רה"מ: ישללו קצבת שארים ודמי קבורה מהמחבל
שר הרווחה ואנשי הביטוח הלאומי נענו לפניית אולמרט לגבי שלילת הזכויות של משפחת המחבל בביטוח הלאומי. במקביל, הוא גיבש עמדה בעד הריסת הבית. גורמים בלשכתו מתחו ביקורת על השר דיכטר, שכינס מסיבת עיתונאים פוליטית בזמן הפיגוע. בוש התקשר והביע תנחומים לעם בישראל
הפעם זה יקרה? זמן קצר לאחר הפיגוע היום (ד') במרכז ירושלים קיים ראש הממשלה, אהוד אולמרט, התייעצויות בלשכתו וגיבש עמדה לפיה יש לפעול להריסת ביתו של המחבל, חוסאם דוויאת בן 31 מצור באהר שבמזרח ירושלים. בנוסף, נשללו ממשפחתו זכויות במסגרת שירותי הרווחה.
מסע ההרג:
- הדיווח הראשוני: שלושה נהרגו ועשרות נפצעו הדרמה: השוטר זינק על הטרקטור וחיסל את המחבל
- המחבל הדורס: תושב צור באהר במזרח י-ם השוטר שירה במחבל: הוא היה באטרף
שר הרווחה, יצחק הרצוג, ומנכ"ל הביטוח הלאומי נענו לפניית ראש הממשלה והחליטו לשלול ממשפחת המחבל שביצע את הפיגוע בירושלים קצבת שארים ודמי קבורה, זכויות שמעניקה למחבל תעודת הזהות הכחולה שברשותו. גורמים מדיניים בירושלים אמרו שאולמרט צפוי לשוחח עם שר המשפטים, דניאל פרידמן על הריסת הבית.
יש לציין כי לאחר הפיגוע הקשה הקודם בבירה, בישיבת "מרכז הרב", הושמעו דרישות ואף הוראות להריסת ביתו של המחבל מג'בל מוכאבר, גם מצדו של השר לביטחון פנים, אבי דיכטר. ואולם, הדחפורים לא עלו על הבית, גם למרות דרישה של ועדת הפנים של הכנסת, ומכתב מ-56 ח"כים שדרשו זאת. בעיתוי מצמרר, אישרה היום הכנסת בקריאה טרומית שתי הצעות חוק לפיהן תשלל האזרחות ממי שמבצע פעולות טרור ומבני משפחתו.
"דיכטר עוסק בפוליטיקה קטנה במקום לרוץ לזירה"
כמה שעות לאחר מסע ההרג, התקשר נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש לראש הממשלה והביע את תנחומיו לעם בישראל על הפיגוע הרצחני בירושלים. השניים דנו בסוגיות אזוריות.
את ההודעה על הפיגוע קיבל אולמרט במליאת הכנסת. הוא יצא מיד להתעדכן ולאחר מכן עזב את המליאה. הוא שוחח עם אנשי שב"כ ומשטרה. המזכיר הצבאי, האלוף מאיר כליפי, עידכן אותו מהשטח. לאחר מכן שוחח ראש הממשלה עם שר הביטחון, אהוד ברק. יש לציין כי הכנסת אישרה בקריאה טרומית הצעת חוק השוללת זכויות ואף קוראת לשלול אזרחות ממשפחות מחבלים.
בתשובה לשאלת ynet באשר לכינוס מסיבת העיתונאים הפוליטית על-ידי דיכטר, במהלך הפיגוע - אמרו בלשכתו של אולמרט: "ראש הממשלה עסוק בטיפול באירוע ולא מצא את העת לטפל במסיבת העיתונאים הפוליטית של השר לביטחון פנים".
גורמים בכירים בקדימה המקורבים לראש הממשלה, תקפו בחריפות את דיכטר: "דיכטר עסק בפוליטיקה קטנה במקום לרוץ לזירת האירוע. השר צריך לעסוק בביטחון אזרחי המדינה ולא בהתכתשויות פוליטיות", אמרו המקורבים.
בלשכתו של השר לביטחון פנים דחו את הטענות על קיום מסיבת העיתונאים: "דיכטר הוא השר לביטחון הפנים ולא צריך להיות הראשון במקום הפיגוע", נמסר. לדברי אנשי דיכטר, במהלך מסיבת העיתונאים הוא קיבל פתק ובו דיווח על הפיגוע, שנחשב בתחילה לאירוע פלילי. "הוא לא שוטר ולא מפכ"ל וכבר לא ראש שב"כ. לשטח הגיעו המפקדים והוא הגיע אחר כך כדי ללמוד את האירוע ולתת הנחיות".