שתף קטע נבחר

 

"מחבל יחיד לא מעיד על הקצנה במגזר הערבי"

לפי מנהל המרכז הקהילתי, בצור באהר שבמזרח ירושלים נדהמו לשמוע שהמחבל שהרג שלושה ופצע עשרות בירושלים בא מהכפר: "אין פה קיצוניות". עורכי עיתונים בערבית מבקשים שלא לקשר זאת לתסיסה בקרב ערביי ישראל ומדגישים: "הסטטוס קוו נשמר, חמאס לא עולה"

שוב פיגוע קשה במרכז ירושלים, ושוב המחבל מגיע ממזרח העיר. נציגי הקהילה בצור באהר, ממנו יצא חוסאם דוויאת (31) למסע בסופו נהרגו שלושה בני אדם ונפצעו עשרות, נדהמו אתמול (יום ד') לשמוע שבן הכפר הוא המחבל. בעוד גובר החשש ממגמה מסוכנת בקרב הציבור הערבי בישראל - עיתונאים מהמגזר מתעקשים: המקרים הבודדים לא מעידים על הקצנה.

 

מסע ההרג

 

טארק עוואד, מנהל המרכז הקהילתי בצור באהר, סיפר ל-ynet ש"תושבי הכפר המומים מהידיעה. גם המשפחה שלו מופתעת שאיש כזה שהוא אדם ישר, ולא משתייך לשום ארגון, אחראי לפיגוע.

 אף אחד לא מאמין שהבן אדם הזה יצא והרג את האנשים האלה.

 

"אנחנו נגד רצח כל אזרח, גם ערבי גם יהודי", הוסיף עוואד, וטען כי למיטב ידיעתו אין פעילות הסתה של חמאס בכפר. "אני לא חושב שיש קיצוניות. התושבים בשכונה הם נורמלים ורוצים רק לחיות בשלום ואת הזכויות המלאות שלהם. אני לא רואה קיצוניות או אלימות. אני אישית לא שומע דיבורים על חמאס. חיי היומיום שלנו הם נורמלים, אין לנו קנאה באף אחד. הרבה יהודים מבקרים אותנו בשכונה ויש איתם יחסים מאוד טובים".


בית המחבל בצור באהר. "אף אחד לא מאמין" (צילום: דודי ועקנין) 

 

ללא קשר ישיר לפיגוע, מעלה מנהל המרכז הקהילתי בכפר את תחושות התסכול בקרב תושבי צור באהר - שמקורן לדעתו בקיפוח מתמשך מצדה של עיריית ירושלים. "תסתכלו על התשתיות, הכבישים, מערכות הביוב, חוסר במבני ציבור. התושבים סובלים והם משלמים ארנונה ומיסים כחוק ולא מקבלים כלום מהעירייה. כשיש פיגוע פונים אלינו וחוקרים אבל כשאנחנו סובלים אף אחד לא בא אלינו", אמר.

 

"ערביי מזרח ירושלים יחיו במדינה הפלסטינית"

ומה לגבי הציבור הערבי-ישראלי בכללותו? סמיח אל קאסם, עורך השבועון העצמאי מנצרת 'כל אל ערב', הדגיש בשיחה עם ynet שיש להבחין בין ערביי ישראל לבין אוכלוסיית ערביי ירושלים ויתר השטחים. "זו טעות קשה ומסוכנת לעשות קישורים והשוואות בין הערבים הפלסטינים באום אל פחם לבין אלו שבג'נין, במזרח ירושלים או בעזה", אמר.

 

אל קאסם אינו מקבל את הטענה שיש הקצנה בקרב האוכלוסייה הערבית או השפעה של חמאס, חיזבאללה, מפלגת הבעת' הסורית או כל גוף פוליטי חיצוני על האוכלוסייה הערבית. "יש צורך בזהירות רבה בניתוח היחסים היהודיים-ערביים ואין להיות מודאגים מתופעות אישיות או שוליות ביותר פה ושם. לפי דעתי גם היהודים וגם הערבים בישראל כמהים כבר לשלום, רוצים לצאת ממעגל הדמים האבסורדי הזה, רוצים להשתחרר משנאה, כיבוש, אלימות וקיצוניות.


זירת הפיגוע. "עכשיו נוח לומר שהמבצע ערבי-ישראלי" (צילום: רויטרס)

 

"האוכלוסיה הערבית בישראל קיבלה על עצמה להיות חלק ממדינת ישראל עם כל המשתמע מזה, והוכיחה בגרות פוליטית יוצאת דופן", הוסיף אל קאסם, "למרות מדיניות הקיפוח, למרות הזלזול, אי השוויון והתלאות. אני מודאג רק מההקצנה בין חברי הכנסת. יש סדרת חוקים חדשים, מסוכנת ביותר, שיכולים להזיק לישראל יותר מההקצנה של האוכלוסייה הערבית שהיא שומרת חוק".

 

אל קאסם הביע תקווה ש"התקשורת בישראל לא תיתן ללאומנות האנטי ערבית המשתוללת עכשיו להתפרץ ותעזור לשמירת היחסים בין שתי האוכלוסיות למרות הפשעים של השלטון".

 

גם בסאם ג'אבר, העורך הראשי והבעלים של העיתון ואתר האינטרנט "פנורמה", מתנער מהקישור לכלל האוכלוסיה הערבית: "עכשיו כשקרה מה שקרה באירוע המצער בירושלים,

 לישראלים נוח לומר שהמבצע הוא ערבי ישראלי. ערביי מזרח ירושלים הם פלסטינים שבבוא העת יחיו במדינה משלהם ולא ישאו תעודת זהות ישראלית. ערביי ישראל הם אזרחי המדינה ותמיד יהיו".

 

לדברי ג'אבר, "אני לא מרגיש ולא רואה שחמאס מתעצם או גדל בתחומי המגזר. אני לא חושב שיש גידול או הקצנה בקרב הציבור הערבי-ישראלי. נשמר מצב של סטטוס קוו שלא השתנה כבר שנים - אנחנו רוצים לחיות פה באווירה דמוקרטית ושואפים לשלום בין ישראל לבין בני עמנו הפלסטינים על בסיס של צדק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קרובת משפחה בבית המחבל בצור באהר
צילום: AFP
המחבל חוסאם דוויאת
צילום: AFP
זירת הפיגוע
צילום: גיל יוחנן
מומלצים