שתף קטע נבחר
 

"מטר על מטר": פסטיבל שירה בעיר הבירה

השירה העברית נדחקת לשוליים? בירושלים החליטו לעשות מעשה. קבוצת המשוררים הירושלמית, "כתובת", משיקה את פסטיבל "מטר על מטר" - פסטיבל לשירה שמבקש לשנות את המצב

בעולם שבו הוצאות הספרים כמעט וויתרו לחלוטין על פרסום ספרי שירה, חנויות הספרים דוחקים את ספרי השירה לירכתי מדפי התצוגה וקהל קוראי השירה הפוטנציאלי הולך ומצטמצם, החליטה קבוצת המשוררים הירושלמית, "כתובת", להחזיר את הפואטיקה המקומית את כבודה האבוד.

 

ב- 15 ביולי ייפתח בבירה פסטיבל "מטר על מטר", שיארח עשרות משוררים מכל רחבי הארץ בערבי קריאה, סדנאות כתיבה וערבים מוזיקאליים שייערכו בסמטאותיה של ירושלים, בחצרות ובבתים ייחודיים.

 

בין המשתתפים באירועי הפסטיבל אפשר למנות את: חיים גורי, רוני סומק, אסתר אטינגר, אמירה הס, ארז ביטון, איימן אגבריה, מיכל גוברין, יוסי בבליקי, אורי ברנשטיין, עמיר לב, חמי רודנר וג'וני שועלי.

 

שם הפסטיבל נולד מתוך הרעיון של ננו-פואטיקה, מזעור והקטנה של היצירה השירית, כך לדברי ד"ר גלעד מאירי, מנהלו האמנותי של הפרויקט ובין מייסדי קבוצת "כתובת".

 

"הרעיון הוא לחזור למה שקרוב פיזית ורגשית, בקטן, באינטימי גם מבחינת תכנים וגם מבחינת מיקום האירועים", אומר מאירי, "בעולם שבו הגלובליזציה היא חלק עיקרי מחיי האדם, בא הפסטיבל ומנסה להביא אג'נדה חברתית שמבקשת להתבונן במורכבות האדם מקרוב. אם השירה נתפשת בעיני רבים כישובה במגדל השן, אנחנו מבקשים להחזיר אותה אל האינדיבידואל ובכך ליצור בירושלים, שבה הצפיפות יוצרת קונפליקטים, כוח אוניברסאלי מחבק המורכב מיחידים".

 

גלעד מאירי יודע היטב שהמקום שניתן לשירה הוא מטר על מטר, אז הוא ורבים אחרים החליטו להציב עובדות בשטח ולשנות את תחומי מרחב השיח.

 

"שירה נחשבת כבן חורג של התרבות הישראלית ובגלל זה החלטנו לתת במה גם לכמה שיותר משוררים חדשים שאינם זוכים לחשיפה מספקת", הוא אומר.

 

זו הסיבה שיותר ממחצית האמנים שמשתפים באירועי הפסטיבל טרם פרסמו ספר שירה. "המטרה היא להביא את קול השירה של הדור הנוכחי והייחוד שלו באופן פלורליסטי", הוא מדגיש.

 

מופע הפתיחה ייערך במנהל הקהילתי בשכונת נחלאות בהשתתפות

המשוררים חיים גורי, צבי עצמון, אפרת מישורי, ארז ביטון, רחל חלפי ומיכל כהן והמוזיקאי עמיר לב. הפסטיבל, שמכוון לסוגים שונים של קהילות ואוכלוסיות, יציע בין היתר מפגש "שירה בירה" שייערך לתוך הלילה בבר-מסעדה "הקוביה" שיארח משוררים שידברו על מקורות ההשראה.

 

בין המשתתפים במפגש עמנואל גלמן שפרסם לאחרונה תרגום לשירתו של ולדימיר מייאקובסקי; חווה פנחס, עורכת כתב העת "דימוי" ליצירה יהודית; המשוררת יעל גלוברמן והמוזיקאי ג'וני שועלי. בית הקפה "תמול שלשום", ממוסדות השירה והספרות האהובים בירושלים, יארח מפגש בין המשוררים והמתרגמים שמעון זנדבנק ולילך לחמן. זנדנבק, חתן פרס ישראל לתרגום, חתום בין היתר על תרגומים של שייקספיר ורילקה. לחמן, הוציאה לאחרונה מתרגומיה לשירת אמילי דיקנסון.

 

מוזיאון יהדות איטליה יארח את מופע קריאה השירה, "משפחה", שיציג באמצעות חמישה משוררים תמונה של חייה משפחה כפי שהיא משתקפת דרך עיניהם. ישתתפו במפגש זה חתן פרס יהודה עמיחי למפעל חיים, פרופסור אורי ברנשטיין והמשוררים יוחאי אופנהיימר, אורית מיטל, יאיר אלדן וסיון הר שפי. את הערב ינחה המשורר ליאור שטרנברג ובו ינגן המוזיקאי יוסי בבליקי. את הפסטיבל יינעל מופע אקוסטי של חמי רודנר ברחבת מוזיאון יהדות איטליה בירושלים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיים גורי, ממשתתפי "מטר על מטר"
לאתר ההטבות
מומלצים