שאנו חוקרים את הפרחים בשדה, נוכל להסביר לילדים ולהראות להם את הקשר בין פרחים לחרקים. הפרחים הקוצניים אמנם מרחיקים מעליהם את בעלי החיים הגדולים, אבל לא את החרקים שבאים בהמוניהם גם לפרחים אלו. למעשה, הפרחים מעוניינים למשוך אליהם את החרקים ולכן הם מתקשטים בצבעים ססגוניים ובולטים לעין.

 

הביטו בפרחים ותוכלו לגלות ביניהם פרפרים, דבורים וחיפושיות. הפרח הבולט בצבעיו מזמין אליו את החרק. כשהחרק מגיע מחכה לו גם "כיבוד" – צוף מתוק ועסיסי או אבקה טעימה. כאשר החרקים נמצאים בתוך הפרח, אוכלים ושותים, נדבקת מעט אבקה מאבקני הפרח אל גופם.

 


 מתוך "מגדיר הפרחים של פרופסור פיצפונטבע". איור: מירי לשם-פלאי

 

התחזות לחרק

נסו בעצמכם – הושיטו אצבע כאילו היא חרק ונחתו איתה בעדינות על אחד מהפרחים הקטנים. נוחו בפרח כמה שניות ועכשיו – עופו לדרככם. הביטו באצבע שלכם ותגלו שמעט אבקה צהובה נדבקה אל אצבעכם. זה בדיוק מה שקורה לכל חרק שמגיע להתכבד. בתמורה לכיבוד מצמיד הפרח אבקה אל בטנו ורגליו של החרק. החרק ממשיך בדרכו לפרח הבא ושם, כשינחת כדי להתכבד, תנשור חלק מהאבקה שנצמדה לגופו בפרח הקודם, ותיפול על הפרח הזה. כל פרח זקוק לאבקה של פרח אחר (מאותו סוג כמובן) בכדי להתחיל בתהליך ההפריה.

 

למה הופך הפרח?

עמוק בתוך כל פרח חבוי חלק הקרוי "שחלה" שבתוכה ביציות. גרגרי האבקה שנושרים על הפרח יוצרים יחד עם הביציות את הזרעים של הצמח. זהו תהליך ההפריה. לאחר ההפריה נושרים עלי הכותרת של הפרח שסיימו את תפקידם. השחלה של הפרח הופכת ל... פרי! הפרי הוא ה"בית" של הזרעים. לחלק מהצמחים פירות יבשים והזרעים שבתוכם מופצים החוצה על ידי הרוח.

 

בצמחים אחרים הפירות מתחילים לגדול וסביב הזרעים נוצר בשר הפרי שהוא מתוק ועסיסי. בעלי החיים (וגם אנחנו) אוכלים את הפרי ופולטים החוצה את הזרעים הקשים. הזרע נופל לאדמה וכך, צמח חדש מתחיל לצמוח.

 

אם הבאתם פירות, זה הזמן לאכול אותם ולחפש את הזרעים. וזכרו, כל פרי טעים שאתם אוכלים היה פעם פרח...

 

מירי לשם-פלאי היא סופרת ומאיירת לילדים, מחברת סדרת רבי המכר "פרופסור פצפונטבע" וספרים נוספים. מנחה מפגשים, שעות סיפור, טיולים וסדנאות לילדים ברחבי הארץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ablestock
אפשר גם לנוח
צילום: ablestock
הדפיסו וקחו למסע
איור: מירי לשם פלאי
מומלצים